Tradicionalne poslastice Bosne i Hercegovine, hurmašice, je samo na izgled lako napraviti. Za pripremu ovog divnog, sočnog, kolača treba ljubavi i strpljenja. Ja sam veliki fan bosanskih tradicionalnih slatkiša i imam sreće jer je moja svekrva živela u Bosni, u Tuzli, pa je tamo naučila svašta lepo da sprema. Družeći se sa Bosankama ona je pokupila većinu tradicionalnih recepata i moram vam reći da ti recepti sada krase i moju svesku :).
SASTOJCI :
2 jaja,
5 kašika šećera,
250 gr maslaca,
5 kašika šećera,
250 gr maslaca,
šolja jogurta,
brašna po potrebi ( oko 400 gr)
pola praška za pecivo.
Za preliv :
1 kg šećera,
1 l vode,
1 limun.
1 l vode,
1 limun.
PRIPREMA :
Dobro umutite maslac i jaja, dodajte šećer i jogurt pe sve opet
dobro pomešajte. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom
za pecivo i prstohvat soli dok se ne dobije smesa srednje tvrdoće. Od
dobijenog testa pravite loptice, pa svaku od njih oblikujte da budu duguljaste. Svaku hurmašicu prislonite na rende (na sitnije) da dobiju „otisak“. Pecite na 180 C dok ne porumene, oko pola sata.
Tajna dobre hurmašice je u prelivu tj. agdi .Litar vode sa kilogramom šećera stavite da kuva. Dodajte pola oceđenog limuna a drugu polovinu isecite na kriške pa sve to ubacite u vodu sa šećerom.
Vruće hurmašice prelijte sa vrućom agdom i ostavite ih preko noći da se dobro natope.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na BAKLAVA.
Tajna dobre hurmašice je u prelivu tj. agdi .Litar vode sa kilogramom šećera stavite da kuva. Dodajte pola oceđenog limuna a drugu polovinu isecite na kriške pa sve to ubacite u vodu sa šećerom.
Vruće hurmašice prelijte sa vrućom agdom i ostavite ih preko noći da se dobro natope.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na BAKLAVA.
Нема коментара:
Постави коментар