Странице

среда, 28. мај 2014.

GULAŠ

Danas sam svoje najmilije obradovala pravim gurmanskim užitkom :). Gulaš je za nas vrhunac uživanja a posebno kada je spremljen na ovaj način, moj način :D. Probala sam zaista dosta gulaša i bilo je zaista divnih ukusa ali ovako pripremljen gulaš mi najviše prija. Kombinacija začina i mesa probudi sva čula i prosto svaki put kad ga probam pomislim "DA, to je taj gulaš" :D. Za ovaj gulaš je potrebno malo truda i više vremena ali se isplati jer će vam i najveći gurmani tražiti recept :).
SASTOJCI :
3oo gr svinjskog mesa od buta,
3oo gr junećeg mesa od buta,
4oo gr svežih šampinjona,
1 veći praziluk (ili 2 glavice crnog luka),
1 šargarepa,
2 čena belog luka,
5oo ml soka od paradajza (ako nemate domaći može i kupovni),
1 kašika origana,
1 kažika aleve paprike,
3 kašičice vegete,
3~4 lovorova lista.
Zaprška :
malo manje od pola čaše ulja,
1 kašika brašna,
1 kašika aleve paprike.
 PRIPREMA :
Praziluk ili crni luk sitno iseckati pa staviti u šerpu da se dinsta. U šerpi treba da bude ulja samo po dnu. Praziluk preliti sa pola čaše vode i dinstati oko 1o minuta. 
Šargarepu oljuštiti i izrendati a beli luk sitno iseckati pa sve zajedno dodati u šerpu sa prazilukom i preliti sa još pola čaše vode.
Ubaciti i kašiku origana ili nekog drugog suvog začina (bosiljak, peršun itd...). Dinstati sve zajedno još 1o minuta.
Dodati kašiku aleve paprike i čašu vode pa lepo izmešati. Meso iseckati na kockice pa ubaciti u šerpu i dinstati još desetak minuta. 
 Šampinjone iseckati na listiće pa i njih ubaciti i sve zajedno dinstati dok voda od pečurki ne ispari. Naliti paradajz sokom i dodati lovorov list. 
Dodati još jednu punu čašu vode pa smanjiti temperaturu na srednje i krčkati uz postepeno mešanje još 2 do 3h. Što se duže kuva na tihoj vatri to je gulaš lepši. Pola sata pred kraj posoliti.
Zapržiti gulaš po standarnoj proceduri (zagrejati ulje pa ubaciti kašiku brašna i promešati pa dodati kašiku aleve paprike i sve zajedno promešati pa ubaciti u gulaš konstantno mešajući). Gulaš posle zaprške treba mešati još par minuta. Gulaš poslužiti sa testeninom, pire krompirom ili rižotom.

Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA.

уторак, 27. мај 2014.

PROJICE SA BLITVOM I PRAZILUKOM

Uz ručak uglavnom mesim hleb ali postoje jela uz koje se savršeno slažu projice pa se i one često nađu na mojoj trpezi :). Najčešće spremam proju sa sirom ali ponekad, posebno u proleće, volim da razbijem monotoniju i začinim ih zelenišom koji u to vreme mami sa pijačnih tezgi. S obzirom da svi u kući volimo zeleno povrće nekako uvek napravim duplu meru da nam ostane i za večeru. Uz jogurt su jedan od omiljenijih obroka :). Ove projice sa blitvom ili zeljem odlično prolaze i na raznim svečanostima kada se okuplja društvo i rodbina i super su i kao predjelo i kao dodatak glavnom jelu kao što je sarma recimo :). Oblik nije bitan, mada izgledaju dekorativnije kada se spreme u kalupu za mefine, možete ga spremiti i u običnom plehu pa iseći na kocke :D.
SASTOJCI :
4 jaja,
15o gr belog brašna pšeničnog,
2oo gr kukuruznog brašna,
1 prašak za pecivo,
3oo ml kisele vode,
2 kašičice soli,
1 praziluk,
2 veze blitve ili zelja,
susam za posipanje po želji.
PRIPREMA :
Umutiti penasto jaja pa dodati so i kiselu vodu. U pšenično brašno ubaciti prašak za pecivo i umešati pa dodatiti u posudu sa jajima. Takođe ubaciti i kukuruzno brašno pa sve lepo sjedinti varjačom, ne mutiti mikserom. Blitvu ili zelje skuvati i iseckati.
Praziluk iseckati i propržiti par minuta na ulju pa dodati iseckanu blitvu. Praziluk i blitvu ubaciti u testo za proju i promešati. Podmazati pleh pa izliti testo za proju, posuti susaom po želji i peći u zagrejaanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta. Čačkalicom proveriti da li je proja gotova. Proju sa blitvom poslužiti uz glavno jelo ili kao predjelo ili za večeru uz jogurt :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZELJANICA BEZ KORA.

