Странице

понедељак, 4. мај 2015.

PROFITEROLE

Slatke, male profiterole. U poslednje vreme jedan od omiljenih deserta u mojoj porodici. Zašto? Zato što su slatke, ukusne, čokoladne i ja ih pravim da mogu da se zgutaju u jednom zalogaju :D. Do pre nekoliko nedelja ih nisam nikad sama pravila, ali sam se odvažila i napravila ih kad i princes krofne. Znači napravila sam ih isti dan i moji degustatori su bili na mukama, nisu mogli da se opredele koji je kolač lepši. Ako mene pitate, ne znam baš ni ja, mada možda malo više volim princeze :). U svakom slučaju, ako ste ljubitelji profiterola obavezno probajte da ih napravite. 
SASTOJCI :
Za testo :
250 ml jaja (merite ih u menzuri, bude 4 jaja S klase),
250 ml vode,
125 ml ulja,
150g brašna,
prstohvat soli,
3 kašike šećera.
Za fil :
500 ml slatke pavlake,
200g čokolade,
i još 100g čokolade za umakanje.

PRIPREMA :
U šerpicu staviti vodu, ulje, šećer i prstohvat soli.
Ostaviti tečnost da provri.
Skloniti sa šporeta, dodati brašno i mešati dok se ne razbiju grudvice.
Na kraju dodati jaja, jedno po jedno.
Možete ih mikserom mutiti, mada sasvim se lepo sjedini i sa varjačom.
Na pleh obložen pek papirom staviti male grudvice, kašikom ili poslastičarskim špricem. 
Neka vam gridvice budu veličine oraha, lepše su manje profiterole.
U dobro zagrejanu rernu, 200 C, staviti pleh sa testom.
Pecite ih oko 35 minuta bez otvaranja rerne (ovo je vrlo bitno da ne bi pale kad lepo narastu).
Pola slatke pavlake čvrsto umutite a pola zagrejte na ringli sa 200g čokolade.
Ostavite da se prohladi i delimično stegne pa ubacite u umućeni šlag i mikserom sjedinite.
Loptice od testa punite špricem i to onim najužim nastavkom.
Čokoladu otopite sa kašikom ulja i umačite ili prelijte profiterole.
Kada se glazura stegne možete ih konzumirati.
Prijatno!




Ne propustite i ovaj recept! Klik na PRINCES KROFNE.

Нема коментара:

Постави коментар