Specijaliteti grčke kuhinje su nedoljivo ukusni i naširoko poznati. Jedan od dobro poznatih specijaliteta je ova grčka pita sa narandžom. Sočna, bogato prelivena, mirisna i prepuna ukusa, prosto vas tera da pojedete koje parće više. Portokalopita je kolač koji ćete naći u većini poslastičarnica širom grčke. Savršena je u vrelim letnjim danima, ali je odlična poslastica i kada napolju zaveje. Prosto, ova poslastica je dobrodošla u bilo koje doba!
Pre svega pripremiti kore da se prosuše dok vi mutite ostale sastojke.
Iscepkati kore na manje komade, 1 do 2 cm i postaviti ih da se suše.
Rernu uključiti na 180C da se zagreje.
Jaja mutiti sa šećerom 5 minuta.
Dodati jogurt i mutiti još par minuta.
Dodati ostale sastojke i mutiti još minut.
Na kraju dodavati malo po malo kora pazeći da se sve lepo natope.
Podmazati pleh i izliti smesu za pitu.
Peći pitu oko 45 minuta, tj dok lepo ne porumeni.
Za sirup ubaciti u šerpu šećer, vodu i ceđeni sok od narandže i pustiti da provri.
Smanjiti temperaturu, dodati cimet i isečenu na kolutove narandžu i ostaviti da vri 15 minuta.
Toplim sirupom preliti ohlađen kolač, a kolutove narandže rasporediti po kolaču.
Pita će lepo upiti svu tečnost i biće savršeno sočna.
Pitu iseći na kocke, ohladiti i poslužiti.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO ZA OVU PITU.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO ZA OVU PITU.
Prijatno!
Ne propustitei ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA.