Странице

среда, 30. јул 2014.

POHOVANA ŠUNKA SA SIROM + POHOVANE TIKVICE

Sigurna sam da vam se ponekad prijede nešto drugačije. I meni često, posebno od kada vodim ovaj blog. Tražeći recepte i ideje nailazim na razne đakonije koje se prave od sastojaka koje uvek imam u frižideru a nikada nisam pomislila da ih spremam na taj način. Tako sam naišla na ovaj recept u nekim starim novinama, doduše malo sam ga izmenila ali u principu to je to. Ukus je fantastičan a posebno dok su još tople jer se sir onako slatko razvlači :D. Tako pripremljena šunka nam je, uz tikvice i grčku salatu, juče bila ručak :).
SASTOJCI :
12 listova praške šunke,
oko 15o gr trapista,
2 jaja,
brašno,
prezle pomešane sa susamom. 

PRIPREMA :

Spremiti tri dublja tanjira. U prvom umutiti jaja viljuškom, u drugi sipati brašno, a u treći prezle sa susamom. Svaku šnitu šunke uvaljati u jaja. Na jedan list šunke staviti trapist, pa preklopiti drugom šnitom šunke i urolati. Po želji ih možete nožem podeliti na pola. Ako je potrebno pričvrstite rolnice čačkalicama.

Tako pripremljenu šunku uvaljati u brašno, pa u jaja, i na kraju u prezle. Pržiti u vrelom ulju dok ne dobiju lepu boju.
Ostalo je sastojaka za pohovanje pa sam isekla tikvicu na krugove i istim postupkom kao šunku (brašno, jaja, prezle) pohovala. Prže se u vrelom ulju sa obe strane dok ne dobiju lepu boju. Tako pripremljene tikvice su spolja hrskave a unutra sočne :D.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KROKETI OD PIRINČA.

BRZI LETNJI KOLAČ SA NEKTARINAMA

Brzi kolači sa voćem su mi u letnjem periodu omiljeni. Posebno su mi dragi oni za koje ne treba da se pali šporet i u kojima ima osvežavajućeg voća. Takav je i ovaj kolač sa nektarinama. Fil se napravi za čas, umesto kore se poslaže keks i to je to. Nema neke nauke a ukus je savršen letnji :). 

SASTOJCI :
1 kesica dr oetker fila za tortu sa ukusom vanile,
oko 2oo gr keksa,
3-4 nektarine ili breskve,
sok od breskve za umakanje keksa,
šlag za dekoraciju.
PRIPREMA :
Fil za tortu umutite da bude čvrst. Keks, predhodno umakan u sok, poređajte na dno posude u kojoj pravite kolač (ja sam koristila četvrtasti pleh).
U fil umešajte iseckane nektarine i rasporedite ga preko keksa. Stavite još jedan sloj keksa preko fila i kolač ostavite u frižider da se ohladi. Pre posluženja dekorižite šlagom ili slatkom pavlakom.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na JAFFA KUGLICE U KOKOSU.


JOGURT POGAČA

Nisam dugo pravila pogaču, jel da?! Šalim se, jesam, često ih pravim :). Uglavnom mesim standardno testo sa mlekom ali sam ovog puta rešila da je napravim malo drugačije. Ukus nam se baš svideo a i izgled je interesantan. Mi ne možemo da izdržimo da se ohladi pa pre ručka dok se još puži mažemo je sa pavlakom ili sa kajmakom ako se nađe. S obzirom da pravim uvek veću količinu ostane i za sutra a i dalje je meka ko duša :).
SASTOJCI :
6oo gr brašna,
1oo ml mleka,
2oo ml jogurta,
1oo ml ulja,
kockica kvasca,
1 kašika šećera,
1 kašika soli,
5o gr margarina,
1 jaje.
Za premazivanje :
1 jaje,
kašika pavlake,
susam za posipanje. 
 PRIPREMA :
 U mlako mleko sa kašikom šećera i brašna staviti kvasac da nabubri. U vanglu sipati brašno, so, šećer, jaje, ulje i pripremljen kvasac, pa testo u početku mesiti sa varjačom. Uz dodavanje mlakog jogurta i ostatka brašna umesiti testo.
Oblikovati kao jufku, pa je premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoji. Kada se testo udvostruči izvaditi ga na pobrašnjenu radnu površinu pa ga podeliti. Jedan deo treba da bude manji a drugi veći. Manji deo razvući oklagijom pa preko njega izrendati malo margarina. Urolati ga pa iseći na rolatiće i njih poređati u sredinu pleha za pečenje. Veći deo takođe oklagijom razvući u pravougaonik i preko njega izrendati margarin pa ga urolati. Iseći rolat na delove (koliko želite) pa ih poređati oko manjih rolata u krug. Premazati pogaču, posuti je susamom i ostaviti oko 3o minuta da odstoji. Peći pogaču u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

GRČKA SALATA + AROMATIČNI TOST

 Grčku kuhinju obožavam a posebno salate. Grčka salata mi je omiljena iako ne jedem sveže paprike kada se svo to povrće sa fetom pomeša dobije se fantastičan ukus. Sveža, okrepljujuća, ukusna  grčka salata je prava vitaminska bomba koju možete i samostalno jesti umesto kao prilog. Dovoljno da ispečete aromatični tost i da uživate u ukusu ovog divnog jela. Već sam spominjala da smo letovali u Grčkoj, u mestu Nea Vrasna, i tamo smo se davili u girosima i grčkoj salati :D. Čak sam donela i magnete za frižider sa receptima tako da ne mogu da pogrešim u pripremi jer Grci znaju najbolje :). Jedina izmena u ovom receptu su masline :). U izvornom obliku se stavljaju crne ali ja više volim zelene i to punjene paprikama :D.
SASTOJCI :
2 paradajza,
1 veći krastavac,
1 zelena paprika,
1 glavica crvenog luka,
2oo gr feta sira,
masline,
maslinovo ulje,
origano,
so po ukus,
vinsko sirće. 
 PRIPREMA :
Iseckajte paradajz, krastavac, papriku i luk pa promešajte. Začinite origanom i posolite. Kockice feta sita i masline stavite preko salate.  Pre služenja začinite maslinovim uljem i sirćetom. 
Po želji uz salatu možete napraviti i aromatični tost iz rerne. 
 U maslinovo ulje umešajte origano i sitno seckan beli luk. Posolite po želji pa premažite kriške heba sa obe strane. Pecite u rerni nekoliko minuta pa poslužite uz grčku salatu :).
Prijatno! 




Zemlja okupana suncem i talasima, zemlja po kojoj se širi  sveži miris maslina, zemlja Bogova, zemlja kojoj se rado vraćam, Grčka.














Ne propustite i ovaj recept! Klik na KIPARSKA SALATA

уторак, 29. јул 2014.

DOBOŠ TORTA

Kažu da je Doboš torta jedna od najlepših. I još kažu da je ona vrhunac kulinarstva jer za njenu pripremu  treba i vremena i strpljenja a najviše preciznosti. U svakom slučaju Doboš torta je klasik i kao takva je uvek rado viđena na svečanostima. Doboš torta je najpoznatija mađarska torta, izvorno sastavljena od sedam slojeva biskvita i čokoladnog krema, sa tvrdom karamel glazurom odozgo. Ime je dobila po svom tvorcu, slavnom mađarskom poslastičaru, József  C. Dobos-u. Ja moram da priznam da ova torta nije mojih ruku delo i ovog puta moram da pohvalim moju svekrvu :D. Uskoro ću se i ja oprobati u ovoj avanturi pa ću se, nadam se, pohvaliti :D.
SASTOJCI :
Kore :
7 jaja,
2oo gr šećera,
2oo gr brašna,
2oo gr putera,
1 kesica vanilin šećera.
Fil :
7 jaja,
2oo gr šećera,
2oo gr čokolade,
25o gr putera. 
Glazura :
2oo gr šećera,
2o gr margarina. 
 PRIPREMA :
Pre pečenja kora najbolje je napraviti šablone. Kalup od 28cm stavite na pek papir i iscrtajte krug oko spoljne ivice. Postupak ponovite 7 puta. Isecite krugove i okrenite papir sa strane gde nije crtano. Stavite papir na poleđinu pleha od rerne i tako ćete peći kore.


Priprema kora :
Umutiti penasto puter ili margarin sa šećerom i vanil šećerom, pa muteći i dalje, dodati jedno po jedno žumance. Dodati još i brašno, pa dobro umutiti.
U zasebnoj posudi belanca umutiti u čvrst sneg, pa ih u polako postepeno dodati smesi sa žumancima i izmešati varjačom, da se dobije glatka, ujednačena smesa.
Na sredinu kruga od papira staviti oko 4 kašike testa za kore. Testo nožem rasporediti po celom krugu. Peći kore na 2oo C po nekoliko minuta, dk ne dobiju lepu zlatkastu boju. Postupak ponoviti za svih 7 kora. 
Priprema fila :
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i vanil šećer, pa mutiti dok ne postanu gusta. I dalje muteći, dodati jedno po jedno žumance. Ovako umućena jaja kuvati na pari oko 1h, uz povremeno mešanje, potom dodati izlomljenu čokoladu, mešati da se čokolada otopi i kuvati još oko 3omin. Skuvan fil skloniti sa pare, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga staviti u frižider.
U ohlađen fil dodati puter koji je stajao na sobnoj temperaturi i penasto umutiti mikserom.


Priprema glazure :
U šerpici rastopiti šećer dok ne dobije lepu braon boju.  Karamelizovanom šećeru dodati margarin, izmešati da se puter istopi i smesa ujednači, skloniti sa ringle i preliti ga ravnomerno po kori. Izaberite najlepšu koru za kraj. Po potrebi odmah kašikom rasporedite glazuru po kori. Nož provući kroz kocku putera ili margarina, pa krenuvši od same ivice kore, vući vertikalnu liniju po sredini koja će oblik kruga podeliti na pola. Zatim povucite jednu horizontalnu liniju, kojom će krug biti podeljen na četvrtine. Dalje, svaku četvrtinu, podelite na još četiri ili osam delova. Morate lagano povlačiti nož po glazuri, nikako na gore jer će povući šećer. Sve to radite kad se glazura dovoljno stegne i kada nije previše tvrda za rad. 
Postupak slaganja torte :
Na svaku koru premazati oko 3 kašike fila u tankom sloju i tako ređati jednu na drugu. Poslednju koru premazati filom pa preko nje staviti koru sa glazurom. Oko cele torte premažite ostatak fila. Ostavite tortu u frižideru preko noći a pre služenja secite tankim oštrim nožem.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA LEDENI BREG.

понедељак, 28. јул 2014.

PUNJENE PRŽENICE

Mi volimo prženice za doručak a posebno sa nekim lepim namazom i jogurtom. Ukoliko imate stari hleb ovo je jedan od najbljih načina da ga iskoristite. Cenim da smo svi na prženicama odrastali i da se ta tradicija prenosi i na našu decu. Ipak, klasičan način pripreme može da dosadi pa ih možete pripremiti i kao sendviče :D. Punjene prženice su izuzetno ukusne a meni je dovoljan jedan takav sendvič da bi se lepo naručkala :). Ja sam stavljala malo pečenice malo suvog mesa jer sam to imala u kući a vi možete i šunku ili parizer, ko šta voli.
SASTOJCI :
8 kriški hleba,
8 kašika pavlake ili krem sira,
15o gr pečenice ili šunke,
15o gr trapista,
1 veći paradajz,
3-4 jaja,
3-4 kašike mleka,
so po ukusu.
PRIPREMA :
Na svaku krišku hleba namazati po kašiku pavlake. Na jednu krišku staviti pečenicu i preko paradajz.
Na drigu poređati trapist pa preklopiti. Ponovljati postupak dok se materijal ne utoši.
 Sendviče malo pritisnuti pa ih uvaljati u razmućena jaja sa mlekom. Pržiti prženice na malo ulja sa obe strane dok ne dobiju lepu koricu. Vaditi na tacnu obloženu salvetom da se ocedi višak masnoće.
Poslužiti ih uz jogurt, omiljeni sok ili salaticu po želji :D.

Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE PIROŠKE SA SIROM.

петак, 25. јул 2014.

KROKETI OD PIRINČA

Uz ribu ili mesance najviše volimo da ručkamo rižu. Međutim, standardni način pripreme dosadi pa kada imam vremena volim da se igram i pravim malo drugačija jela od istih sastojaka :D. Ovi kroketi su zaista brzo gotovi i lepo se slažu sa bilo kojim jelom tj dobar su prilog :). Spolja su hrskavi a unutra sočni. Ukusni zalogajčići od pirinča su nam postali omiljeni a uz odabrane začine postaju specijalitet :D.
SASTOJCI :
2oo gr pirinča,
1 veći kuvani krompir,
1 kocka supe,
1 čen belog luka,
so po ukusu,
2 jaja za pohovanje,
brašno i prezle za pohovanje,
origano po želji (stavi se u prezle).
PRIPREMA :
Pirinač skuvajte sa kockom supe i ostavite da se ohladi. Kuvani krompir izrendajte i sjedinite sa ohlađenim pirinčom.
Beli luk sitno iseckate pa ubacite u smesu i posolite po ukusu. Ako volite možete dodati i crni luk ili praziluk po želji. Nauljenim rukama oblikujte loptice. Valjajte ih u brašno pa u umućena jaja, zatim u prezle pomešane sa origanom. Pržite ih u dubokom ulju po par minuta. 
 Vadite na salvetu da upije višak masnoće. Poslužite uz mesance i salatu :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KROKETI OD KROMPIRA.

SVEČANA POGAČA ZVEZDA

Testa obožavam a posebno meke pogače koje mogu da se ručkaju i posle 2, 3 dana. Da, da, desi se da ostane hleba ali kada ga sama mesim on je maltene isti kao prvog dana. Prvi dan se pojede najviše još kad je topla i kad još cela kuća miriše na domaću pogaču. Ako nam  dolaze gosti na ručak onda volim da mi pogača ima i lep izgled pored toga što već znam da će biti meka i ukusna. Stalno tražim nove izglede kao ideje a da recepte ni ne gledam, imam svoj provereni :D. Pogača zvezda je jedna od varijanti koju sam skoro pravila i moram vam reći da baš interesantno izgleda na trpezi :). 
 SASTOJCI :
700 gr brašna, 
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
500 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
5o gr putera.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na pet delova. Napraviti lopte od testa i svaku razviti u krug. Premazati ih rastopljenim puterom, sve sem poslednje. Ređati krugove jedan na drugi.
Sekačem za picu ili nožem na gornjem sloju pogače napraviti 8 trouglova (kao za kiflice). Nemojte presecati testo do kraaja, samo po gornjem sloju kao da crtate. Zatim praviti zvezdine krake i zaseći po sredini.
Testo između dva kraka zaseći ali ne skroz  do kraja (ostaviti ivice spojene) pa izviti prema sebi. Pogaču premazati jogurtom ili pavlakom i ostaviti da odstoji još pola sata pre pečenja. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C dok ne porumeni (oko 3o minuta). 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na POGAČA SA KIFLICAMA.

четвртак, 24. јул 2014.

