Krofne su definitvno jedna od omiljenijih poslastica iz detinjstva :). Vazdušaste i meke, mirisne i zašećerene, kad ih se setim voda mi krene na usta :D. Imam nekoliko recepata za domaće krofne a ovo je novi, malo drugačiji recept koji je odlično prošao kod mojih najmilijih. Lepe su bez ikakvih dodataka ali ja volim da ih začinim šećerom kao što je to radila moja baka. Kada u kući nemam šećer u prahu koristim običan kristal šećer pa mi krofne krckaju pod zubima i budu lepo slatke :D.
SASTOJCI :
500 gr brašna,
2 jajeta,
1 sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 kašičica soli,
3 kašičica šećera,
5 kašika meda,
1 vanilin šećer,
narendana korica narandže ili limuna,
ulje za prženje,
kristal ili prah šećer za posipanje.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaja, ulje, mleko, so,
šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac i med. Sve dobro
izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko
dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo
treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Rastanjiti jedan deo oklagijom i modlom ili ako nemate možete i čašom vaditi krugove za krofne. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa pa ostaviti krofne da odstoje jos petnaestak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile.
Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Rastanjiti jedan deo oklagijom i modlom ili ako nemate možete i čašom vaditi krugove za krofne. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa pa ostaviti krofne da odstoje jos petnaestak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile.
U dubljoj šerpi zagrejati veću količinu
ulja i polako ubacivati krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na
najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta
sa obe strane.
Gotove krofne lepo ocediti (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje i ceđenje krofnica) i stavljati ih na salvetu da upije višak ulja. Krofne posuti šećerom u prahu, kristal šećerom, vanilinim šećerom ili premazati domaćim džemom :)
Gotove krofne lepo ocediti (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje i ceđenje krofnica) i stavljati ih na salvetu da upije višak ulja. Krofne posuti šećerom u prahu, kristal šećerom, vanilinim šećerom ili premazati domaćim džemom :)
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na UŠTIPCI SA JABUKOM I CIMETOM.
Нема коментара:
Постави коментар