Странице

петак, 11. децембар 2015.

RIGOJANČI KOCKE

Rigojanči  je kolač sa tradicijom. Kolač koji se prenosi sa kolena na koleno, kolač koji su spremale naše bake za svečane trenutke. Super kremast i ukusan nikoga neće ostaviti ravnodušnim. 

SASTOJCI: 
Za koru
140g brašna,
250g šećera,
6 jaja,
100ml ulja,
3 kašike vode,
3 kašike kakaa,
1 prašak za pecivo.
Preliv za biskvit je šolja crne kafe.
Za žuti krem:
200g šećera,
300ml mleka,
1 kesica pudinga od vanile ili 3 pune kašike brašna, 
2 vanilina šećera,
4 žumanca,
250g putera ili margarina.
Za šaum
4 belanca,
250g šećera,
1 čaša vode.
Za glazuru
100g čokolade,
50g margarina,
3 kašike ulja. 

PRIPREMA: 
Odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca umutiti penasto.
Posebno umutiti žumanca i dodati šećer, ulje i vodu.
Dodati žumancima brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo pa umešati u jaja špatulom.
Na kraju umešati belanca i sve lepo sjediniti.
Smesu za koru izliti u veliki pleh od rerne obložen pek papirom i peći je na 200c.
Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, proverite čačkalicom posle 15~20 minuta.
Gotovu ohlađenu koru preseći na pola i preliti sa kafom.
Odvijite malo mleka za puding. Mleko sa šećerom i vanilinim šećerom staviti na ringlu da provri.
Žumanca penasto umutiti pa dodati mleko i puding ili brašno.
Zakuvati u provrelom mleku.
Kada se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim maslacem.
Vodu sa šećerom kuvati dok se malo ne zgusne (kuvati još oko 7 minuta dok vri).
Belanca penasto umutiti, pa im polako postepeno sipati šerbet sve vreme muteći.
Napraviti glazuru od čokolade, ulja i margarina.
Filovati rigojanči kolač kao na fotografiji : kora, žuti fil~kora, beli fil~glazura.
Ostaviti kolač preko noći da se ohladi pa ga iseći na kocke i poslužiti.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TIRAMISU SA JAGODAMA.




Нема коментара:

Постави коментар