Mafini bez jaja i mleka su savršena poslastica za decu a i za starije koji pate od alergija. Iako u sastojcima nema jaja a ni mleka ovi slasni mafini ne zaostaju ukusom od drugih kolača. Šta više, ovi mafini su toliko ukusni i slasni da su čak i lepši od nekih koji se pripremaju komplivanije i duže. Super su poslasica i u vreme posta, a odlični su i uz kaficu sa dragim osobama :).
SASTOJCI:
(odnosi se na šolju od 250ml)
3 šolje brašna,
2 šolje šećera,
6 kašika kakaa,
1 prašak za pecivo,
1 kašičica soli,
2 šolje hladne vode,
2 kašike sirćeta,
2 kašike ekstrata od vanile (možete ga zameniti vanilinim šećerom),
pola šolje ulja.
Za čokoladni preliv:
4 kašike šećera u prahu,
3 kašike vode,
2 kašike kakaa,
2 kašika ulja,
na vrh noža prašak za pecivo.
PRIPREMA:
Posebno pomešati suve sastojke, te posebno tečne.
Spojiti sve sastojke varjačom.
Po želji u ove mafine možete dodati seckane orahe, lešnike, kokos...
Izručite smesu u kalupe za mafine i pecite ih na 180c 15~20 minuta.
Moram da napomenem da od ove mere dobijete minimum 24 mafina tako da ako nemate veće duštvo sa kojim bi ih podelili smanjite meru.
Dok se mafini peku spremite preliv.
Na manjoj temperaturi zagrejati šećer u prahu i vodu.
Dodati kakao i ulje i na kraju prašak za pecivo.
Skloniti sa šporeta i mešati dok se sve grudvice ne razbiju.
Premazati glazuru preko mafina i posuti šarenim mrvicama, seckanim ili mlevenim orasima po želji.
Ovi mafini mogu stajati i po nekoliko dana u frižideru.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар