понедељак, 25. јануар 2016.

HLADNO PREDJELO


Predjela su neizostavni deo svečane trpeze. Pored toga što tako šareno mami, predjelo je uglavnom omiljena zakuska na svim slavama, rođendanima i okupljanjima uopšte. Nedavno sam dobila molbu da napišem ideje za predjela, pa evo da se latim posla i nadam se olakšam domaćicama izbor. U mojoj kući, predjela se spremaju nekoliko dana i njima posvećujem posebnu pažnju. Ipak, postoje stvari koje možete spremiti i mesec dana ranije, i onda kada dođe dan slavlja samo ih izvadite iz zamrzivača i pečete. Super, zar ne?! 

Prvi deo posvećujem slanim tortama :)

SLANA TORTA MIMOZA SA KREKERIMA:
Sastojci:
300g  krekera,
400 ml kisele pavlake,
300 ml majoneza,
25o gr feta sira,
25o gr praške šunke,
25o gr trapista,
4 kuvana jaja. 
Priprema:
Izmrviti feta sir ga pomešati sa pavlakom i majonezom. Podeliti fil na tri dela. U prvi deo ubaciti sitno iseckanu prašku šunku. U drugi deo izrendati kačkavalj i u treći dodati iseckana kuvana jaja. U posudu u kojoj ćete slagati slanu tortu na dno poređati krekere. 
Preko prvog reda krekera premazati fil sa šunkom. Poređati krekere preko prvog fila pa ih premazati filom sa trapistom. Opet poređati krekere i preko njih rasporediti fil sa kuvanim jajima. Poslednji red krekera rasporediti i staviti u frižider da se hladi. Po želji pre posluženja premazati majonezom ili pavlakom i izrendati malo kačkavalja preko. 


SLANA ROZEN TORTA.
Sastojci:
4oo ml pavlake,
2oo ml majoneza,
3oo gr šunke,
3oo gr trapista,
6 tvrdo kuvanih jaja,
pakovanje rozen kora.
PRIPREMA :
Pomešajte pavlaku i majonez. Podelite smesu na tri dela.  U jedan deo umešajte sitno seckanu šunku, u drugi rendani kačkavalj a u treći sitno seckana kuvana jaja. 
Filujte kore sledećim redosledom : fil sa šunkom na prvu (od 3 do 5 kašika), na drugu fil sa trapistom, na treću fil sa jajima. Tako ređajte kore i fil dok se sav materijal ne utroši. Na poslednju nemojte mazati fil. Pritisnite nekim predmetom slanu rozen tortu i ostavite je u frižideru bar preko noći da se stegne. Premažite je po želji pavlakom ili majonezom i dekorišite kuvanim jajima ili rendanim kačkavaljem. Slanu rozen tortu možete napraviti par dana ranije, šta više preporučljivo je da bi kore lepo upile fil.


SLANA TORTA OD TOST HLEBA.
Sastojci:
12 kriški tost hleba,
4 kuvana jaja,
4 kisela krastavčića,
4oo ml kisele pavlake,
4oo ml majoneza,
15o gr pečenice,
 15o gr šunke,
3oo gr kačkavalja,
i još za premaz :
kisela pavlaka,
rendani kačkavalj po želji,
kuvana jaja,
krastavac za dekoraciju.
PRIPREMA :
Na tacnu poređati 4 parčeta tost hleba. Za prvi premaz pomešati 2oo ml pavlake sa 2oo ml majoneza. Premazati tost hleb sa većim delom premaza a ostaviti sa strane jednu trećinu za kasnije. Preko majoneza poređati seckanu šunku i 15o gr rendanog kačkavalja. Jaja skuvati i iseći na kolutove ili ih iseckati pa poređati preko kačkavalja. Preko jaja premazati ostatak premaza pa poređati 4 kriške tost hleba. Za drugi premaz pomešati opet 2oo ml pavlake sa 2oo ml majoneza. 
Takođe ostaviti jednu trećinu sa strane. Pečenicu  iseckati i naređati preko fila. Opet posuti sa 15o gr rendanog kačkavalja. Preko staviti isečene na kolutove kisele krastavčiće. Onu preostalu trećinu fila premazati preko krastavčića. Ostale 4 kriške tost hleba poređati na vrh slane torteSlanu tortu premazati pavlakom ili majonezom po želji i ukusu i posuti rendanim kačkavaljem. Ako želite da dodatno zadivite drage osobe napravite dekoraciju od kuvanog jaja i kiselih krastavčića. Slanu tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi tost hleb lepo upio premaze i da bi se lepo ohladila i stegla. Uživajte u bogatstvu ukusa :)


