Imam prijatelje iz inostranstva, tačnije iz Amerike, koji nikada pre nego što su došli kod nas nisu imali prilike da probaju krempitu. To je bila ljubav na prvi zalogaj. A kako i ne bi kada je to savršen desert, vazdušast i kremast što se njima posebno dopalo. O krempitama ne treba puno da se govori, već svi znaju koliko su dobre i koliko prijaju nepcima :D. Desert koji se 90% sastoji od vanila krema ne može da bude loš! Ovo je recept za pravu poslastičarsku krempitu, laganu i vazdušastu i nadam se da ćete ih probati.
SASTOJCI :
1 lisnato blok testo (25o gr),
1,5 L mleka,
5oo ml vode,
1oo gr brašna,
2o kašika šećera,
2oo ml slatke pavlake,
7 jaja,
3 vanilin šećera.
PRIPREMA :
Razvući blok testo i podeliti ga na dva dela. Na obrnutom plehu koji ste malo pouljili ispeći obe kore. Veličina pleha je otprilike 20 x 30 cm. Izbockajte viljuškom da se ne bi testo pri prečenju naduvalo. Pecite oko 5 minuta na 200 stepeni. Jednu
koru odmah ostavite da se hladi a drugu tako vrelu preklopite mokrom
krpom da se upari jer će se lakše tako iseći. Neka stoji preklopljena dok pripremate fil.
1 l mleka i vodu stavite da provri. Odvojite žumanca od belanaca. Izmutite mikserom gustin, brašno, 7
žumanaca, vanilin šećer i 10 kašika šećera sa ostatkom mleka pa kad
mleko i voda provri zakuvajte smesu uz mešanje. Kada se smesa zgusnula sklonite sa šporeta. Ulupajte šne od 7 belanaca sa ostalih 10 kašika šećera. Belancima postepeno dodajte vreo krem uz neprestano mućenje mikserom. Mikserom umutite slatku pavlaku pa je sjedinite sa predhodno umućenim kremom. U pleh stavite prvu koru koja nije navlažena, prebacite ceo krem dok je još topao pa ga ravnomerno rasporedite. Odmotajte koru koja je vlažna pa nožem za picu ravnomerno isecite kocke i poslažite preko krema. Pospite šećerom u prahu pa ostavite nekoliko sati u frižideru da se krempita stegne.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČUPAVCI.
Pravila sam prvi put krempitu u životu :D po ovom receptu i odlična je! Imam samo jedno pitanje, kako si uspela da razvučeš jednu koru na dve? Meni se mnogo kidala, pa sam na kraju izvadila još jednu iz pakovanja i koristila obe (500 gr), ali mi je malo debeljuškasta korica bila
ОдговориИзбришиDrago mi da ti se dopada :) Što se testa tiče, ja odmah obrađujem oklagijom, ne čekam da se opusti. Ovu koru razvučeš pa je presečeš nožem za picu recimo :).
ИзбришиPozzz