Странице

понедељак, 19. март 2018.

GRČKA PITA SA NARANDŽOM~PORTOKALOPITA



Specijaliteti grčke kuhinje su nedoljivo ukusni i naširoko poznati. Jedan od dobro poznatih specijaliteta je ova grčka pita sa narandžom. Sočna, bogato prelivena, mirisna i prepuna ukusa, prosto vas tera da pojedete koje parće više. Portokalopita je kolač koji ćete naći u većini poslastičarnica širom grčke. Savršena je u vrelim letnjim danima, ali je odlična poslastica i kada napolju zaveje. Prosto, ova poslastica je dobrodošla u bilo koje doba! 


PRIPREMA:
Pre svega pripremiti kore da se prosuše dok vi mutite ostale sastojke.
Iscepkati kore na manje komade, 1 do 2 cm i postaviti ih da se suše.
Rernu uključiti na 180C da se zagreje.
Jaja mutiti sa šećerom 5 minuta.
Dodati jogurt i mutiti još par minuta.
Dodati ostale sastojke i mutiti još minut.
Na kraju dodavati  malo po malo  kora pazeći da se sve lepo natope.

Podmazati pleh i izliti smesu za pitu.
Peći pitu oko 45 minuta, tj dok lepo ne porumeni.
Za sirup ubaciti u šerpu šećer, vodu i ceđeni sok od narandže i pustiti da provri.
Smanjiti temperaturu, dodati cimet i isečenu na kolutove narandžu i ostaviti da vri 15 minuta.
Toplim sirupom preliti ohlađen kolač, a kolutove narandže rasporediti po kolaču.
Pita će lepo upiti svu tečnost i biće savršeno sočna.
Pitu iseći na kocke, ohladiti i poslužiti.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO ZA OVU PITU.

Prijatno! 

Ne propustitei ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA.



ZAPEČENE PALAČINKE SA MESOM



Palačinke, u bilo kom obliku, slatke ili slane, uvek su dobrodošle na našu trpezu. Ove slane palačinke sa mesom super su posluženje za najmilije i drage goste. Svojim ukusom podsećaju na lazanje, mada su palačinke za nijansu mekše i nama ipak malo ukusnije. Mogu biti toplo ili hladno posluženje, predjelo ili glavno jelo. Kako god da ih poslužite degustatori će biti oduševljeni, to vam garantujem. 
SASTOJCI:
Za palačinke:
2 jaja,
10 kašika brašna, 
500ml mleka,
50 ml ulja,
prstohvat sode bikarbone,
kašičica soli,
kašičica šećera.

Za fil:
1 glavica crnog luka,
400g mlevenog mesa,
200g pasiranog paradajza,
kašičica origana, bosiljka ili začina po želji,
soli po ukusu,
100g trapista (kačkavalja).
Za preliv:
kockica putera,
2 kašike brašna,
2 čaše mleka.

PRIPREMA:
Sve sastojke za palačinke mikserom sjediniti i ispeći 12 komada.
Crni luk sitno iseckati i prodinstati na malo ulja.
Dodati meso i dinstati na srednjoj temperaturi desetak minuta.
Ubaciti pasirani paradajz i prodinstati još malo.
Začiniti po želji, posoliti i skloniti sa šporeta.
U fil dodati rendani trapist kada se malo prohladi.

Na svaku palačinku rasporediti po nekoliko kašika fila i zarolati ih.
Poređati palačinke u vatrostalnu posudu.
Ja sam imala manje palačinki pa mi je ostalo fila koji sam rasporedila preko njih i prelila sve zajedno. 
Bešamel spremiti tako što se puter rastopi, doda se brašno i kada se sjedini prelije se mlekom.
Kada se sos zgusne gotov je.
Sosom preliti palačinke i zapeći ih u zagrejanoj rerni na 200C oko dvadesetak minuta.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENE PICA PALAČINKE.

PREVRNUTI KOLAČ SA JABUKAMA


Starinski i poznat većini prevrnuti kolač sa jabukama nije ona vrsta kolača za koju je potrebno puno vremena i kuvarsko umeće. Neki bi rekli ništa spektakularno, a opet poseban u svojoj jednostavnosti. Kolač koji će vas osvojiti svojim osvežavajućim ukusom toliko da se nećete zaustaviti na samo jednoj kocki. 
SASTOJCI:
1,5kg jabuka,
5 kašika smeđeg šećera.

Za biskvit:
5 jaja,
5 kašika šećera,
5 kašika brašna,
1 kesica vanilinog šećera.
I još:
šlag,
cimet za posipanje.

PRIPREMA:
Jabuke oljuštiti i iseći na četvrtine.
Poređati jabuke na pleh obložen pek papirom i preko njih posuti smeđi šećer.
Zapeći jabuke u zagrejanoj rerni na 220C oko 15 minuta.
Za to vreme spremiti biskvit.

Odvojiti belanca od žumanaca i mutiti ih postepeno dodavajući šećer.
Mutiti belanca dok se sav šećer ne rastopi i dok se ne donije čvrst šne.
Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance.
Dodati vanilin šećer i mutiti dok se sve lepo ne sjedini.
Na kraju dodati brašno i mutiti na najmanjoj brzini kratko, tek toliko dok se sve ne sjedini.
Smesu za biskvit rasporediti preko ispečenih jabuka.
Pre prelivanja smese za koru možete posuti cimet po jabukama.
Smanjiti temperaturu na 200C i peći kolač još dvadesetak minuta (čačkalicom proveriti da li je biskvit gotov).
Gotov kolač ostaviti desetak minuta da se prohladi, zatim ga prevrnuti na odgovarajuću tacnu.
Kada se skroz ohladi kolač premazati umućenim šlagom i po želji posuti cimetom.
Prevrnuti kolač sa jabukama pre služenja ohladiti u frižideru, zatim iseći na kocke.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAGIČNI KOLAČ.

VRANJANSKA PITA~PROPEĆ


Odavno nisam pisala. Nije bilo vremena ni mogućnosti da sednem i posvetim se ovom hobiju. Ali jeli smo i to baš dobro. Sve ono što nam stomaci hoće, jer zima je bila...Danas reših da nađem vremena i predstavim neke od đakonija kojima smo se sladili u prethodnom periodu. Bilo je tu dosta novih recepata, kako slanih tako i slatkih. Neki od njih su nas osvojili već pri prvom zalogaju. Vranjanska pita Propeć zaslužuje da se nađe na blogu, i to kao prva u ovoj godini. Nije teška za spremanje, super je ukusna i brzo je gotova. Ovo je stari recept, verujem mnogima od vas već dobro poznat, ali ja sam tek nedavno imala priliku da je probam. I moram vam priznati oduševio me je ukus, hrskavost spolja i mekoća iznutra, a i lakoća pripreme. Ako je niste probali do sad, toplo preporučujem. :)
SASTOJCI:
Za testo:
500g brašna,
oko 250ml tople vode,
50ml ulja,
kašičica soli,
1 kašika masti,
1 žumance,
mast za premazivanje.

Za fil:
250g sira,
2 veze zelja,
1 jaje.
Za preliv:
2 jaja,
200ml mleka,
soli po ukusu.

PRIPREMA:
Brašno prosejati i u tu posudu dodati ostale sastojke.
Umesiti glatko testo koje treba podeliti na 12 loptica veličine manjeg jajeta i 3 lotpice veličine većeg jajeta.
12 loptica oklagijom rastanjiti u krugove iste veličine, debljine oko 3mm.
Svaki krug premazati sa malo masti i slagati ih jedan na drugi.
Poslednji krug se ne premazuje. 
3 loptice razvući u krug malo deblje od prethodnih, oko 5mm.
Okrugli pleh, veličine 30cm dobro premazati mašću.

Onih 12 kora, poređanih jedna preko druge, rastanjiti oklagijom i napraviti jednu što tanju koru oko 10cm veću od tepsije.
Tu veliku koru staviti na dno tepsije tako da krajevi vise preko ruba tepsije.
Zelje dobro oprati i iseckati što sitnije, pa ga pomešati sa sitnim sirom i jajetom.
Trećinu fila rasporediti po dnu.
Prvu od tri kore staviti preko fila i izbockati je viljuškom.
Premazati je rastopljenom mašću pa preko nje rasporediti pola od ostatka fila.
Opet staviti koru i ponoviti postupak sa bockanjem i mazanjem mašću i filovanjem.
Treću koru ne premazivati mašću, samo je dobro izbockati viljuškom.
Napraviti preliv od jaja i mleka i polovinom te smese preliti poslednju koru.
Onaj deo testa koji viri prebaciti preko pite tako da bude ravnomerno složeno kao falte.
Preliti ostatkom preliva i peći pitu u zagrejanoj rerni na 250C desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200C i peči je još pola sata.
Kada je gotova ostaviti je u rerni 5 minuta sa otvorenom rernom.
Poslužiti propeć uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BUREK OD GOTOVIH KORA.