Pogače su uvek dobrodošle na trpezi a posebno kad su slave u pitanju. Ja ih mesim često ne čekajući poseban povod. Povod mi je to što je moji vole a i sama uživam u tom divnom ukusu :D. Obrok bez hleba ne bih mogla da zamislim pa se kod mene uvek može naći neka vrsta domaćeg hleba. Ova cvet pogača je laka za pripremu i posebno pogodna za početnike koji nikada nisu slagali testo na taj način :). Ipak, bezobzira na lakoću njen izgled je takav da će vam zavideti i iskusne domaćice :D. O ukusu da i ne pričam, to treba da se proba :). Zadovoljstvo je još veće ako imate pomoćnika u kuhinji kao ja :D.
SASTOJCI :
700 gr brašna,
1 jaje,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
500 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
125 gr putera,
Za premaz po želji :
1 kašika pavlake,
1 jaja,
susam za posipanje.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so,
šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro
izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko
dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo
treba da se odvaja od zidova
posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i
ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i
brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Jedan deo treba da bude veći a drugi manji. Od većeg dela napraviti 12 loptica.Manji deo podeliti na dva dela. Od prvog oblikovati jednu lopticu a od drugog 6 manjih loptica. Najveću lopticu staviti na sredinu tepsije. Ostale loprice razviti pa izrendati po malo putera preko njih.
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Jedan deo treba da bude veći a drugi manji. Od većeg dela napraviti 12 loptica.Manji deo podeliti na dva dela. Od prvog oblikovati jednu lopticu a od drugog 6 manjih loptica. Najveću lopticu staviti na sredinu tepsije. Ostale loprice razviti pa izrendati po malo putera preko njih.
Većih 12 razvijenih loptica urolati kao pekarske kifle pa poređati u krug oko središnje lopte. Ostalih 6 manjih loptica poređati između velikih na svaku drugu prazninu. Umutiti jaje i pavlaku pa premazati pogaču. Posuti susamom pa ostaviti još pola sata da odstoji. Peći u zagrejanoj rerni oko 3o minuta. Pogača pripremljena na ovaj način je meka ko duša i vazdušasta :).
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.
Нема коментара:
Постави коментар