петак, 25. јул 2014.

SVEČANA POGAČA ZVEZDA

Testa obožavam a posebno meke pogače koje mogu da se ručkaju i posle 2, 3 dana. Da, da, desi se da ostane hleba ali kada ga sama mesim on je maltene isti kao prvog dana. Prvi dan se pojede najviše još kad je topla i kad još cela kuća miriše na domaću pogaču. Ako nam  dolaze gosti na ručak onda volim da mi pogača ima i lep izgled pored toga što već znam da će biti meka i ukusna. Stalno tražim nove izglede kao ideje a da recepte ni ne gledam, imam svoj provereni :D. Pogača zvezda je jedna od varijanti koju sam skoro pravila i moram vam reći da baš interesantno izgleda na trpezi :). 
 SASTOJCI :
700 gr brašna, 
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
500 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
5o gr putera.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na pet delova. Napraviti lopte od testa i svaku razviti u krug. Premazati ih rastopljenim puterom, sve sem poslednje. Ređati krugove jedan na drugi.
Sekačem za picu ili nožem na gornjem sloju pogače napraviti 8 trouglova (kao za kiflice). Nemojte presecati testo do kraaja, samo po gornjem sloju kao da crtate. Zatim praviti zvezdine krake i zaseći po sredini.
Testo između dva kraka zaseći ali ne skroz  do kraja (ostaviti ivice spojene) pa izviti prema sebi. Pogaču premazati jogurtom ili pavlakom i ostaviti da odstoji još pola sata pre pečenja. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C dok ne porumeni (oko 3o minuta). 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na POGAČA SA KIFLICAMA.

Нема коментара:

Постави коментар