Странице

недеља, 19. јун 2016.

ROL PITA SA SIROM


Pite, a posebno pita sa sirom, su omiljene kod mene u domaćinstvu. Kad god je neko veće slavlje ili kada nam dolaze gosti uglavnom se neka pita ponosno šepuri na trpezi. Kad god je neko veće okupljanje pita je obavezan deo posluženja. Nekad spremam pituljice, nekad trougliće, nekad pužiće ali često kada nemam vremena spremam baš ovakvu i svi se uvek iznova oduševe ukusom i mekoćom. 
SASTOJCI:
500g kora za pitu, 
oko 650g sira (ja mešam sitni i fetu ili stari),
2 jaja,
4 kašike kisele pavlake,
soli po ukusu (zavisi od sira),

Za premaz:
2 jaja,
5 kašika ulja,
5 kašika jogurta,
kašičica soli.

PRIPREMA:
Sjediniti sir sa pavlakom i jajima, pa posoliti po ukusu.
Sve sastojke za premaz sjediniti. 
Odvojiti za svaki rolatić po dve kore.
Prvu koru premazati premazom sa četkicom, pa prekriti drugom. 
Na jedan kraj druge kore rasporediti bogato deo fila od sira.
Preklopiti krajeve pa pažljivo urolati u rolat.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama i filovima. 

Trebalo bi da vam je ostalo premaza.
Prelijte ravnomerno preko pite pre pečenja. 
Možete posuti susamom po želji. 
Pitu sa sirom peći u zagrejanoj rerni na 200c dok lepo ne porumene (oko 30 minuta ali zavisi od rerne).
Kada je izvadite iz rerne prekrijte je čistom krpom dok se malo ne prohladi. 
Isecite na komadiće i poslužite toplu ili hladnu uz mlečne proizvode ili meze. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! ZAPEČENE MAKARONE SA SIROM.

SOČNA ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Osvežavajući je i sočni desert, a brzo i lako se priprema. Ova verzija pite sa višnjama je sočna i slasna, ma topi se u ustima. Slična je kao baklava samo što je voćna. S obzirom da je sezna višanja u punom jeku predlažem vam da probate ovo zadovoljstvo za nepca! :D 

SASTOJCI :
Odnosi se na čašu od jogurta!
500g kora za pitu,
4 jaja,
1 čaša šećera,
1 šaša ulja,
1 šaša jogurta, 
1 šaša pšeničnog griza,

2 vanilina šećera,
1 prašak za pecivo,
800~900g višanja.
Preliv:
4 šaše vode,
2 čaše šećera,
1 vanilin šećer.

PRIPREMA: 
Jaja penasto umutite sa šećerom, zatim dodajte jogut, ulje, vanilin šećer i griz pomešan sa praškom za pecivo. Sve mutite još malo dok se smesa lepo ne sjedini. 
Višnje očistite od koštica i ocedite ih.
Odvojite 6x3 kora. Dakle, 6 gomilica po tri kore.
Na prvu od tri pripremljene kore premažite 4~5 kašika fila.
preko stavite drugu koru i ponovite postupak.
Kada stavite treću ne premazujete je već rasporedite višnje na jedan kraj. Dakle ne po celoj kori već samo gusto na kraj. 
Uvijte rolat i složite u pleh. 
Postupak ponovite sa preostalim korama i višnjama. 
Pre pečenja pitu poprskajte sa malo ulja.

Pecite je u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta (ali vreme pečenja zavisi od vaše rerne). 
Kada je pita ispečena isecite je na parčice, ohladite i prelijte vrućim sirupom.
Dok se pita peče vi napravite sirup i to tako što sve sastojke kuvate desetak minuta. 
Pitu sa višnjama poslužite hladnu.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA.

OSVEŽAVAJUĆA JOGURT SALATA


Ukusna, brza, osvežavajuća, lagana, takva je baš ova jogurt salata! Super se slaže uz svako jelo, pogodna je i uz meze kao predjelo a odlično paše i uz neko lepo pecivo. U letnjem periodu ova salata je stalni gost u mom domu, gost koji donosi osveženje i užitak za nepca :D. 
SASTOJCI: 
500g testenine (makarone, mašnice, školjkice itd),
1l + 500ml jogurta,
300g majoneza,

200g trapista,
300g šunke ili salame,
2 obarene šargarepe (mogu i neobarene),
2 pečene crvene paprike,
15 kiselih krastavčića.

PRIPREMA:
Testeninu obariti i ohladiti.
U činiju sa testeninom dodati iseckane na kockice krastavčiće, šunku, trapist, šargeru i papriku. 

Dodati litar jogurta i majonez i sve lepo promešati. 
Ostaviti u frižeder da se lepo ohladi. 
Ako vam je testenina upila jogurt dodajte još 500ml pre služenja.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TZATZIKI SALATA.

SLADOLED TORTA

Sladoled torta, omiljena letnja poslastica. Brzo i lako se sprema, lagana je i osvežavajuća, ma prosto neodoljiva. Od kada sam je spremila prvi put, pre jedno mesec dana, još nekoliko  putanje gostovala kod mene na trpezi. Znam, nisam bila baš ažurna, ali nemojte mi zameriti. Imam punooo posla oko šminkanja, familiju iz Amerike u gostima, završetak male školice. Aliii, to što me nije bilo na blogu ne znači da nisam bila i vredna i kuvala skoro svakodnevno. Neke recepte sam spremala ponovo i o njima vas neću daviti, sve sam već stavila na blog. Ai zato ima novih interesantnih koji čekaju da ugledaju svetlost dana :D. Jedva čekam da sve to podelim sa vama. A sada da se vratim na sladoled tortu, dakle pravo uživanje za nepca koje osvežava :)
SASTOJCI:
Za koru:
300g mlevenog keksa,
100g čokolade,
50 ml slatke pavlake,
50g margarina,
1 vanilin šećer,
50g šećera,
kašičica cimeta.
Vanil krem :


200g krem sira,
200 ml slatke pavlake,
50g šećera,
1 vanilin šećer,
1 kesica želatina.
Čoko krem:
200g krem sira,
200ml slatke pavlake,
50g šećera,
1 vanilin šećer,
200g čokolade,
1 kesica želatina.
PRIPREMA :
Čokoladu, margarin, vanilin šećer i slatku pavlaku staviti u šerpicu na ringlu da se rastopi. 
Na pola kuvanja dodati šećer. 
Kad se rastopi dodati mleveni keks i cimet.
Staviti koru u kalup od 26 cm i ostaviti i frižider da se hladi. 
Za to vreme pripremiti filove. 
Nije bitno koji je ćete prvo staviti, proizvoljno je.

Spremaju se isto sem što se u čokoladni doda topljena čokolada za kuvanje. 
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. 
Dodati krem sir i mutiti dok se lepo ne sjedini. 
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da odstoji i da se stegne pa ga na ringli rastopiti i ubaciti u fil i opet sjediniti mikserom. 
To je vanil krem. 
Čokoladni se pravi po istom postupku samo se posle krem sira doda rastopljena čokolada pa želatin. 
Premazati jedan fil preko drugog.
 Izravnati odzgo i staviti u frižider da se hladi. 
Dekorisati rendanom čokoladom.
Skinuti kalup kada se torta ohladi i stegne i poslužiti dragim ljudima :). 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM TORTA SA ČOKO BANANICAMA.