Странице

четвртак, 16. април 2015.

ŠAMPITA

Šampita je ona vrsta kolača koju vole svi i bukvalno svi mogu da je naprave. Kremasta, penasta, lagana, mnogima je omiljeni desert. Mi je često spremamo jer je zaista obožavamo. Šampita vas neće izneveriti ni u jednoj situaciji, ni kada želite da se zasladite ni kada vam se najave gosti. Postoji priličan broj recepata i svako ima neku svoju caku, neko je posipa kakaom, neko je sprema sa lisnatim testom, a ja je najviše volim sa glazurom. Ovo je recept za koji vam nije potrebna vaga. Sve se meri na kašiku. Ukoliko i vi volite šampite probajte ovaj recept i javite mi utiske :). 

SASTOJCI :
Za koru :
1o žumanaca,
1o kašika šećera,
1o kašika ulja,
1o kašika mleka,
8 kašika brašna,
pola praška za pecivo.
Za krem :
1o belanaca,
21 kašika šećera,
1oo ml vode.
Za glazuru :
2oo ml slatke pavlake,
15og čokolade.

PRIPREMA :
Odvojiti žumanca od belanaca.
U brašno umešati prašak za pecivo.
Pomešati žumanca sa šećerom pa ih mikserom penasto umutiti. 
Dodati ulje i mleko i mutiti još malo.
Na kraju dodati brašno i mutiti dok se ne razbiju gridvice.
Izliti smesu za koru u podmazan četvrtasti pleh od 32~34cm. 
Peći koru za šampitu u zagrejanoj rerni na 18o C oko 3o minuta.
Za to vreme pripremite krem.
U šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok se lepo ne ušpinuje (neka vri nekoliko minuta).
Belanca dobro umutite u čvrst sneg (za ovo je potrebno duže od 5 minuta).
Sirup od šećera, vruć,  postepeno sipajte u belanca dok ih mutite.
Za ovaj proces koristite dublju posudu jer belanca rastu od topl vode.
Mutite sve dok ne dobije čvrst šlag, oko desetak minuta.
Koru pre mazanja treba dobro ohladiti.
Krem od belanaca premažite preko kore, ravnomerno. 
Za glazuru otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i preliti preko belanaca, ali ako ne želite šampitu možete posuti kakaom u prahu.
Ostaviti sve u frižideru nekoliko sati pre služenja.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREMPITA.


Нема коментара:

Постави коментар