понедељак, 26. мај 2014.

DOMAĆI SIRUP OD LIMUNA

Oduvek sam volela domaće sokove a od kad se udala moja sveki mi je otkrila nekoliko recepata za divne domaće sirupe. Retko kad pijemo gazirano jer je priroda bogata namirnicama i mi volimo da sokove pravimo sami. Sirup iz kućne radinosti nema veštačke sastojke i pun je vitamina pa se preporučuje i deci i odraslima. Naravno ukus domaćih sokova je neuporedivo lepši od kupovnih. Kada jednom osetite taj pitki ukus bukvalno ćete se navući :D. Prvi recept za domaći sirup koji želim da podelim sa vama je sirup od limuna jer nam dolazi leto a ništa ne osvežava kao limunada :). Brzo se napravi a još brže nestane pa ako imate veliku porodicu napravite u startu duplu dozu :D.
SASTOJCI :
5oo gr limuna,
2 kg šećera,
2 L vode,
4 limuntusa.
 PRIPREMA :
Limun dobro oprati pa sam iseckati u secku ili blenderu (može i na mašini za meso da se samelje) sa korom. U dublju šerpu staviti limun pa ga preliti vodom. Dodati limuntus i šećer i dobro promešati. Ako volite aromatičan ukus dodajte 1 vanilin šećer, sirup će biti još lepši.
Šerpu poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi narednih 24 sata uz povremeno mešanje da bi se šećer otopio. Posle 24h ocediti na cediljku za čaj i sipati u staklene flaše. Ako volite pulpu dovoljno je jednom da procedite sirup a ako ne ponovite postupak nekoliko puta da bi dobili bistar sirup. Sirup od limuna stavite u frižider da se ohladi. Praviti sok po standardnoj proceduri kao i svaki drugi, sa običnom vodom ili kiselom vodom. 
Živeli :).


ĆUFTE U PARADAJZ SOSU

Ćufte u sosu prosto privlače svojim izgledom i kombinacijom boja u tanjiru. Nije bitno u koje doba godine se spremaju jer prijaju kad god vam se prijedu. Ćufte u paradajz sosu sam volela da jedem još kad sam bila dete a sada ih i moja porodica obožava. Ali ovaj recept nije jedan od kojih koje sam nasledila iako sam volela ćufte koje je moja majka spremala a nisam se žalila ni na one u vrtiću iako sam tamo retko šta jela :). Ukus sam prilagodila svojim potrebama jer baš ovakva kombinacija začina i povrća probudi sva čula :D. Uz njih uvek spremim i pire krompir jer mi je tada ručak potpun. Ovog puta nisam spremala pire jer nisam mogla da odolim mladim krompirićima i moram vam reći da uopšte nije loša kombinacija :D. Od ove mere mi imamo ručak za dva dana pa drugi dan pripremim makarone uz njih.
Probajte ćufte u sosu na moj način, možda vam se svide :).

 SASTOJCI :
Za ćufte :
1 parče hleba,
5 kašika prezli,
1 jaje,
4oo gr mlevenog mesa,
2 manja čena belog luka,
1 praziluk,
1 šargarepa,
2 kašičice vegete,
1 kašičica origana,
1 kašika aleve paprike. 
Za sos :
1 kašika aleve paprike,
1 kašika brašna,
5oo ml paradajz soka,
2oo ml vode. 
 PRIPREMA :
Parče hleba iskidati na komadiće i potopiti u malo vode, toliko da hleb upije. Praziluk i beli luk sitno iseckati. Šargarepu očistiti i izrendati na sitno rende. Ubaciti meso u posudu sa hlebom i dodati povrće. Jedno jaje, 5 kašika prezli, vegetu, origano i alevu papriku ubaciti u posudu sa mesom.
Mesiti ćufte dok se lepo svi sastojci ne sjedine. Ostaviti smesu u frižider oko  3o minuta. Nauljenim rukama vaditi meso i oblikovati ćuftice. Zagrejati ulje u dubljoj posudi pa spuštati ćufte i pržiti ih dok ne dobiju lepu boju sa svih strana. 
Vaditi ćufte i ostaviti ih sa strane. U šerpi u kojoj su se pržile ćufte na tom ulju propržiti kašiku brašna sa kašikom aleve paprike. Dodati paradajz sok i čašu vode pa mešati dok ne proključa.
Smanjiti temperaturu pa ubaciti sve ćuftice i kuvati uz postepeno mešanje još 1o minuta. Ako volite začinjenu hranu u sos možete dodati kašiku origana ili bosiljka :). Ćufte u sosu poslužiti uz krompir ili neku testeninu :D.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠNICLE U GURMANSKOM KREM SOSU.


петак, 23. мај 2014.

KREMASTA TORTA SA BANANAMA I KEKSOM

Kao što ste već navikli i ovog puta sam spremala laganu i brzu poslasticu koja je prosto neodoljiva :). Njen ukus je zadivio moje najmilije i već vidim da će tražiti da je spremam opet i to ubrzo. Ne izbegavam ja torte koje se peku i za koje ima malo više posla ali prosto ovi lagani i brzi recepti su mi nekako najomiljeniji :D. Tako imam više vremena da se posvetim sebi i svojoj porodici.  Ove lake torte mogu pripremati i oni koji nemaju kuvarsko umeće pa mi takve recepte većina vas i traži i ja samo ispunjavam želje :). Kada sam ja počinjala svoju kuvarku "karijeru" od fila koji se kuva na pari sam dobila kajganu i to bukvalno pa sam vremenom naučila. Ali dok nisam uštosila puding je savršena zamena tako da ja toplo preporučujem ovakve recepte svima vama koji ste imali loše iskustvo sa težim tortama :).
SASTOJCI :
2 pudinga od čokolade,
1 L mleka,
8 kašika šećera za puding,
1 kašika gustina za puding,
5o gr margarina,
3 banane,
1oo gr piškota,
3oo gr petit beurre keksa,
1oo ml bistrog soka za umakanje piškota,
šlag za dekoraciju. 
PRIPREMA :
Puding skuvati sa 8 kašika šećera i kašikom gustina u 1 L mleka po standardnoj proceduri. Ostaviti ga da se ohladi pa ga razmutiti sa margarinom. Na dno posude koja je obložena kalupom poslagati piškote umakane u sok. U jednoj posudi izmrviti keks i dodati iseckane banane pa sve to pomešati sa pudingom.
Fil rasporediti preko piškota. Staviti tortu sa bananama u frižider da se ohladi na nekoliko sati, najbolje preko noći, skinuti kalup pa je dekorisati krem šlagom. Ova jednostavna divna kremasta torta se prosto topi u ustima i sigurna sam da će vaši degustatori tražiti parče više :D.
Pogledajte video uputstvo urađeno u saradnji sa Mogu ja to sama


Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM TORTA SA PUDINGOM I BANANICAMA.


четвртак, 22. мај 2014.