SLANA TORTA OD POHOVANIH TIKVICA.
Sastojci:
4 srednje tikvice,
2oo gr šunke,
2oo gr trapista,
2oo gr krem sira (ja sam koristila ABC sa ukusom šunke),
4oo ml kisele pavlake,
2 jaja za pohovanje,
15o gr brašna za pohovanje,
so po ukusu,
ulje za prženje. 
 PRIPREMA :
Tikvice oprati i oljuštiti pa ih uzdužno iseći na šnite.
Jaja penasto umutiti i posoliti. U drugi tanjir spremiti brašno. Tikvice umakati u jaja pa u brašno.
U dubljoj šerpi zagrejati ulje pa spuštati tikvice i pržiti ih po par minuta na srednjoj temperaturi dok ne dobiju lepu zlatnu boja sa obe strane. 
Na dno posude za slanu tortu poređati red tikvica, pola od mere. Preko pohovanih tikvica namazati krem sir koji je pomešan sa pavlakom. Ostaviti sa strane deo za premazivanje slane torte.
Preko fila od krem sira i pavlake ređati urolanu šunku. Preko šunke narendati na krupnije zupce trapist. Ostaviti malo sira sa strane za dekoraciju slane torte.
Drugu polovinu pohovanih tikvica poređati preko sira. Premazati tortu ostatkom fila od pavlake i krem sira pa izrendati trapist preko. 
Slanu tortu od pohovanih tikvica staviti u frižider da se stegne i ohladi pa je iseći na kocke i služiti.


SLANA TORTA OD POHOVANIH PAPRIKA.
SASTOJCI :
1o pečenih crvenih paprika,
jaja za pohovanje paprika,
brašno za pohovanje paprika,
so po ukusu,
ulje za prženje,
kisela pavlaka 2o% mm kantica od 7oo gr,
2oo ml majoneza,
2oo gr šunke ili parizera,
2oo gr trapista,
2~3 tvrdo kuvana jaja.
PRIPREMA :
Paprike lepo oljuštite i ocedite. Umačite ih u razmućena, posoljena jaja pa u brašno. Pržite u dubokom ulju po nekoliko minuta sa obe strane. Vadite paprike na salvetu da upije višak masnoće. Pet pohovanih paprika poređajte u posudi u kojoj ćete slagati tortu. Sjedinite pavlaku i manojez. Četvrtinu smese od pavlake premađite preko paprika. Izrendajte šunku pa opet premažite pavlakom. Preko drugog sloja pavlake izrendajte trapist pa opet premažite delom pavlake. Preklopite slanu tortu preostalim paprikama. Kuvana jaja iseckajte sitno ili ih izrendajte pa pomešajte sa ostatkom pavlake i premažite paprike. Slanu tortu ostavite preko noći da se stegne a sutra je isecite i poslužite :).

Drugi deo su rolati! 


ROLAT SA AJVAROM.
SASTOJCI :
Za koru:
6 jaja,
6 kašika mleka,
6 kašika brasna,
1 prašak za pecivo,
3 pune kašike ajvara,
1 kašika ulja,
Za fil:
1 čaša kisele pavake,
100g majoneza,
150g šunke,
100g kačkavalja.
 PRIPREMA :
Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini.
Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i ajvar pa umešati varjačom.
Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti 30 minuta da odstoji.
Nakon 15~2o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa majonezom, pa naređati šunku i kačkavalj.
Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. 


ROLAT OD SPANAĆA.
SASTOJCI :
Za koru :
6 jaja,
6 kašika mleka,
6 kašika brasna,
1 prašak za pecivo,
2oo gr spanaća (skuvanog i sitno iseckanog),
so po ukusu,
1 kašika ulja.
Za fil :
1 čaša kisele pavlake,
krem sir (1oo gr),
pakovanje šampinjona (4oo gr),
25o gr suvog vrata.
PRIPREMA:
Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i spanać, pa umešati varjačom. Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti  da odstoji. Pečurke sitno iseckati i prodinstati ih na malo ulja. Pred kraj, kad voda ispari, dodati sitno iseckan suvi vrat.
Nakon 3o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa krem sirom. Rasporediti šampinjone i suvi vrat po pavlaci. Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Ako ga spremate dan ranije najbolje da odstoji preko noći pa ga tek onda secite na šnite. 


ROLAT OD SIRA.
SASTOJCI :
12 listića sira po želji (trapist, edamer, tost sir),
pavlaka,
susam, 
šunka,
malo trapista za susam salatu.
PRIPREMA:
Prvo pripremite fil. 
Recept za susam salatu pogledajte klikom  OVDE.
Ako ipak ne biste susam salatu možete rolat premazati pavlakom ili krem sirom i poređati šunku, kisele krastavčiće ili sastojke po želji.
Na dno pleha stavite pek papir.
Poređajte listiće sira u četiri reda po tri listića tako da se međusobno preklapaju.
Sir otopiti u zagrejanoj rerni na 100c desetak minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se samo malo prohladi, pa dok je sir topao premazati fil.
Ja sam preko susam salte dodala još malo seckane šunke.
Uviti u rolat i ostaviti da se lepo ohladi i stegne, pa ga iseći i poslužiti. 


SLANI ROLAT SA OBLANDAMA.
SASTOJCI :
1 list oblande,
pola čaše kisele pavlake,
50ml majoneza,
4 lista praške šunke,
100g kačkavalja.
PRIPREMA:
List oblande umotatjte u mokru krpu na 15 minuta.
Odvojte i premažite ga mešavinom pavlake i majoneza.
Na jedan kraj poređajte šunku i trapist.
Uvijte oblandu u rolat i zavijte je u foliju da se lepo stegne u frižideru.
Isecite rolat na šnite i poslužite. 


BELI SLANI ROLAT.
SASTOJCI:
8 belanaca,
4 kašike nemlevenog maka, 
malo soli,
4 kašike brašna,
1 prašak za pecivo.
Za fil:
200g krem sira,
100ml kisele pavlake,
200g šunke,
2 kisela krastavčića,
2 kuvana jaja.
PRIPREMA:
Penasto umutiti belanca i dodati ostale sastojke koje sjedinite špatulom, ne mikserom.
Pleh od rerne obložite pek papirom i pecite koru na 200c oko 15~20 minuta (čačkalicom proverite).
Ispečeni rolat zaviti u vlažni krpu i umotati u rolat.
Pomešati krem sir i pavlaku, izrendati šunku, kuvana jaja i krastavčiće.
Nafilovati rolat i ostaviti ga uvijenog u foliji preko noći u frižideru da se stegne. 
Iseći na šnite i poslužiti.


ŽUTI SLANI ROLAT.
Sastojci:
8 žumanaca,
200ml jogurta,
100ml ulja,
i čaša od jogurta brašna,
so po ukusu,
1 prašak za pecivo.
PRIPREMA:
Umutiti žumanca i dodati sve ostale sastojke koje ćete špatulom sjediniti.
Pleh od rerne obložite pek papirom i pecite koru na 200c oko 15~20 minuta (čačkalicom proverite).
Ispečeni rolat zaviti u vlažni krpu i umotati u rolat.
Fil je isti kao za beli ili ako želite možete iskoristiti neki drugi. 
Nafilovati rolat i ostaviti ga uvijenog u foliji preko noći u frižideru da se stegne. 
Iseći na šnite i poslužiti.

Ovo je prvi deo hladnog predjela. Uskoro očekujte i drugi u kojem ću pisati o kiflicama, piticama, salatama...
Prijatno! 




2 коментара: