Странице

среда, 21. јун 2017.

PLAZMA TORTA SA MALINAMA


Plazma i maline, savršena kombinacija! Torta koja osvaja pri prvom zalogaju, rapsodija ukusa, raj za nepca, ma prosto savršenstvo. Malo sam se zanela, hihihi, ali šta ću kad volim plazma tortu pa još sa malinama... 
SASTOJCI:
Za kore x3:
5 belanaca,
5 kašika šećera,
5 kašika mlevene plazme.
Fil od plazme:
15 žumanca,
250g šećera,
200g putera ili margarina,
200g šećera u prahu,
150g pudinga od vanile (ili 3 kesice),
400g mlevenog plazma keksa,
1,1L  mleka,
200g čokolade.

Fil od malina:
1,200 malina (svežih ili zamrznutih),
500g šećera,
100ml vode,
3 pudinga od maline.

PRIPREMA:
Pet belanca umutiti u čvrst šne postepeno dodavajući 5 kašika šećera.
Kada se šećer rastopi varjačom umešati 5 kašika mlevene plazme.
Smesu rasporediti na pleh obložen pek papirom (može i kalup od 28cm) i peći na 200C oko 15 minuta.
Tako uraditi sa ostale dve kore.
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati 100ml mleka, puding od vanile i sve lepo promešati.
Litar mleka staviti da se kuva i kada provri umešati smesu od žumanca.
Ukuvati kao puding.
Kada se zgusne ostaviti fil da se ohladi.
Puter koji je stajao na sobnoj temperaturi umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa mlakim filom.
Čokoladu rastopiti i dodati u fil, mikserom sjediniti.
Na kraju dodati mleveni plazma keks.
Fil podeliti na 3 dela.

Za fil od maline staviti vodu sa šećerom na šporet da proključa.
Kada proključa kuvati još par minuta dok se šećer lepo ne rastopi.
U tu šerpu dodati maline i kuvati sve zajedno dok se maline ne rastope
Na kraju dodati puding od maline razmućen sa malo vode.
Kada se fil zgusne skloniti ga sa šporeta i ostaviti da se prohladi.
Fil od malina podeliti na dva dela.
Filovati tortu:
Na prvu koru premazati trećinu fila od plazme.
Preko njega premazati fil od malina, pa staviti drugu koru i ponoviti postupak.
Preko treće kore premazati fil od plazme i ukrasiti po želji.
Kada se torta lepo ohladi i stegne poslužiti je.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA BELI ANĐEO.


JUNEĆI GULAŠ


Gulaš, klasik među kuvanim jelima, uz pire ili rižu se često može naći kod mene na trpezi. Volimo ga u svakoj varijanti. Ponekad bude od mešanog mesa, ponekad sa šampinjonima, ponekad pikantan, a često i samo juneći. Gulaš je pogodno posluženje i za drage goste, jer nema ko ga ne voli, ali je odličan ručak i kada se porodica okupi (najčešće nedeljom). 
SASTOJCI:
600g junećeg buta,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
aleva paprika,
biber,
so,
1 L vode,

500ml soka od paradajza,
lovorov list,
1 kašika brašna.


PRIPREMA;
Crni i beli luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja.
Ako je potrebno dodati malo vode da luk ne zagori.
Meso iseckati na kockice i ubaciti u šerpu sa lukom.
Dodati začine po želji, biber, vegetu, lovorov list...
Pržiti meso dok ne porumeni, dodati  kašiku aleve paprike i kašiku brašna. promešti da ne bude grudvica, a  zatim dodati paradjz sok i vode toliko da bude dva prsta iznad mesa.

Poklopiti šerpu, smanjiti temperaturu i ostaviti gulaš da se krčka.
Posoliti po ukusu posle pola sata.
Povremeno dodavati vodu kada ispari.
Gulaš kuvati na srednjoj temperaturi oko sat vremena.
Poslužiti gulaš uz pire krompir ili kuvanu rižu.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA.