BRZI UŠTIPCI

Kada mi nneko spomene uštipke setim se detinjstva i odmah mi krene voda na usta :D. I moja deca ih vole a ja im naravno često spremam. Zavisi od raspoloženje nekad ih ručkamo sa sirom, pavlakom, kajmakom ili sa džemom i kremom. U svakom slučaju su ukusne i zaista su sjajna večera. Do skoro sam ih pripremala na onaj tradicionalni način sa kavscem pa sam čekala da mi testo nadođe. Ali nedavno sam pronašla recept za ekstra brze i pre svega jeftine uštipke i kada se nekome od mojih ukućana prijedu bacim se na posao i za pola sata su gotovi :D. Jedva sam čekala da recept za ove divne vazdušaste uštipke podelim sa vama :). Uštipci su takođe sjajno posluženje za iznenadne goste ali vam u tom slučaju preporučujem duplu meru :).
SASTOJCI :
2 jaja,
2oo ml jogurta,
2oo ml kiselog mleka,
1 prašak za pecivo,
5oo gr brašna,
1 do 3 kašičice soli. 
PRIPREMA :
Jogurt, kiselo mleko, jaja i so umutiti žicom. Dodavati brašno postepeno i mesiti sve vreme. Testo bi trebalo da bude meko i da se ne lepi za prste. Izvaditi testo za uštipke na pobrašnjenu površinu pa ga rastanjiti oklagijom. Debljina testa bi trebala da bude oko pola cm. Iseći na željene oblike pa ih spuštati u vrelo ulje.
Ringlu pre pečenja uključite na najjače pa je smanjite malo kad počnete da pečete. Dovoljno je da dobiju zlatkastu boju sa obe strane. Vaditi ih na tacnu pa ih poslužiti uz slatki ili slani dodatak a odlične su i uz jogurt. Ako želite da ih poslužite sa slatkim stavite manje soli :).
Pogledajte video uputstvo za ove brze uštipke, urađeno u saradnji sa Mogu ja to sama!
 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE PIROŠKE SA SIROM.


недеља, 18. мај 2014.

KREMASTI KOLAČ SA JAGODAMA

Koliko puta vam se desilo da vam se najave gosti a vi nemate ništa da im ponudite da prezalogaje? Meni se to retko dešava, moram priznati, ali kada se desi uvek mi na pamet padnu neki lagani brzi kremasti kolači. Još ako ima dovoljno vremena da se kolač ohladi i stegne, ako je potrebno, svi smo srećni i zadovoljni :D. Keks i puding su idealna kombinacija, što je najbolje jeftina, i još kada se doda neka voćka dobije se savršen kolač koji zadovoljava sve degustatore. Uglavnom sam puding mešala sa margarinom, iako nisam baš veliki fan margarina u kolačima, radi čvrstoće međum sada sam malo improvizovala i zadovoljna sam rezultatom. Jagode su trenutno aktualne i u ovom periodu ih rado koristim za pripremu kolača :).
SASTOJCI :
2 pudinga od vanile,
1 L mleka,
1 vanilin šećer,
8 kašika šećera,
2oo ml slatke pavlake,
1 krem fix,
25o gr petit beurre keksa,
3oo gr jagoda,
1oo ml bistrog crvenog soka za umakanje keksa.
 PRIPREMA :
Izdvojiti malo mleka za puding a ostatak staviti da se kuva. Puding pomešati sa mlekom, vanilin šećerom i 8 kašika šećera pa ga skuvati po standardnoj proceduri (uputstvo na kesici).
Ostaviti puding da se prohladi. Slatku pavlaku čvrsto umutiti sa krem fixom pa pomešati sa pudingom i mutiti dok se ne dobije lepa kremasta masa bez grudvica. 
Keks umakati u sok pa poređati jedan do drugog na dno posude u kojoj ćete praviti kolač. Preko keksa rasporediti fil. Jagode podeliti na pola i zabadati u fil jednu do druge. Prekriti fil još jednim slojem keksa umakanim u sok. 
 Staviti kolač sa jagodama u frižider na par sati da se ohladi pa seći na kocke i poslužiti dragim ljudima :).
Ako želiti možete ga dekorisati šlagom. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KAPRI KOLAČ SA PLAZMOM.

субота, 17. мај 2014.

PALAČINKE SA SPANAĆEM

Palačinke vole i deca i odrasli i kao desert su mnogima najomiljenije. Ali pored slatkih mi volimo i slane palačinke i pohovane i kao sendviče. Postoji mnogo ideja za njihovu pripremu a jedna od njih je baš ova. Interesantne na izgled mame da se probaju :). Šarene i ukusne prosto se tope u ustima. Palačinke sa spanaćem su neobične ali njihov ukus je neodoljiv i toplo preporučujem da probate ovo gurmasnko zadovoljstvo :).
SASTOJCI :
5oo ml kisele vode,
5o ml ulja,
2 jaja,
35o~4oo gr brašna,
2 kašičice soli,
3oo gr obarenog i iseckanog spanaća. 
Za fil :
4oo gr sitnog mladog sira,
4oo gr piletine,
2~3 paradajza.
PRIPREMA :
Umutiti jaja pa dodati kiselu vodu, ulje, so i brašno. Mutiti dok se smesa lepo ne sjedini i dok se ne razbiju grudvice od brašna. Dodati u smesu skuvan i iseckan spanać.
Ostaviti 15 minuta testo za palačinke da odstoji. Ispeći palačinke na malo ulja pa ih filovati sirom, piletinom i kriškama svežeg paradajza. 
Uvijati palačinke sa spanaćem u rolat pa ih zapeći u tosteru ili u rerni. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE SLANE PALAČINKE.


