Странице

петак, 21. октобар 2016.

MUSAKA OD POHOVANIH TIKVICA


Musaka, brzo, sočno, ukusno jelo rado viđeno na svakoj trpezi. Mogu se praviti sa raznim povrćem, sa raznim vrstama mesa, čak i posne. Dakle varijacija na temu je zaista mnogo. Musaka sa pohovanim tikvicama se malo zahtevnije sprema ali je izuzetno ukusna pa se vredi potruditi.
SASTOJCI:
2 tikvice,
2 jaja,
brašno za pohovanje,
so po potrebi,
ulje za prženje,

500g mlevenog mesa,
1 veći krompir,
1 crni luk,
1 šargarepa,
2 čena belog luka,
čaša paradajz soka,
još 2 jajeta,
1 čaša kisele pavlake,
so, biber, vegeta, origano po želji.

PRIPREMA:
Tikvice oljuštite, isecite na šnite, posolite i ostavite malo da puste vodu.
Uvaljajte ih u brašno, zatim u umućena jaja, pa opet u brašno.
Pržite ih sa svih strana po nekoliko minuta.
Ostavite tikvice sa strane dok spšremite fil za musaku.
Crni i beli luk sitno iseckajte i malo ih prodinstajte.
Dodajte izrendanu šargarepu i malo vode i dinstajte još malo.
Dodajte meso, začine i posolite.
Ulijte sok od paradajza i mešajte.
Na kraju dodajte izrendan krompir.

Na dno vatrostalne posude poređajte deo pohovanih tikvica.
Preko njih rasporedite deo fila.
Ređajte tikvice i fil dok ne utrošite sav materjal za musaku ali pazite da vam tikvice budu poslednje.
Umutite dva jaja sa kiselom pavlakom i prelijte preko musake.
Po želji pospite rendani kačkavalj.
Zapecite u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata.
Poslužite musaku od pohovanih tikvica uz salaticu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na GRČKA MUSAKA.

ZAPEČENE PALAČINKE SA MLEKOM I ORASIMA


Kada se spomenu palačinke uglavnom se svi obraduju. Ja iskreno ne znam nekog ko ih ne voli. Kada nam dosadi klasika dogovorimo se da spremim nešto novo, ali da naravno ne menjam recept za savšene palačinke. Ova varijanta, palačinke zapečene sa mlekom i orasima, nas je osvojila. Sočne su i vrlo, vrlo ukusne. Probajte ih pa mi javite da li su i na vas ostavile tako lep utisak :D.
SASTOJCI:
Za palačinke:
2 jaja,
10 kašika brašna,
500ml mleka ili kisele vode,
kašičica sode bikarbone,
prstohvat soli,
kašika šećera,
1 vanilin šećer,
3 kašike ulja.

Za fil:
18 kašika mlevenih oraha,
18 kašika šećera,
250ml mleka.

PRIPREMA:
Sve sastojke za palačinke stavite u jednu posudu i mikserom lepo umutite.
Ispecite 12 palačinki.
Na svaku stavite po kašiku mlevenih oraha i po kašiku šećera.
Urolajte ih u stavite u vatrostalnu posudu polovinu palačinki.

Pospite po njima 3 kašike mlevenih oraha i 3 kašike šećera.
Preko njih stavite preostalče palačinke, orahe i šećer.
Prelijte mlekom, ostavite desetak minuta da malo upiju pa ih zapecite u zagrejanoj rerni na 200C oko 15 minuta.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNE PALAČINKE.

ROLAT OD MLEVENOG MESA SA PEČENICOM I SIROM


Svi volimo đakonije od mlevenog mesa, a kod mene u kući su čest gost na trpezi. Izgledaju svečano, ukusni su, mogu se filovati sa omiljenim sastojcima a majbolje od svega je što se brzo spremaju. Posle uskrsa je običaj da spremim rolat sa jajima, ali inače često menjam sadržaj punjenja. Na taj način istražujemo ukuse i svaki put ručkamo nešto drugačije. Nadam se da će vam se dopasti :).
SASTOJCI:
600g mlevenog mesa,
1 jaje, 
2 kašike prezli,
začini po želji (vegeta, biber, origano, bosiljak...),
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
so po potrebi,

100g pečenice ili šunke,
100g trapista, edamera ili mocarele.

PRIPREMA:
Crni i beli luk sitno, sitno iseckati i dodati ih u činiju sa mlevenim mesom.
Tu dodati začin po želji, so, prezle i jaje.
Umesiti testo koje se ne lepi za prste.
Na pravougaonik od folije premazati ulje pa prebaciti meso.
Izravnati i oklagijom napraviti formu pravougaonika ali da bude manja od folije.

Na sredinu poređati pečeni, pa preko nje izrendan sir.
Pomoću folije urolati. 
Prekriti rolat folijiom i peći ga sa sve folijom u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata.
Skinuti foliju i zapeći još desetak minuta.
Poslužiti kao toplo glavno jelo uz krompir, brokoli, prokelj, rižoto ili salatu ili kao hladno predjelo.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROLAT OD MLEVENOG MESA SA JAJIMA.

уторак, 11. октобар 2016.

TROUGLIĆI SA SIROM


Volimo sve vrste pita, ali da se ja pitam uvek bi na našoj trpezi, pored pite sa mesom za ostatak posade, bila i neka sirnica. Već zamišljam, pita sa sirom na milion načina. Iako su sastojci skoro isti, pite se ipak razlikuju, kako po obliku tako i po ukusu. Kako, pojma nemam. Samo znam da su mi se svidele pite sa sirom koje sam probala do sada :D. Ova verzija mi je posebno draga. Trouglići sa sirom, spolja hrskavi a unutra sočni, šta ćeš više (sem eventualno čaše jogurta hihi). 
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
400g sitnog sira ili pola fete pola sitnog,
2 jaja,
1 kisela pavlaka (180ml),
50ml mleka,
50ml vode,

50 ml ulja,
so po ukusu.

PRIPREMA:
Poešati sir i pavlaku.
U tu posudu dodati jedno jaje i 50ml ulja.
Posoliti po potrebi (ako je sir slan i ne morate).
U drugoj posudi umutiti drugo jaje pa tu dodati mleko, vodu i malo ulja.
Preko prve kore staviti drugu i nju prezati mešavinom jajeta i mleka.
Preko staviti treću koru i nju premazati takođe.
Presaviti te kore na pola.
Na trećinu kore bogato premazati fil od sira.
Krenite da zavijate kore od spolja ka unutra da dobijete formu trougla na kraju.

Ako vam nije jasno pogedajte fotografiju.
Poslagati trougliće u podmazan pleh, premazati ih smesom od mleka i jaja i peći ih u zagrejanoj rerni na 200C dok lepo ne porumene.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BELE LAZANJE.



KREMASTE KOCKE SA BANANAMA


Volimo kremaste kolače toliko da ih baš često spremam. Ove kocke sa bananama su super kremaste, lagane, sočne i pre svega ukusne. Brzo se spremaju, a čini mi se brzo i pojedu jer tako dobreee. Evo recepta, uživajte :). 
SASTOJCI:
Za koru:
300g oštrog brašna,
200g margarina ili putera,
2 kašike hladne vode,
2 kašike šećera.

Za krem:
2 jajeta,
100g brašna,
500ml mleka,
150g šećera,
500ml slatke pavlake,
2 vanilina šećera,
3~4 banane.

PRIPREMA:
Od datih sastojaka umesite koru i stavite u frižider na pola sata da se ohladi.
Oklagijom rastanjite koru na veličinu pleha.
Stavite koru i podmazan pleh i pecite je na 180C oko 15 minuta.
Kora neka vam ostane bleda.
Jaja umutite pa dodajte šećer, mleko, brašno i vanilin šećer.
Sve to zakuvajte dok se ne stegne.

Slatku pavlaku čvrsto umutite pa je podelite na dva dela.
Jedan deo dodajte u ohlađen fil od jaja.
Tu dodajte iseckane banane.
Premažite fil preko ohlađene kore. 
Preko fila premažite ostatak slatke pavlake.
Izrendajte čokoladu ili pospite mrvicama, ohladite, isecite na kocke pa uživajte.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENI VETAR TORTA.


PUNJENE POHOVANE PAPRIKE


Sezona je zimnice tako da paprika ima u izobilju, a sa njima mogu se spreme zaista interesantne đakonije. Jedna od njih su ove divne, sočne punjene pohovane paprike. Ako spremate ajvar znači da prvo pečete paprike. Izdvojite koju, imaćete extra ukusni ručak. Mi smo to već uveliko rešili. Dobroo, nisam ja, sveki i svekar su spremali ajvar i ostavili mi koju pečenu papriku da se zanimam :D. Lepo smo se gostili :)
SASTOJCI:
oko 8 pečenih crvenih mesnatih paprika,
300g feta sira,
150g trapista,
150g šunke ili parizera, suvog vrata...,
jaja za pohovanje (oko 2~3 komada),

100g brašna,
100g prezli,
so po ukusu.

PRIPREMA:
Pečene paprike oljuštite i očistite ih od semenki.
Isecite papriku tako da može da se filuje.
Fetu viljuškom izdrobite.
U tu činiju dodajte rendane kačkavalj i šunku.

Sa kašikom fila premažite paprike pa ih urolajte.
Prvo ih izvaljajte i brašno, zatim u umućena posoljena jaja, i na kraju u prezle.
Pržite u zagrejanom ulju (mada ja volim da pohujem na mast jer kad se ispeče ne bude masno).
Kad se ulje dobro zagreje smanjite temperaturu da ne hrana izorela.
Pržite ih sa svake strane dok ne porumene.
Vadite pohovane paprike na ubrus pa poslužite.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLANA TORTA OD POHOVANIH PAPRIKA.

BRZI KREMASTI KOLAČ SA JAGODAMA


Ovaj brzi kremasti kolač sa jagodama zaslužuje da bude prvi predstavjen za mesec oktobar. Od nekoliko kolača koje sam pravila u poslednje vreme, ovaj kolač je na nas ostavio najveći utisak. Posebno se meni svideo jer se baš brzo sprema, dakle ne oduzima mi puno vremena. Deca ga vole, odrasli obožavaju jer je mekan i sočan toliko da se topi u ustima, tako da i oni malo stariji mogu da ga njupaju bez mnogo muke hehehehe :D. Nama je popravio jesenje, uspavano raspoloženje. Da vam ga ja više ne bih hvalila, evo recepta pa mi javite svoje utiske :).
SASTOJCI:
20 komada petit beurre keksa,
800ml mleka,
2 pudinga od vanile,
8 kašika šećera,
1 kesica vanilinog šećera,
1 kašika brašna,

Za fil sa jagodana:
500ml slatke pavlake,
300~400g jagoda,
100g šećera u prahu,
1 želatin.

PRIPREMA:
Od pripremljenih 800g mleka odvojite malo za puding.
Stavite ostatak mleka sa 8 kašika šećera i vanilinim šećerom  da se kuva.
Puding izmešajte sa mlekom koje ste izdvojili i sa kašikom brašna, pa kad mleko na šporetu provri zakuvajte puding.
U zagrejano mleko umačite keks i slažite u pleh dimenzija 30X20.
Meni je stalo tačno 20 komada.
Keks možete umakati u mleko koje se kuva za puding, samo po malo pa nećete potrošiti puno mleka.
Vreo puding prelihte preko keksa i ostavite da se ohladi.

Ako su vam zaleđene jagode odledite ih i procedite, a ako spremate sa svežim samo ih ubacite u blender.
Od 500ml slatke pavlake izdvojite 300ml i čvrsto umutite sa 100g šećera u prahu.
U to dodajte sitno iseckane jagode.
Ako su vam jagode bile zaleđene samo ih ubacite u umućenu slatku pavlaku i mutite još malo da se sve lepo sjedini.
Želatin potopite sa 4 kašike hladne vode, pa kad nabubri zagrejte i umešajte u fil sa jagodama.
Taj fil rasporedite preko ohlađenog pudinga.
Ostatak slatke pavlake umutite i taj đlag premažite preko fila sa jagodama.
Stavite kolač u frižider da se hladi, najbolje je preko noći (bar je meni sutradan lepši), isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj kolač! Klik na LEDENE KOKOS KOCKE.