BRZI ČOKOLADNI KEKS KOLAČ


Čokoladni keks kolač je brz, ukusan i jednostavan. Kada nemam vremena za nešto komplikovanije ovaj kolač je uvek dobar izbor. Super je za sva godišnja doba. Zimi uz kaficu ili čaj, a leti uz kuglu sladoleda :). Takođe, ovaj brzi čokoladni kolač može biti i postan i mrsan, tako da je fantastičan za svaku priliku.
SASTOJCI:
800ml vode,

600g petit keksa,
200g putera ili margarina (ako spremate posno),
200g čokolade,
200g šećera.

PRIPREMA:
Vodu pomešati sa šećerom i staviti na ringlu da provri.
Dodati maslac i mešati dok se ne rastopi.
Keks izlomiti i umešati u smesu.

Izliti u puterom podzan pleh (35x20cm).
Ostaviti kolač da se ohladi, iseći ga na kocke, pa poslužiti.
Po želji u kolač možete dodati malo malo ruma, suvo grožđe, seckane orahe ili lešnike...
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA.

PICA MAŠNICE


Volim ponekad da se igram sa hranom, posebno ako mi vreme dozvoljava. Moja porodica uživa u takvim trenucima. Kada se zaigram, kao za ove pica mašnice, hrana lepo izgleda i ukusna je. Oko ovih mašnica nema puno posla a super su efektne. Možete ih spremati za dečije rođendane i ostala slavlja. 
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
kečap ili paradajz sos po želji,
400g šunke,

300g kačkavalja,
400g šampinjona,
origano po potrebi,
1 jaje,
100ml jogurta,
susam po želji.

PRIPREMA:
Kore podelite na pola ako želite manje pitice ili ih ostavite cele ako volite veće.
Svaku koru premazati kečapom, oko 4 kašike po kori.
Šunku, šampinjone i sir narendati.
Preko kečapa posuti po malo origana, zatim rasporediti rendanu šunku, šampinjone i sir.
Preklopiti na pola, pa još na pola.
Ostaviti nekoliko kora sa strane.
Iseći ih na trakice, preklopiti i oblikovati mašnice.

Pitice premazati razmućenim jajetom pomešanim sa jogurtom.
Posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 200C dok lepo ne porumene.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TROUGLIĆI SA SIROM.

PLAZMA KOLAČ SA JAGODAMA


Kremasti kolači nikada ne dosade i uvek su dobrodišli na trpezu. Ovaj plazma kolač sa jagodama se brzo i lako sprema,super je ukusan i može se kombinovati sa raznim voćem. Ja sam odabrala jagode jer im je sezona, a i mnogo ih volimo. Sve u svemu, kolač je lagan i kremast, mogu gaspremati i početnici, a zadovoljstvo za nepca je garantovano. 
SASTOJCI:
1L mleka,

200g šećera,
3 pudinga od vanile,
200g putera ili margarina,
1 čaša kisele pavlake (180ml),
300g plazma keksa,
oko 500~600g jagoda,
šlag za dekoraciju.

PRIPREMA:
Od litre mlekaodvojiti jednu čašu, a  ostatak staviti da se kuva.
Pomešati izdvojeno mleko sa šećerom i 3 pudinga pd vanile.
Kada mleko provri umešati puding i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje.
Skloniti sa šporeta, umešati odmah puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi.

Kada se puter rastopi umešati kiselu pavlaku.
Izlomiti plazma keks i umešati ga u puding.
Pola smese rasporediti u pleh (35x20) namazan puterom u tankom sloju.
Preko smese od plazme rasporediti jagode, cele ili iseckane po želji.
Preko jagoda rasporediti ostatak fila.
Kolač ostaviti da se ohladi.
Pre posluženja premazati šlag i iseći kolač na kocke.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI KOLAČ SA JAGODAMA.

недеља, 11. јун 2017.

SLANI VENČIĆI


Slani venčići su super ukusno pecivo, meko kao duša, lako pravljivo i mogu se spremiti u slanoj i slatkoj varijanti. Deca često ne vole punjena peciva, iako su kiflice sa sirom nezamennjive, pa su ovi slani venčići super posluženje za najmlađe. Ni mi stariji ne odoljevamo, posebano ako ima nešto da se macne na njih. Kajmak i pršutica, puter i domaći čvarci, ali ne odbijamo ni uz čašu jogurta :D.
SASTOJCI:
600g mekog brašna,
375ml mleka,
pola kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca,

1 kašičica šećera,
1 žumance,
1 puna kašičica soli,
50ml otopljenog putera ili ulja.

PRIPREMA:
U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, izmešati i ostaviti da se kvasac fermentiše.
U vanglicu prosejati 500g brašna, a ostatak ostaviti sa strane za doradu testa.
U brašnu napraviti udubljenje i tu dodati kvasac, blago umućeno žumance i so.
Testo lepo izmešati pa dodati rastoljen puter ili ulje.
Po potrebi dodati još brašna i umesiti lepo, meko, glatko testo.

U testo se mogu dodati razni sastojci (sitno seckana pečenica ili šunka, seckane masline, rendani kačkavalj, sitni sir, seckani šuneni paradajz...).
Testo prekriti krpom i ostaviti da se udupla.
Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti.
Podeliti ga na jednake kuglice, veličinu odredite sami u zavisnosti kolike venčiće želite da napravite.
Svaku kuglicu istanjiti u valjčić.
Spojiti po dva valjčića i umotati ih jedan oko drugog.
Krajeve spojiti i oblikovati venčić.
Slane venčiće premazati umućenim belancetom i posuti semenkama po želji.
Ostaviti ih još 15 minuta da odstoje, taman dok se rerna zagreje na 200C.
Venčiće peći dok lepo ne porumene.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TROUGLIĆI SA SIROM.


KOLAČ PIJANA CRNKINJA


Postoje kolači koji osvoje pri prvom zalogaju. Takvi kolači se vole doživotno i za njih nas vežu lepa sećanja. Kolač pijana crnkinja je za mene upravo takav. Spada u omiljene i rado mu se vraćam. Spoj čokolade i višanja obećava užitak za nepca. Ako ste ljubitelj kremastih, čokoladnih kolača onda vam preporučujem da ga što pre probate :). 
SASTOJCI:
Za kore:
(čaše od 200ml)
3 čaše brašna,
2 čaše jogurta,
2 čaše šećera,
1 čaša ulja,
3 kašike kakaa,
2 kašičice sode bikarbone.
Za preliv:
200ml mleka,
1 čašica likera od čokolade.

Za fil:
400ml mleka,
5 kašika šećera,
1 puding od čokolade,
250g višanja,
5 kašika višnjevače.
Za glazuru:
150g čokolade,
100ml mleka,
100g margarina ili putera,
3 kašike šećera u prahu.

PRIPREMA:
Sve sastojke za koru pomešati u jednoj posudi, pa ih mikserom lepo sjediniti.
Na pleh od rerne obložen pek papirom izliti smesu za koru i peći je u zagrejanoj rerni na 180C.
Proveriti koru posle 15~20 minuta čačkalicom, ako se lepi ostaviti još da se peče.
Gotovu koru preliti sa 200ml mleka pomešanog sa čašicom likera od čokolade.
Kada se kora ohladi preseći je na pola tako da se dobiju dve jednake kore.

Dok se kora peče skuvati puding u 400ml zaslađenog mleka.
Preko jedne kore premazati puding, a po njemu rasporediti višnje koje su prelivene sa nekoliko kašika višnjevače.
Preko pudinga staviti drugu koru.
Za glazuru sve sastojke sjediniti i staviti na šporet da se čokolada rastopi.
Preliti preko kolača i ostaviti da se lepo stegne i ohladi.
Hladan kolač iseći na kocke i poslužiti.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI KREMASTI KOLAČ SA JAGODAMA.