понедељак, 12. мај 2014.

SLANA TORTA MIMOZA SA KREKERIMA

Slane torte se uglavnom brzo i lako pripremaju i za njih vam ne treba posebno kuvasko umeće a svojim izgledom i ukusom osvajaju degustatore :). Ova slana torta je nastala tako što sam imala sve sastojke za salatu mimozu a nisam htela nju da spremam pa mi je palo na pamet da bih mogla da napravim nešto izdašno i sočno. Uz malo izmena sam dobila odličnu slanu tortu koja nam je postala omiljena. Ukus je neodoljiv i planula je brže nego što sam se nadala :D.
SASTOJCI :
3oo gr krekera,
4oo ml kisele pavlake,
3oo ml majoneza,
25o gr feta sira,
25o gr praške šunke,
25o gr trapista,
4 kuvana jaja. 
Pogledajte video uputstvo, urađeno u saradnji sa Mogu ja to sama.


PRIPREMA :
Izmrviti feta sir ga pomešati sa pavlakom i majonezom. Podeliti fil na tri dela. U prvi deo ubaciti sitno iseckanu prašku šunku. U drugi deo izrendati kačkavalj i u treći dodati iseckana kuvana jaja. U posudu u kojoj ćete slagati slanu tortu na dno poređati krekere.
Preko prvog reda krekera premazati fil sa šunkom. Poređati krekere preko prvog fila pa ih premazati filom sa trapistom. Opet poređati krekere i preko njih rasporediti fil sa kuvanim jajima. Poslednji red krekera rasporediti i staviti u frižider da se hladi. Po želji pre posluženja premazati majonezom ili pavlakom i izrendati malo kačkavalja preko. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA SLANA TORTA OD TOST HLEBA.

недеља, 11. мај 2014.

KREMASTA MRAMORNA TORTA

Volim kremaste torte za koje mi ne treba rerna i puno vremena za pripremu. Radije vreme provodim sa porodicom a ipak imamo da se zasladimo :). Ova torta je jedna od brzih kremastih poslastica a parče više su tražile i osobe koje inače ne vole slatkiše. Interesantno izgleda a ukus je zaista božanstven. Malo podseća na čizkejk jer je glavni sastojak krem sir :D.
SASTOJCI :
kora:
3oo gr mlevenog keksa,
1oo gr čokolade,
5o ml slatke pavlake,
5o gr margarina,
1 vanilin šećer,
5o gr šećera.
Vanil krem :
2oo gr krem sira,
2oo ml slatke pavlake,
5o gr šećera,
1 vanilin šećer,
1 kesica želatina.
Čoko krem:
2oo gr krem sira,
2oo ml slatke pavlake,
5o gr šećera,
1 vanilin šećer,
2oo gr čokolade,
1 kesica želatina.
Pogledajte video uputstvo urađeno u saradnji sa Mogu ja to sama.


PRIPREMA :
Čokoladu, margarin, vanilin šećer i slatku pavlaku staviti u šerpicu na ringlu da se rastopi. Na pola kuvanja dodati šećer. Kad se rastopi dodati mleveni keks i cimet. Staviti koru u kalup i ostaviti i frižider da se hladi. Za to vreme pripremiti filove. Nije bitno koji je ćete prvo staviti, proizvoljno je.
Spremaju se isto sem što se u čokoladni doda topljena čokolada za kuvanje. 
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati krem sir i mutiti dok se lepo ne sjedini. Želatin preliti sa 4 kažike hladne vode i ostaviti da odstoji i da se stegne pa ga na ringli rastopiti i ubaciti u fil i opet sjediniti mikserom. To je vanil krem. Čokoladni se pravi po istom postupku samo se posle krem sira doda rastopljena čokolada pa želati. Stvaiti jedan fil preko drugog i malo ih izmešati. Izravnati odzgo i staviti u frižider da se hladi. Skinuti kalup i poslužiti dragim ljudima :). 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM TORTA SA ČOKO BANANICAMA.

