Odavno nisam pisala. Nije bilo vremena ni mogućnosti da sednem i posvetim se ovom hobiju. Ali jeli smo i to baš dobro. Sve ono što nam stomaci hoće, jer zima je bila...Danas reših da nađem vremena i predstavim neke od đakonija kojima smo se sladili u prethodnom periodu. Bilo je tu dosta novih recepata, kako slanih tako i slatkih. Neki od njih su nas osvojili već pri prvom zalogaju. Vranjanska pita Propeć zaslužuje da se nađe na blogu, i to kao prva u ovoj godini. Nije teška za spremanje, super je ukusna i brzo je gotova. Ovo je stari recept, verujem mnogima od vas već dobro poznat, ali ja sam tek nedavno imala priliku da je probam. I moram vam priznati oduševio me je ukus, hrskavost spolja i mekoća iznutra, a i lakoća pripreme. Ako je niste probali do sad, toplo preporučujem. :)
SASTOJCI:
Za testo:
500g brašna,
oko 250ml tople vode,
50ml ulja,
kašičica soli,
1 kašika masti,
1 žumance,
mast za premazivanje.
Za fil:
250g sira,
2 veze zelja,
1 jaje.
Za preliv:
2 jaja,
200ml mleka,
soli po ukusu.
PRIPREMA:
Brašno prosejati i u tu posudu dodati ostale sastojke.
Umesiti glatko testo koje treba podeliti na 12 loptica veličine manjeg jajeta i 3 lotpice veličine većeg jajeta.
12 loptica oklagijom rastanjiti u krugove iste veličine, debljine oko 3mm.
Svaki krug premazati sa malo masti i slagati ih jedan na drugi.
Poslednji krug se ne premazuje.
3 loptice razvući u krug malo deblje od prethodnih, oko 5mm.
Okrugli pleh, veličine 30cm dobro premazati mašću.
Onih 12 kora, poređanih jedna preko druge, rastanjiti oklagijom i napraviti jednu što tanju koru oko 10cm veću od tepsije.
Tu veliku koru staviti na dno tepsije tako da krajevi vise preko ruba tepsije.
Zelje dobro oprati i iseckati što sitnije, pa ga pomešati sa sitnim sirom i jajetom.
Trećinu fila rasporediti po dnu.
Prvu od tri kore staviti preko fila i izbockati je viljuškom.
Premazati je rastopljenom mašću pa preko nje rasporediti pola od ostatka fila.
Opet staviti koru i ponoviti postupak sa bockanjem i mazanjem mašću i filovanjem.
Treću koru ne premazivati mašću, samo je dobro izbockati viljuškom.
Napraviti preliv od jaja i mleka i polovinom te smese preliti poslednju koru.
Onaj deo testa koji viri prebaciti preko pite tako da bude ravnomerno složeno kao falte.
Preliti ostatkom preliva i peći pitu u zagrejanoj rerni na 250C desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200C i peči je još pola sata.
Kada je gotova ostaviti je u rerni 5 minuta sa otvorenom rernom.
Poslužiti propeć uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno!
Recept je loš, prekopiran. Pekla sam duplo duže. Pita je gletava
ОдговориИзбриши