четвртак, 30. октобар 2014.

SAVETI ZA SAVRŠEN OMLET

Dugo sam tražila recept za dobar omlet. Savršen omlet je gladak i ravnomerno pečen iznutra, i naravno ne sme da se raspada. Međutim, meni se uvek nekako raspadne ili mi se jedna strana više zapeče. I tako je bilo sve dok nisam promenila rutinu a i tiganj jer od kvaliteta posude u kojoj se sprema omlet zavisi kakav će  biti. Ima tu još caka kao što je veličina tiganja, na primer ne bi trebalo da bude veliki jer se omlet prebrzo ispeče spolja a iznutra ostane vodenast. Zatim, preporučljivo je da jaja odstoje na sobnoj temperaturi bar pola sata pre pečenja. Više od 5 jaja ne bi trebalo peći zajedno pa ako imate goste pecite iz nekoliko tura. Što se masnoće tiče, bez konkurencije je najbolji maslac jer on se brzo zagreje, daje jelu pun bogat ukus i omlet pečen na njemu dobija lepu koricu. Ako koristite dodatke kao što su šunka, povrće, sir, i njih ostavite pola sata van frižidera. Da bi dobili lep vazdušast omlet koji se neće raspadati prilikom pečenja stavite pored mleka i kašiku brašna. Tako ćete biti sigurni da će vam omlet uspeti. 
Po nekom pravilu omlet se ne okreće već se peče samo sa jedne strane ali ja ga pripremam na malo drugačiji način i tako mi bude savršen :). 
E sad, jeste li spremni da napravite omlet kao najbolji kuvari? :)
SASTOJCI :
3 jaja,
3 kašike mleka,
kašika brašna,

so po ukusu,
aleva paprika po želji,
suvi začini po želji,
dodatak po želji.
 PRIPREMA :

 Jaja umutiti viljuškom pa dodati mleko i brašno. Posoliti po želji i dodati so i suve začine. Ako želite da ga napravite sa šunkom ili sirom recimo njih stavljate kasnije kada se sa donje strane uhvati korica. To radite tako što na jednu stranu rasporedite sastojke i preklopite omlet da dobije oblik valjka. Pečete ga još malkice dok se ne dobije lepa korica. 
A ovaj sa fotografije je spremljen sa čvarcima pa je malo drugačija procedura.
U tiganju stavite malo maslaca i kada se zagreje stavite čvarke. Pržite ih min ut dva pa prelijte umućenim jajima. Kada se donja strana ispeče špatulom ga okrenite. Ako želite pre prevrtanja podelite ga na 4 dela. 
Servirajte omlet sa salatom, jogurtom, pavlakom, za doručak, ručak ili večeru :D. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠARENI OMLET.

Нема коментара:

Постави коментар