Странице

недеља, 1. фебруар 2015.

PUNJENE PERECE

Kao dete sam obožavala perece ali sada ne pamtim kada sam ih poslednji put kupila u pekari. Sećam se da uvek bila oduševljena onim belim gumičastim slanim prelivom.
 Oduvek me je zanimalo kako se  pravi taj preliv, pa je dugo vremena to za mene bila misterija. 
Međutim, kada nešto jako želim da naučim to uglavnom i uspem. Preliv za perece nije ni malo teško napraviti, videćete ako se upustite u tu avanturu :D.
SASTOJCI :
Za testo :
5oog mekog brašna,
1 jaje,
3oo ml mleka,
1oo ml ulja,
kašičica soli,
kašičica šećera,
1 kockica kvasca (4og).
Za punjenje :
2oog suvog vrata, pečenice ili šunke,
1oog trapista.
Za preliv za perece :
1 kašika brašna,
3 kašičice soli,
2~3 kašike vode.
PRIPREMA :
Sipati brašno u dublji sud, dodati jaje, ulje, mlako melko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Umesiti glatko testo. Ako je retko dodati još malo brašna i obrnuto. Testo treba da bude meko i vazdušasto, da se odvaja od zidova posude u kojoj mesite.
Izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu i još malo mesite.
Nauljite vanglu u kojoj ste mesili i vratiti testo. Prekrijte ga čistom krpom.
Ostavite testo da naraste, od 3o do 45 minuta.
Izvadite testo iz vangle na pobrašnjenu radnu površinu i rukama oblikujte loptice.
Loptice pravite po proizvoljnoj veličini.
Ako želite veće perece onda neka vam loptice budu veće, i obrnuto.
Suvi vrat i trapist sitno iseckajte.
Svaku lopticu oklagijom rastanjite u duguljasti, elipsasti oblik.
Stavite po malo nadeva i pažljivo urolajte.
Ponavljajte postupak dok ne utrošite testo i nadev.
Nauljenim rukama svaki deo testa rolajte da se izduži. 
Budite pažljivi da se ispadne nadev i trudite se da što više i tanje izdužite testo.
Slobodno lepo nauljite ruke, to ne može da škodi perecama, biće još lepše.
Kada ste lepo izdužili testo, pravite formu perece i slažite ih na pleh obložen pek papirom.
Uključite rernu na 2oo C.
Ostavite perece da odstoje još desetak minuta dok se greje rerna.
Pecite perece dvasetak minuta.
Za to vreme napravite slani preliv.
Pomešajte brašno i so.
Dodajte vodu po potrebi i mešajte dok se ne razbiju grudvice.
Koliko gust preliv treba da bude ne znam tačno da vam objasnim.
Kada ravnomerno klizi sa kašičice onda je to to :D.
Izvadite perece i poprskajte ih prelivom.
Vratite ih u rernu još 5 minuta.
Kada se prohlade navalite, smazaćete ih dok si reko keks :D.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj i recept! Klik na PEKARSKE KIFLE.


Нема коментара:

Постави коментар