Странице

среда, 21. септембар 2016.

GRČKI GRIZ KOLAČ


Ako ste ljubitelj sočnih kolača onda je ovo pravi recept za vas. Brzi griz kolač se ne peče, gotov je za čas a super je ukusan i sočan. Ja ovakve kolače obožavam, što zbog brze pripreme što zbog fantastičnog ukusa i vlažnosti. Verujte mi, neponovljivi osećaj na nepcima :).
SASTOJCI:
400ml vode,
300g šećera,
200g pšeničnog griza,
50g putera,
50ml ulja,
1 kesica vanilinog šećera,
1 kesica cimeta,

Za glazuru:
100g čokolade,
50g putera,
50 ml mleka.

PRIPREMA:
Vodu sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom staviti na šporet da provri.
Kada počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa šporeta.
U drugu šerpicu staviti ulje i puter da se rastope i sjedine.
Dodati griz i mešati dok ne dobije zlatnu boju pazeći da ne zagori.
U tu šerpu dodati prokuvanu vodu i mešati da se sve lepo sjedini.

Kuvati još 5 minuta pa skloniti sa šporeta.
Smesu rasporedite u pleh 20x25cm i staviti u frižider da se ohladi i stegne.
Preliti glazurom i kada se glazura lepo stegne poslužiti.
Pleh možete premazati sa malo ulja pre nego što rasporedite kolač. 
Za glazuru sve sastojke pomešajte i zagrejte da se rastope i sjedine.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENE KOKOS KOCKE.

BRZI PICA UŠTIPCI


Pica uštipci, omiljena večera ili doručak i deci i odraslima. Brzo se spremaju,extra su ukusni, uz jogurt ili pavlaku, postaće redovan deo vaše trpeze. Ja ih često spremam i kada mi gosti dolaze i uvek se oduševe :).
SASTOJCI:
400g brašna,
200ml jogurta,
1 jaje,
1 prašak za pecivo,
soli po ukusu,

100g šunke,
100g sitnog sira,
100g trapista,
3 kašike kečapa,
1 kašika origana.

PRIPREMA:
Brašno prosejte i pomešajte ga sa praškom za pecivo.
Posolite ga i dodajte mu jaje i jogurt.
Varjačom izmutite.
Dodajte sitni sir, rendanu šunku, rendani trapist, kečap i origano u umesite glatko testo.

Prebacite tetso na pobrašnjenu rafnu površinu i istanjite ga oklagijom debljine oko 5mm.
Isecite želejene oblike i pržite uštipke u zagrejanom ulju po nekoliko minuta sa obe strane.
Vadite ih na ubrus.
Poslužite ih tople ili hladne uz jogurt ili neku ukusnu kremastu salatu.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE MINI PICE.

PLAZMA TORTA SA BANANICAMA


Idealna torta za dečiji rođendan je plazma. Deca je obožavaju a ni mi odrasli ne ostajemo ravnodušni. Sa plazma tortom ste uvek sigurni, jednostavno omaške nema a najbolje od svega je što se brzo sprema. Imala sam nekoliko recepata za ovu poslasticu ali ni jedan mi nije bio wow, valjda zato što nisam fan jaja u kolačima (mislim na živa jaja). Nisam ljubitelj ni margarina, ali nešto mora da stegne taj keks pa biram  manje zlo :D. Elem, ova plazma je fantastična a tako se jednostavno sprema. Možete joj dodati žele bombone, suvo grožđe ili šta već volite. Mi je volimo sa čoko bananicama.
SASTOJCI;
600g mlevenog plazma keksa,
250g maragarina,

200ml soka od narandže,
10 bananica ili više po želji.
200g šećera u prahu.

PRIPREMA:
Margarin, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutiti sa šećerom u prahu.

U tu posudu dodati mlevenu plazmu i sok. 
Umesiti rukama.
Dodati naseckane čokoladne bananice.
Tortu staviti u kalup ili napraviti oblik po želji.
Staviti u frižider da se ohladi i stegne.
Dekoristai šlagom i poslužiti.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KEKS KOLAČ SA JOGURTOM I JAFFA KEKSOM.

BELE LAZANJE


Lazanja je omiljeno italijansko jelo. Uglavnom se sprema sa sosom od paradajza i mlevenog mesa ali ja volim da eksperimentišem sa raznim sastojcima. Tako razbijem monotoniju i svojim ukućanima pripredim iznenađenje. Oni vole sve što ja skuvam, a lazanje su na posebnom mestu. Ova varijanta je super ukusna i sočna, a možete je poslužiti i za bilo koji obrok, hladne ili tople, sa pavlakom i jogurtom ili sa salatom. Ima prilično kombinacija, na vama je da otkrijete vašu omiljenu :). 
SASTOJCI:
400g kora za lazanje,
400g šunke,
300g trapista,

150g parmezana,
600ml mleka,
4 kašike brašna,
kocka putera,
začini po želji,
so po ukusu.

PRIPREMA: 
Na kockici putera propržite 4 kašike brašna. 
U to dodajte mleko u kuvajte dok ne počne da ključa, na laganoj vatri.
Sklonite sa šporeta i umešajte parmezan, posolite i dodajte začin po želji (biber, muskantni orašćić...).
Kore za lazanje pripremite po uputstvu sa pakovanja.
U nauljenoj vatrostalnoj činiji stavite jednu koru.

Premažite je sa malo bešamela, poređajte koji list šunke i pospite izrendnanim trapistom.
Postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i sve ostale sastojke.
Poslednju koru premažite bešamelom i pospite sa malo parmezana.
Pecite lazanje u zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠTRUDLICE SA SIROM.

уторак, 13. септембар 2016.

ŠTRUDLICE SA SIROM


Štrudlice sa sirom su odličan doručak, večera ili posluženje za drage goste. Ovo je malo komplikovanija verzija, ali verujte i da se trud i te kako isplati. Ja uvek posle snimanja imam goste koji drage volje degustiraju moje đakonije, tako da oni pored mojih najmilijih daju svoj strašni sud. Ovim študlicama su svi bili oduševljeni. A kako i ne bi kad su tako meke, sočne i ukusne :).

PRIPREMA:
Od datih sastojaka umesiti glatko testo, premazati ga uljem, prekriti priajnjajućom folijom i ostaviti minimum 30 minuta da odmara.
Sir, pavlaku i dva jajeta sjediniti.
Kada je testo odstojalo podelite ga na dva dela.
Na većoj radnoj površini ili stolu prostrite čaršaf i pospite ga brašnom.
Prebacite jedan deo testa na stoljnjak i oklagijom ga rastanjite dokle može.
Kada sklonite oklagiju namastite ruke i rastanjite testo jagodicama tako što ćete podvući ruke ispod testa i polako vući ka spolja.
Jedan deo testa treba da visi sa radnog dela.
Ovo testo treba da bude što tanje ali ne kao za pitu.

Testo premažite puterom.
Ako su vam ivice ostale deblje isecite ih oštrim nožem ili makazama.
Raporedite pola fila preko testa.
Onaj deo testa koji visi prebacite preko fila.
 Poslužite se stoljnjakom.
Taj deo testa premažite puterom.
Zarolajte ostatak testa i isecite štrudlice uz pomoć tacne.
Vodu, oko dva litra, sa kašikom soli i ulja, stavite na šporet da provri.
Kada provri ubacite štrudlice da se kuvaju oko 3 minuta.
Izvadite ih i složite u vatrostalnu činiju.
Prelijte štrudlice pavlakom za kuvanje i zapecite u rerni zagrejanoj na 180c oko pola sata.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO.


Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na GIBANICA MAFINI.

ROL BAKLAVA



Baklava, orijentalni desert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svako ima neki svoj način spremanja, ali kako god da je spremite to ne utiče na onaj prepoznatljivi ukus. Jednostavno, baklava je baklava u kom god obliku bila :). Mi je volimo svakako ali nam je upravo ova, rol baklava omiljena. Nadam se da ćete je probati jer zaista vredi :).


PRIPREMA:
Pre nego što se uputite i ovu avanturu potrebno je da nabavite baš tanku dugačku oklagiju ili veeeeliiikuuu varjaču, a videćete i zašto :D.
Pomešajte orahe, šećer, suvo grožđe i čokoladu. 
Ako ne volite suvo grožđe ono nije neophodno, kao i čokolada...
Puter rastopite.
Prvu koru premažite u tankom sloju rastopljenim puterom, zatim stavite preko nje drugu koru i takođe je premažite puterom.
Na drugu koru rasporedite nekoliko kašika fila.
Na početak kore, sa duže strane, stavite dršku varjače ili okalgije i zavijajte kore oko drške tako da drška bude zamotana u rolnu od kora.
Sa obe strane povlačite tj gužvajte koru prema unutra.
Dakle, povlačite od spolja ka unutra tako da se naprave borice.

Pažljivo skinite tako izboranu rolnicu i složite je u pleh.
Pstupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore i fil.
Premažite rolate rastopljenim puterom i pecite ih na 180C dok lepo ne porumene.
Dok se baklava peče  skuvajte preliv.
U šerpu sa vodom dodajte vanilin šećer, šećer, na koluve iskeckanu naradžu i limun.
Kada počne da vri kuvajte još deset minuta.
Sklonite preliv sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Ohladite i baklavu i isecite.
Prelijte hladan preliv preko hladne baklave i stavite u frižider da se lepo ohladi i upije preliv.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO.


Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KOKOS ROL BAKLAVA.

DOMAĆE TORTILJE I KUKURUZ SALATA


Domaće tortilje su extra ukusno pecivo koje možete poslužite dragim gostima kao party posluženje uz neki ukusni namaz ili kao prilog uz roštilj. Ja sam se opredelila za super brzu kremastu kukuruz salatu. Ta kombinacija je odlična, brza, ukusna, i što je najbolje od svega super se slaže uz meso i povrće. Od ovih tortilja možete praviti i sendviče, burito ili ih jednostavno koristiti umesto hleba. 
Probajte ovu divnu kombinaciju i javite mi da li vam se dopada.


PRIPREMA:
Pre nego što počenete da mesite testo za tortilje skuvajte šećerac i ohladite ga.
Sve sastojke za testo sjedinite i umesite glatko testo. 
Ako postite ili jednostavno nemate jaje u kući možete umesiti testo i bez njega. 
U tom slučaju će vam verovatno trebati još malo vode. 
Dodajte je sve dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Prekrijte testo prijanjajućom folijom da odstoji dok vi napravite salatu. 
Ako ne pravite salatu testo je spšremno za izradu odmah!
Susam ispecite na tiganju za palačinke bez ikakve masnoće, taman toliko dok ne dobije zlatnu boju.
U činiji pomešajte pavlaku, izrendan kačkavalj i šunku, zatim dodajte ohlađen šećerac i susam.
Sve lepo promešajte i stavite u frižider da se ohladi.

Testo podelite na loptice veličine kajsije i rastanjite ih u formu kruga.
Tortilje pecite u tiganju sa obe strane po nekoliko minuta.
Kada su sve tortilje ispečene poslužite ih uz ohlađenu kukuruz salatu.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO.


Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept. Klik na BRZE MINI PICE

PANAKOTA SA ŠUMSKIM VOĆEM (PANNACOTTA)


Panakota je specijalitet italijanske kuhinje. Poslastica koja se jednostavno sprema a pravo je uživanje za degustatore. Panakotu možete praviti sa raznim prelivima, u zavisnosti od inspiracije i sezonskog voća.Lagana, slatka i osvežavajuća, panakota će vas osvojiti na prvom zalogaju.

PRIPREMA:
Od pripremljene slate pavlake odvojiti oko 100 ml i staviti na šporet da se malo zagreje (da ne proključa).
Ostatak slatke pavlake umutiti sa šećerom u prahu.
Želatin potopiti u 4 kašike hladne vode i kada nabubri dodati u šerpicu u kojoj se greje slatka pavlaka.
Mešati dok se želatin ne rastopi.
Zagrejanu slatku pavlaku dodati u umućeni krem.
Rastopite belu čokoladu i takođe je dodajte u krem.
Sve lepo sjedinite.
Beli krem rasporedite u čaše ili činije i ostavite u frižideru na sat vremena.

Od voća izdvojite malo i zagrejte na šporetu sa šećerom.
Ostatak mikserom pretvorite u pire.
Želatin takođe potopite u 4 kašike hladne vode i kada nabubri dodajte ga u šerpicu sa šimskim voćem ukoliko se šećer istopio.
Sve lepo promešajte i sjedinite sa pireom od voća.
Kada se žele prohladi prelijte ga preko belog krema.
Satvite panakotu u frižider da lepo ohladi i stegne pa je poslužite i uživajte :).
Pogledajte uži VIDEO UPUTSTVO:


Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SPECULLAS KOLAČ