Странице

уторак, 5. јануар 2016.

BOŽIĆNI MEDENJACI


Kad padne prvi sneg, lalalalaaa, zvončići, zvončići...SREĆNI NOVOGODIŠNJI I BIŽIĆNI PRAZNICI dragi moji i drage moje! Želim vam punooo dobre klope uz izvrsno vince i super kul društvance, želim vam uspeh na svim poljima, da vas prati sreća, i ljubavi puna vreća, zdravlje da vas služi i u tu družinu i novac da se pridruži :D. Nadam se da ste se lepo proveli, da ste uživali u bogatoj novogodišnjoj trpezi i da ste đuskali toliko da su vas noge bolele naredna dva dana. Mene jesu, ali ne od đuske, ja sam taj dan ulepšavala drage dame do 21h. Doček smo proslavili kod prvih komšija. Lepo sam se provela ali sam jedva čekala da vidim krevet. Par dana, zapravo dve nedelje pre samog dočeka sam bila u haosu. Svaki dan smo vodili mlađu ćerku po neki paketić a uz to sam ja imala i redovne obaveze. Nisam uspela, iako sam zaista želela, da vam ispišem ovaj divni recept za medenjake koje smo pravile za praznike. Ali sam zato danas izdvojila vreme i da uz jutarnju kaficu podelim sa vama recept za medenjake jer nam se Božić približava i oni ponosno mogu krasiti vašu trpezu. 

SASTOJCI;
Za medenjake;
1 jaje,
165g meda,
250g putera ili margarina,
60g šećera u prahu,
oko 550g brašna,
1 prašak za pecivo,

začini po želji:
2 kašičice cimeta,
2 kašičice đumbira u prahu,
1 ravna kašičica anisa u prahu.,
pola kašičice karanfilića u prahu.
Za Royal glazuru:
2 belanceta,
oko 400~500g šećera u prahu,
boje po želji.

PRIPREMA: 
Med i šećer mešati dok se lepo ne sjedine.
Dodati omekšali margarin i mikserom sve sjediniti.
Dodati jaje i pola mere brašna i izmešati.
Dodati ostatak brašna pomešanog sa praškom za pecivo i začinima.
Umesiti glatko testo.
Ostaviti testo zavijeno u kesi u frižideru najmanje sat vremena.
Rastanjiti testo i modlicama vaditi oblike.
Pazite da testo ne bude previše tanko jer će medenjaci biti tvrdi kao keks.
Složite medenjake na pleh obložen pek papirom i pecite ih na 180c dok rubovi ne porumene.
Medenjaci treba da ostanu svetli, dakle peku se oko 15 minuta.

Kada se ohlade ukrašavajte ih royal glazurom.
Belance umutite, ne mora da bude penasto, i dodajte šećer u prahu. 
Smesa treba da bude gušća od jogurta, znači da u jednom mlazu curi sa kašike.
Podelite smesu u činijice i dodajte boje.
Ako koritstite tečne boje dodajte još po kašiku šećera u prahu.
Glazuru rasporedite u kese za zamrzivač i odsecite im vrh oko 2mm, tek toliko da glazura može da prođe.
Šarajte medenjake tako što ćete prvo naneti na boju na krajeve pa je razmazati ka unutra.
Ostavite ih u frižideru da se malo stegnu pa ih dekorišite šarama po željji.
Kada se glazura stegne možete ih degustirati :D.
Prijatno!  

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI KEKS.


Нема коментара:

Постави коментар