среда, 23. јул 2014.

CVET POGAČA SA KIFLICAMA

Pogače su uvek dobrodošle na trpezi a posebno kad su slave u pitanju. Ja ih mesim često ne čekajući poseban povod. Povod mi je to što je moji vole a i sama uživam u tom divnom ukusu :D. Obrok bez hleba ne bih mogla da zamislim pa se kod mene uvek može naći neka vrsta domaćeg hleba. Ova cvet pogača je laka za pripremu i posebno pogodna za početnike koji nikada nisu slagali testo na taj način :). Ipak, bezobzira na lakoću njen izgled je takav da će vam zavideti i iskusne domaćice :D. O ukusu da i ne pričam, to treba da se proba :). Zadovoljstvo je još veće ako imate pomoćnika u kuhinji kao ja :D.

SASTOJCI :
700 gr brašna, 
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
500 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
125 gr putera,
Za premaz po želji :
1 kašika pavlake,
1 jaja,
susam za posipanje. 
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Jedan deo treba da bude veći a drugi manji. Od većeg dela napraviti 12 loptica.Manji deo podeliti na dva dela. Od prvog oblikovati jednu lopticu a od drugog 6 manjih loptica. Najveću lopticu staviti na sredinu tepsije. Ostale loprice razviti pa izrendati po malo putera preko njih.
Većih 12 razvijenih loptica urolati kao pekarske kifle pa poređati u krug oko središnje lopte. Ostalih 6 manjih loptica poređati između  velikih na svaku drugu prazninu. Umutiti jaje i pavlaku pa premazati pogaču. Posuti susamom pa ostaviti još pola sata da odstoji. Peći u zagrejanoj rerni oko 3o minuta. Pogača pripremljena na ovaj način je meka ko duša i vazdušasta :).
 Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

Нема коментара:

Постави коментар