Странице

уторак, 7. април 2015.

DOMAĆI HLEB

Ništa lepše i ukusnije od domaćeg hleba. Hleb iz kućne radinosti je najukusniji bez konkurencije, odlično se slaže uz svaku klopu, a najbolje od svega je što ostaje svež danima. Nije težak za spremanje, šta više, svako ko je bar jednom mesio može ga napraviti i uživati u divnom mirisu i ukusu. U mom domu je često na trpezi i gotovo je obavezan kada nam dolaze gosti. Nekada spremam posnu verziju, međutim ovaj je sa mlekom i zato je još lepši :).

SASTOJCI :
5oog brašna za peciva,
2oo ml mleka,
1 jaje,
5o ml ulja,
1 kockica kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli.

PRIPREMA :
Brašno prosejati u vanglu.
Posoliti i dodati jaje i ulje.
Kvasac izmrviti direktno u brašno i dodati kašičicu šećera.
Na kraju dodati mleko.
Umesiti glatko testo. 
Ako je retko dodati još malo brašna i obrnuto.
Kada prestane da se lepi za prste i vanglu, gotovo je.
Nauljiti vanglu i ostaviti testo da naraste (oko 45 minuta).
Prebaciti testo na blago pobrašnjenu radnu površinu.
Pre nego što ga rastanjite možete ga podeliti na dve jufke.
Rastanjiti testo oklagijom u pravougaonik.
Uviti u rolat i prebaciti na nauljen pleh. 
Oštrim nožem zaseči ukoso na nekoliko mesta.
Ostaviti hleb još pola sata da odmara.
Zagrejati rernu na 2oo C i peći hleb dok lepo ne porumeni.
Vreme pečenja zavisi od vaše rerne.
Poslužiti ga uz omiljenu klopu :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BAVARSKE KIFLE.

Нема коментара:

Постави коментар