Ako ste ljubitelj sočnih kolača onda je ovo pravi recept za vas. Brzi griz kolač se ne peče, gotov je za čas a super je ukusan i sočan. Ja ovakve kolače obožavam, što zbog brze pripreme što zbog fantastičnog ukusa i vlažnosti. Verujte mi, neponovljivi osećaj na nepcima :).
SASTOJCI:
400ml vode,
300g šećera,
200g pšeničnog griza,
50g putera,
50ml ulja,
1 kesica vanilinog šećera,
1 kesica cimeta,
Za glazuru:
100g čokolade,
50g putera,
50 ml mleka.
PRIPREMA:
Vodu sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom staviti na šporet da provri.
Kada počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa šporeta.
U drugu šerpicu staviti ulje i puter da se rastope i sjedine.
Dodati griz i mešati dok ne dobije zlatnu boju pazeći da ne zagori.
U tu šerpu dodati prokuvanu vodu i mešati da se sve lepo sjedini.
Kuvati još 5 minuta pa skloniti sa šporeta.
Smesu rasporedite u pleh 20x25cm i staviti u frižider da se ohladi i stegne.
Preliti glazurom i kada se glazura lepo stegne poslužiti.
Pleh možete premazati sa malo ulja pre nego što rasporedite kolač.
Za glazuru sve sastojke pomešajte i zagrejte da se rastope i sjedine.