Странице

среда, 13. јануар 2016.

LISNATA POGAČA VENAC

Ko još može odoleti mirisnoj, mekoj domaćoj pogači. Sigurno znam da niko poznajem ne može! Kod mene u domu se često oseća miris hleba. Svi volimo da navalimo na njega dok je još topao. Nekada spremam brzu verziju, a nekada volim da joj se posvetim :D. Tada nastaje pogača meka kao duša, ona vrsta koju želite da njupate samu bez ičega drugog. Savršeno ukusna dok je topla i još lepša kad se ohladi. Ova lisnata pogača je interesantna na oko a ukus vam preporučujem da probate, sigurna sam da će vas oduševiti :). 
SASTOJCI: 
oko 600g brašna,
300ml mleka,
100ml ulja,
1 kockica kvasca,
kašičica šećera,
2 kašičice soli,
1 jaje,
125g putera ili margarina

PRIPREMA:
U brašnu napravite udubljenje i izmrvite kvasac.
Preko kvasca sipajte kašičicu šećera.
Izlupajte jedno jaje, dodajte mleko i ulje, posolite i umesite glatko testo.
Ako vam je testo retko dodajte još brašna i obrnuto.
Ostavite testo prekriveno krpom na toplom oko 45 minuta. 
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 5 jufki.
Svaku juflu rastanjite u krug iste veličine kao posuda u kojoj ćete peći pogaču.
Preporučujem da pogaču pečete u šerpi sa višljim zidovima jer će pogača lepo narasti.
Četiri kruga bogato premažite rastopljenim puterom ili  margarinom i složite ih jedan na drugi.
Preko stavite peti krug koji ne premazujete.
Pažljivo ih prebacite i nauljenu šerpu.
Isecite krug po sredini da dobijete 8 trouglaova ali pazite da ne isečete ivice.
Dakle sečete po sredini ali testo ostaje spojeno. 
Od svakog kruga odvajajte testo i prebacujte ga prema ivici šerpe tako da dobijete venac.
Ako vam je ostalo margarina sjedinite ga sa razmućenim jajetom i premažite pogaču.
Pospite susam po pogači.
Ostavite je da odstoji pola sata.
Pecite je na 180c oko 45 minuta.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA

Нема коментара:

Постави коментар