Pite, a posebno pita sa sirom, su omiljene kod mene u domaćinstvu. Kad god je neko veće slavlje ili kada nam dolaze gosti uglavnom se neka pita ponosno šepuri na trpezi. Kad god je neko veće okupljanje pita je obavezan deo posluženja. Nekad spremam pituljice, nekad trougliće, nekad pužiće ali često kada nemam vremena spremam baš ovakvu i svi se uvek iznova oduševe ukusom i mekoćom.
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
oko 650g sira (ja mešam sitni i fetu ili stari),
2 jaja,
4 kašike kisele pavlake,
soli po ukusu (zavisi od sira),
Za premaz:
2 jaja,
5 kašika ulja,
5 kašika jogurta,
kašičica soli.
PRIPREMA:
Sjediniti sir sa pavlakom i jajima, pa posoliti po ukusu.
Sve sastojke za premaz sjediniti.
Odvojiti za svaki rolatić po dve kore.
Prvu koru premazati premazom sa četkicom, pa prekriti drugom.
Na jedan kraj druge kore rasporediti bogato deo fila od sira.
Preklopiti krajeve pa pažljivo urolati u rolat.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama i filovima.
Trebalo bi da vam je ostalo premaza.
Prelijte ravnomerno preko pite pre pečenja.
Možete posuti susamom po želji.
Pitu sa sirom peći u zagrejanoj rerni na 200c dok lepo ne porumene (oko 30 minuta ali zavisi od rerne).
Kada je izvadite iz rerne prekrijte je čistom krpom dok se malo ne prohladi.
Isecite na komadiće i poslužite toplu ili hladnu uz mlečne proizvode ili meze.
Prijatno!