петак, 17. октобар 2014.

KREMPITA

Imam prijatelje iz inostranstva, tačnije iz Amerike, koji nikada pre nego što su došli kod nas nisu imali prilike da probaju krempitu. To je bila ljubav na prvi zalogaj. A kako i ne bi kada je to savršen desert, vazdušast i kremast što se njima posebno dopalo. O krempitama ne treba puno da se govori, već svi znaju koliko su dobre i koliko prijaju nepcima :D. Desert koji se 90% sastoji od vanila krema ne može da bude loš! Ovo je recept za pravu poslastičarsku krempitu, laganu i vazdušastu i nadam se da ćete ih probati.

SASTOJCI :
1 lisnato blok testo (25o gr),
1,5 L mleka,
5oo ml vode,
1oo gr brašna, 

25o gr gustina,
2o kašika šećera,
2oo ml slatke pavlake,
7 jaja,
3 vanilin šećera.
 PRIPREMA :


 Razvući  blok testo i podeliti ga na dva dela. Na obrnutom plehu koji ste malo pouljili ispeći obe kore. Veličina pleha je otprilike 20 x 30 cm. Izbockajte viljuškom da se ne bi testo pri prečenju naduvalo. Pecite oko 5 minuta na 200 stepeni. Jednu koru odmah ostavite da se hladi a drugu tako vrelu preklopite mokrom krpom da se upari jer će se lakše tako iseći. Neka stoji preklopljena dok pripremate fil.
 1 l mleka i vodu stavite da provri. Odvojite žumanca od belanaca. Izmutite mikserom gustin, brašno, 7 žumanaca, vanilin šećer i 10 kašika šećera sa ostatkom mleka pa kad mleko i voda provri zakuvajte smesu uz mešanje. Kada se smesa zgusnula sklonite sa šporeta. Ulupajte  šne od 7 belanaca sa ostalih 10 kašika šećera. Belancima postepeno dodajte vreo krem uz neprestano mućenje mikserom. Mikserom umutite slatku pavlaku pa je sjedinite sa predhodno umućenim kremom. U pleh stavite prvu koru koja nije navlažena, prebacite ceo krem dok je još topao pa ga ravnomerno rasporedite. Odmotajte koru koja je vlažna pa nožem za picu ravnomerno isecite kocke i poslažite preko krema. Pospite šećerom u prahu pa ostavite nekoliko sati u frižideru da se krempita stegne.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČUPAVCI.

2 коментара:

  1. Pravila sam prvi put krempitu u životu :D po ovom receptu i odlična je! Imam samo jedno pitanje, kako si uspela da razvučeš jednu koru na dve? Meni se mnogo kidala, pa sam na kraju izvadila još jednu iz pakovanja i koristila obe (500 gr), ali mi je malo debeljuškasta korica bila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi da ti se dopada :) Što se testa tiče, ja odmah obrađujem oklagijom, ne čekam da se opusti. Ovu koru razvučeš pa je presečeš nožem za picu recimo :).
      Pozzz

      Избриши