CAKE POPS

Na dečijim rođendanima su omiljeni cake popsi. U njima uživaju i deca i roditelji. Probala sam nekoliko vrsti i svaka je od keksa na moje zadovoljstvo. Danas sam razmišljajući o desertu posle ručka rešila da se oprobam u pravljenju ovih divnih šarenih kuglica. Dakle, odvažila sam se i upustila u avanturu zvanu cake pops :D. Čitajući razne recepte nisam naišla na detaljno uputstvo i moram vam priznati da sam se baš baš istresirala. Zašto? Pa zato što su mi napravljene kuglice spadale sa štapica i drobile se :(. Nisam zanala šta je u pitanju. Pokušala sam da pravim veće, pa manje, pa da ih mažem čokoladom, pa da ih valjam i ništa nije uspelo, one su i dalje spadale sa štapića. Nemojte da mislite da je bitan sastav kuglica, to nema nikakve veze sa spadanjem. Ostavila ih u frižideru i sela da se smirim i razmislim na koji način bi mogla da ih dovršim onako kako treba. Zainatila sam jer na fotografijama deluje lako i jednostavno. I na kraju sam pronašla način koji ću vam otkriti :). Sledeći put će mi definitvo ići lakše i brže a i nadam se da će biti lepši :D.
SASTAV :
3oo gr mlevenog plazma keksa,
1oo gr suvog drožđa,
malo ruma,
15o ml soka od narandže,
1oo gr šećera u prahu,
125 gr margarina.
I još :
čokolada i ulje za glazuru (na 1oo gr čokolade 3 kašike ulja). 
 PRIPREMA :
Mleveni keks pomešajte sa prah šećerom pa u ubacite komadiće margarina. Dodajte sok i suvo grožđe koje je predhodno  potopljeno u malo ruma. Sve fino sjedinite u glatku smesu. Dodajte još malo soka ili mlevenog keksa ako je potrebno da biste mogli lakše da oblikujete bombice. Ostavite smesu u frižideru oko 3o minuta. Kada izvadite iz frižidera rukama oblikujte MANJE kuglice i stavljajte na tanjir ili dasku obloženu folijom. Napravite glazuru pa prelijte preko kuglica. Možete preliti do pola ili ih umakati cele. Pospite ih šarenim mrvicama, cvetićima od fondana itd. 


Vratite kuglice u frižider da se glazura lepo stegne pa tek onda nabadajte na štapiće čiji je vrh predhodno umakan u čokoladu. Pre služenja neka vam cake popsi stoje u frižideru. Po želji možete staviti mašnice od satena na štapiće :). Cake popse možete staviti u teglu sa šećerom da bi lepo stajali štapići. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKO KOKOS BOMBICE.


ARGENTINSKI ĆEVAPI

Kada sam prvi put probala ove ćevape to je bila ljubav na prvi zalogaj. Spolja hrskavi, unutra sočni, sa sezonskom salatom čine savršen obrok :). Za ove ćevape vam ne treba puno sastojaka i mogu slobodno da kažem da su jeftini. Dakle, za malo para dobijete bogovski ručak :D. Argentinski ćevapi su nešto nalik faširanim šniclama samo pohovani.

SASTOJCI :
3oo gr mlevenog mesa,
3oo gr belog krompira,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
so po ukusu,
2 žumanca,
biber ili origano po želji.
Za pohovanje :
2 belanca,
brašno,
prezle. 
 PRIPREMA :
Krompir skuvajte, ohladite i izrendajte. Izmešajte krompir, mleveno meso, sitno iseckan crni luk, beli luk i žumanca. Posolite i začinite po ukusu i dobro umesite.
Od dobijene mase nauljenim rukama oblikujte ćevape i svaki uvaljajte u brašno, pa u ulupana belanca i na kraju u prezle. 
 Pržite ih u dubokom  vrelom ulju, ocedite i servirajte sa sezonskom salatom. 
 Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na FAŠIRANE ŠNICLE.