Странице

субота, 15. децембар 2018.

ŠTRUDLA SA ORASIMA


Štrudla, sa bilo kojim punjenjem, neodoljivo pdseća na baku i njenu kuhinju. Sva od štrudli mi je omiljena i ne mogu ni jednu posebno izdvojiti. Štrudla sa orasima se rado sprema u mom domu. Njen miris me podseća na detinjstvo, na dom... 
SASTOJCI:
Za testo:
400g mekog brašna,
200ml mleka,
80g putera,
2 žumanca,

1 kockica kvasca,
3 kašičice šećera,
1 manji limun.
Za fil:
400g oraha,
300g šećera,
300ml mleka,
2 kesice vanilinog šećera.

PRIPPREMA:
U vanglu sipati malo toplog mleka i rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se fermentiše.
Zatim u posudu dodati rastopljeni puter i isceđen limun.
Dodati dva žumanca, brašno i ostatak mleka.
Zamesiti glatko testo.
Tasto prekriti krpom i ostaviti da naraste.
Mlevene orahe, šećer i vanilin šećer promešati. 
U tu smesu dodati mleko i sve lepo promešati.

Testo prebaciti na pobrašnejnu radnu površinu i premesiti.
Podeliti ga na dva jednaka dela.
Jedan po jedan deo rastanjiti oklagijom u pravougaoni oblik  na veličinu tj dužinu tepsije u kojoj će se štrudla peći.
Sa pola fila premazati prvi deo testa po celoj površini, a zatim ponoviti i sa drugim.
Pažljivo urolati i prebaciti u pleh obložen pek papirom.
Po želji štrudle premazati jednim umućenim žumancetom.
Ostaviti ih u plehu prekrivene krpom deset minuta, takman dok se rerna zagreje.
Peći ih u zagrejanoj rerni na 160C oko 40 minuta.
Ispečenu i ohlađenu štrudlu iseći na parčiće i poslužiti.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROL BAKLAVA.






1 коментар: