среда, 26. новембар 2014.

ČUDO OD JEDNOG JAJETA

Koliko vam se puta desilo da imate samo jedno jaje u frižideru? Meni se to desilo juče. Nisam znala šta ću a prijelo nam se nešto slatko. U mrzovolji da idem napolje po potrebne nemirnice, za neki finiji kolač, počela sam da kopam po starim receptima i naišla na ovaj jednostvni recept koji većinu majki i baki imaju u svojoj beležnici :D. Iako nam naziv govori da je ovaj kolač čudo, ja kapiram da taj naziv datira iz vremena kada se smatralo da kolač nije kolač ako u njega ne ide bar 5 jaja i još dosta drugih sastojaka. Međutim, u ovaj kolač se stavlja i čokolada, i margarin i mleko i orasi ali sve to u maloj meri koju uglavnom svi imamo u kući. Priprema je  baš jednostavna a vreme za koje će kolač biti gotov je odprilike pola sata. Sve što vam je potrebno je jedna čaša od 2oo ml i malo vremena da bi uživali u kremastom ukusu :). 
 SASTOJCI :
Za koru :
1 jaje,
čaša šećera,
čaša mlevenih oraha,
čaša brašna,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
čaša mleka,
pola čaše ulja.
Za krem :

1 L mleka,
1oo gr pudinga od čokolade (ko voli može i vanila),
8 kašika šećera,
5o gr mlečne čokolade,
1oo gr margarina.
Još malo čokolade za dekoraciju ili čokoladne mrvice.
PRIPREMA :


Mikserom umutiti jaje sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati mleko i ulje. Na kraju varjačom umešati orahe pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Koru peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 25 minuta.
 Od litre mleka izdvojite malo da rastopite puding i šećer. Ostatak stavite da se kuva. Skuvajte puding po standardnoj proceduri. Pri kraju dodajte izlomljenu na kockice čokoladu i mešajte dok se ne rastopi.
Kada se puding ohladi dodajte omekšali margarin i mikserom lepo sjedinite. 
Na ohlađenu koru premažite puding. 
Preko fila pospite izrendanu čokoladu ili čokoladne mrvice. Stavite u frižider na par sati pa secite i uživajte.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SOČNI KOLAČ SA JABUKAMA I GRIZOM.

Нема коментара:

Постави коментар