Ne znam nikoga ko je uspeo da napravi makaronse iz prvog puta. To je pipava rabota. Prilično su zahtevni za pripremu iako sam postupak izgleda jednostavno. Povrh svega, makaronsi su skupi kolačići i zato je potrebna vežba pre same izrade. Ja sam rešila da ih posle onog famoznog neuspeha napravim sa plazmom. Postupak je isti, samo sam umesto bademovog brašna koristila plazma keks verujući da će na kraju ličiti na nešto. I mogu vam reći da i jesu izgledali cakano a i ukus je bio fantastičan. Za početak se možete igrati ovom varijantom, pa kada osetite da ste spremi navalite na original verziju.
SASTOJCI :
3 belanca,
150g šećera u prahu,
oko 250g mlevenog plazma keksa,
80g kristal šećera,
prstohvat soli,
boja za kolače.
Za fil :
3 žumanca,
3 kašike šećera,
100g čokolade,
1 kašika gustina,
50g putera.
PRIPREMA :
Belanca penasto umutiti sa prtsohvatom soli.
Kada belanca počnu da pene dodavati postepeno kristal šećer.
Na kraju dodati boju za kolače (količina je proizvoljna, zavisi koliko intenzivnu boju želite) i mutiti dok se boja lepo ne sjedini sa smesom.
Prosejati plazma keks i šećer u prahu i umešati u belanca.
Špatulom lagano umešajte suve sastojke sve od dna posude.
Kada smesa curi u jednom mlazu testo je gotovo.
Pleh obložite pek papirom.
Napunite špric sa šlag i istiskajte krugove pazeći da razmak bude dovoljno veliki.
Pazite da vam krugovi budu iste veličine.
Ostavite ih na plehu da "odleže" oko 30 minuta.
Zagrejte rernu na 150 C i pecite ih oko 20 minuta.
Ali to zavisi od vaše rerne, najbolje je da ih posle 15 minuta proverite prstom.
Ako su još meki pecite ih još nekoliko minuta.
Kada ih izvadite iz rerne ostavite ih da se prohlade.
Neće se stvoriti ona fina korica na dnu ali su svakako ukusni i vredi ih probati.
Žumanca, šećer, gustin i čokoladu mikserom umutite dok se ne razbiju grudvice.
Kuvajte fil na pari dok se lepo ne zgusne.
Kada se fil ohladi mikserom ga sjedinite sa puterom.
Filujte jedan kružić i preklopite drugim.
Poslužite ih uz kaficu i uživajte :).
Нема коментара:
Постави коментар