JOGURT KIFLICE SA ŠUNKOM I FETA SIROM

Kiflice su uvek pun pogodak i rado ih poslužim u svakoj prilici. Sinoć su se žene okupile i ja sam bila zadužena za klopu tj to je bila moja želja i naravno niko se nije bunio :D. Prvo što mi je palo na pamet da spremim su upravo kiflice  jer ih svi obožavaju. Ovog puta sam odlučila da napravim malo drugačije testo i da ih napunim šunkom i fetom :). Eksperimentisanje je dobro prihvaćeno, čak se razlika nije ni osetila od onih mojih čuvenih kiflica sa sirom koje su svi prisutni imali prilike da degustiraju nekoliko puta :).
SASTOJCI :
1oo ml jogurta,
5o ml vode,
5o ml ulja,
1 kašičica šećera,
1 kocka svežeg kvasca,
5oo gr brašna,
2 jaja,
2 kašičice  soli,
25o gr praške šunke,
25o gr feta sira,
5 kašika pavlake,
kašičica soli,
1 jaje za premazivanje,
kašika pavlake,
susam. 

PRIPREMA :

Jogurt i 5o ml vode podmalčiti na ringli. U to dodati kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe. U  brašno ubaciti 2 jaja, ulje, so i nadošao kvasac. Umesiti glatko testo i ostaviti ga da se udvostruči. Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu pa ga podeliti na 4 dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom i podeliti na 8 delova.
Od ove količine se dobije 32 lepe kiflice. Fetu usitniti, šunku sitno iseckati i pomešati sve sa 5 kašika pavlake. Posoliti fil i staviti po kašičicu fila na svaki deo testa. Svaki trougao uvijati u kiflice i ređati u pleh. Razmutiti jaje i pavlaku pa premazati svaku kiflicu i posuti susamom. Ostaviti kiflice još 15 minuta da odstoje pa peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA KIFLICE

четвртак, 8. мај 2014.

SVEČANA POGAČA II

Volim da mesim i kako kažu ljudi oko mene ide mi od ruke. Posebno volim kad se svi okupimo da svoju trpezu obogatim nekom domaćom pogačom dekorativnog izgleda. Još kad je ukus savršen i kad je meka ko duša niko ne može da joj odoli :). Za izgled ove pogače sam dobila ideju negde na internetu ali recept nisam tražila već sam umesila testo koje je provereno i koje inače koristim za ovakve pogače. Moja mlađa ćerka takve pogače zove pogaćice isvaki put se mota oko rerne dok se peče. Ne može da dočeka ni da se ohladi, a ni mi ostali nismo baš ravnodušni :D
SASTOJCI :
700 gr brašna, 
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
500 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
susam i kim za loptice.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti glatko mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri različita dela. Jedna jufka treba da bude najveća, druga srednje veličine i treća najmanja. Najmanju jufku rastanjiti oklagijom i izrendati deo margarina po testu. Margarin treba da stoji u frižideru da ne bi omekšao i da bi se lakše rendao. 
Urolati testo pa zaviti u obliku pužića i staviti na sredinu okrugle tepsije. 
Najveću jufku rastanjiti i takođe izrendati margarin po njoj. Urolati sa obe strane dok se ne sastave na sredini. 
Iseći sredinu tako da se dobije dva rolata. Svaki rukama istanjiti i izdužiti. Iseći na 8 delova tako da ostane po malo testa od oba rolata i zaviti kao potkovicu pa ređati u krug oko pužića.
Od ostatka testa napraviti još jednu potkovicu.
 Od srednje jufke napraviti 18 loptica. Devet loptica uvaljati u kim a 9 u susam. Loprice sa kimom staviti u sredinu potkovice. Kuglice sa susasom ređati na prazna mesta uz zid tepsije. 
 Svečanu pogaču  peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta ili dok ne porumeni sa svih strana. 
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.