Странице

среда, 30. новембар 2016.

PEČENE TULUMBE (tulumbe iz rerne)



Tulumbe, sočni orijentalni kolači rado su viđeni na trpezi. Rado se sladimo i leti i zimi, ali ipak ako preteramo sa njima može da nam pripadne muka. Međutim, ova verzija tulumbi, pečene tulumbe, su lakše za pojesti i svakako dosta manje masnije. Zapravo, pečene tulumbe nisu masne uopšte. Po meni je ovo i lepša i ukusnija verzija a o lakoći pripreme da ne pričam. Dok se one peku ja popijem kafu ili čaj i ne moram da stojim pored šporeta i pazim da mi ne zagore. Ako volite tulumbe trk u kuhinju, ovaj recept sto posto uspeva :). 
SASTOJCI:
Za testo :
250ml vode,
125ml ulja,
3 kašike šećera,
150g brašna,
250ml jaja (4 jaja S klase ili 5 A klase),
prstohvat soli.

Za sirup:
600g  šećera,
800ml vode,
1 vanilin šećer,
kriške od manjeg limuna.

PRIPREMA :
Pre svega preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti ga da odstoji preko noći da se lepooo ohladi.
Ako je napolju hladno možete ga ostaviti da se hladi nekoliko sati.
Ovo je jako bitan korak.
Sve sastojke za preliv staviti na ringu da provri.
Kada provri smanjiti temperaturu na srednje i ostaviti da vri još 15 minuta.
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. 
Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. 
Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. 
Ostaviti testo par minuta da se prohladi. 
Jedno po jedno jaje dodajte testu i mikserom umutite.
Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je.
Tim testom punite špric za tulumbe.
Na pleh obložen pek papirom istiskivati tulumbe željene veličine.
Makazama ili prstima iceći testo.
Tulumbe peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata ne otvarajući rernu! 
Kada poprime zlatnu boju po žljebovima vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). 

Tulumbe držati u sirupu nekoliko minuta a zatim ih prebaciti u posudu u kojoj će stajati.
Kada su sve tulumbe potopljene ostatak sirupa prelijte po njima i poređajte kriške limuna.
Sa limunom se dobije osvežavajući ukus, ali vi možete to preskočiti.
Ja nekad kombinujem limun i narandžu.
Ostavite tulumbe da se lepo ohlade i upiju sirup pa navalite.
Pogledajte i VIDEO RECEPT!

Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na HURMAŠICE.

Нема коментара:

Постави коментар