Странице

недеља, 10. јануар 2016.

PILETINA U SOSU OD ŠAMPINJONA I PARMEZANA I PROKELJ KAO PRILOG

Savrešno kremasti sos sa piletinom i šampinjonima osvaja pri prvom zalogaju. U kombinaciji sa prokeljom, slatkim kupuščićima, čini idealan ručak  koji možete poslužiti i kada vam dolaze gosti. Odavno spremam nešto slično ali, iskreno, pre nego što mi je drugarica napisala kako ona to sprema nikad se nisam setila da koristim parmezan. Dakle,  parmezan je onaj final touch koji jelu daje poseban šmek i neku sasvim novu dimenziju.  A prilog, to je već nešto sasvim novo za mene i moju porodicu. Od skoro sam uvela prokelj u ishranu na opšte oduševljenje dragog mi supruga. Brzo i lako se sprema (jesam li dosadila sa tim brzo i lako, sama sebi zvučim kao papagaj hihi, ali to je činjenica), i izuzetno je ukusno i zdravo povrće. Ako nemate ideju šta bi za ručak ili nemate puno vremena, a pritom volite kao i mi dobru klopu, probajte piletinu u sosu i prokelj kao prilog :D
SASTOJCI: 
500g piletine,
500ml neutralne pavlake,
400g šampinjona,
so po potrebi,
origano, biber ili neki drugi začin po želji,
kesica parmezana (40g),
kockica putera,
veza mladog crnog luka ili manji praziluk,
500g prokelja (ili više ako ga volite i ako ima više osoba).

PRIPREMA: 
Piletinu iseckati na kockice i prodinstai je na malo ulja uz dodvanje po malkice vode, oko 10 minuta.
Šampinjone iseckati na listiće i ubaciti ih u posudu sa piletinom.
Disntati sve dok voda od šampinjona ne ispari.
Posoliti, dodati začin po želji i ubaciti neutralnu pavlaku.
Kuvati na laganoj vatri dok pavlaka ne proključa. 
Ubaciti parmezan, ostaviti deo za posipanje po jelu, i promešati.
Sipati u tanjir uz prilog i posuti parmezan po sosu.
U dubljoj šerpi sipati vodu sa malo soli da provri.
Prokelj očistit od spoljnih listova, oprati ga i ubaciti u šerpu sa proključalom vodom.
Kuvati najviše 5 minuta, pa procediti.
Na kockici rastopljenog putera prodinstati sitno seckani luk. 
Posle pet minuta ubaciti prokelj. 
Dodat malo vode i dinstasti povrće dok lepo ne porumeni.
Dodajte so i začin po želji, ako volite u prokelj možete dodati i beli luk i takođe i pavlaku.
Prijatno! 

Ne propistite i ovaj recept! Klik na PILETINA U AJMOKAC SOSU


Нема коментара:

Постави коментар