Pre nekog vremena sam stavila na blog pitu od katmer kora. Ovakva pita se brzo i lako priprema i idealna je za one koji nikada nisu razvlačili kore. Ovoga puta sam spremala pitu sa mesom i ajvarom a kore sam umesto sa mašću premazivala sa margarinom. Pita je sočna, ali ipak, sledeći put ću je preliti sa jogurtom i jajima da bi bila još sočnija i lepša :). U ovu pitu sam dodala i šampinjone ali vi ako ih ne volite, ne morate, verujem da će biti ukusna i bez njih.
SASTOJCI :
Za testo :
350 ml mlake vode,
1 kašičica soli,
5oo gr mekog brašna,
2oo gr margarina.
1 kašičica soli,
5oo gr mekog brašna,
2oo gr margarina.
Za fil :
25o gr šampinjona,
4oo gr mlevenog mesa,
pola tegle ajvara.
Za premaz :
jaje razmućeno sa pola čaše mleka ili jogurta,
susam za posipanje.
PRIPREMA :
U posudu staviti brašno i so pa nalivajte po malo vode i mesite. Ova
količina vode bi trebala biti dovoljna da se umesi fino, glatko testo.
Istresti ga na nabrašnavljenu radnu površinu, podeliti na dva jednaka
dela i od svakog oblikovati okruglu jufkicu. Ostavite ih da odstoje oko
20 minuta pokrivene krpom. Margarin otopite. Na
sredinu rastanjene jufke staviti, naopako okrenutu, činijicu Oko činijice, testo "zrakasto" iseći na 1o-15 delova, tako da u
sredini ostane krug.
Kada ste isekli latice uklonite posudu pa uzmite otopljeni margarin stavite jednu kašiku u sredinu, gde je bila posuda, namažite i preklopite jednu laticu, lepo je rasporedite po krugu. nanesite opet kašiku margrarina, namažite i preklopite drugu laticu. Tako uradite sa svim laticama.
Kada ste isekli latice uklonite posudu pa uzmite otopljeni margarin stavite jednu kašiku u sredinu, gde je bila posuda, namažite i preklopite jednu laticu, lepo je rasporedite po krugu. nanesite opet kašiku margrarina, namažite i preklopite drugu laticu. Tako uradite sa svim laticama.
Postupak pogledajte OVDE.
Okruglu tepsiju namažite sa margarinom. Prvu koru, na
nabrašnavljenoj podlozi pomoću oklagije, rastanjiti na
veličinu tepsije i odmah je prebaciti u tepsiju. Kora će biti divna i
vazdušasta. Premažite je celu ajvarom.
Priprema fila :
Praziluk sitn o iseckati i propržiti par minuta na malo ulja. Dodati iseckane šampinjone i dinstati ih dok voda ne ispari. Dodati mleveno meso i dinstati još par minuta. Posoliti i dodati začin po želji.
Fil rasporediti preko ajvara.
Isti postupak je i sa drugim delom testa. Nju stavite preko fila od mesa.Isecite u
kvadrate. Dok pripremate drugu jufku uključite rernu da se zagreje na
220 stepeni. Isečene kvadrate premažite jajetom i pospite susamom. Peče se otprilike 30
minuta, dok fino ne porumeni.
Pitu sa mesom i ajvarom poslužite sa jogurtom ili pavlakom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар