Странице

петак, 11. децембар 2015.

KVRGUŠA

Kvrguša, još jedan ukusan bosanski specijalite u koji ćete se zaljuti na prvi zalogaj. Ranije su žene koristile meso od celog pileta sa kostima, kada skuvaju supu taman im ostane za kvrgušu. Danas, dobar deo mlađe populacije, kvrgušu sprema od određenog pilećeg mesa bez kostiju. Kako god da odlučite da je spremate uživaćete u fantastičnom ukusu piletine ušuškane u testo. Kvrguša nije komplikovano jelo a nije ni skupo te se za malo vremena i novca lepo nejede cela porodica :). 
SASTOJCI:
1kg pilećeg mesa (belo meso, batak, karabatak...),
500ml mleka,
6 jaja,
150g brašna,
1 kašičica soli,
7 kašika ulja,
1 kašika začina za piletinu.

PRIPREMA: 
Umutite jaja sa mlekom, brašnom i soli i ostavite smesu da stoji dok vi pržite meso.
Meso očistite od kostiju i kože, mada ako recimo koristite samo batake ne morate ih očistiti. 
Uvaljajte meso u začin za piletinu i propržite ga na 3 kašike ulja desetak minuta.
Preostalo ulje zagrejte u plehu u kojem ćete peći kvrgušu i izlijte trećinu pripremljene smese od jaja.
Preko testa rasporedite meso, pa preko mesa izlijte ostatak testa. 
Pecite kvrgušu u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata.
Kvrgušu možete kada je izvadite, dok je još vrela, premazati pavlakom ili kajmakom.
Poslužite je sa salatom po želji.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILAV SA PILETINOM.

Нема коментара:

Постави коментар