недеља, 21. септембар 2014.

MOSKVA ŠNIT TORTA

Moskva šnit je jedna od traženijih torti u poslastičarnicama jer je lagana iako se sastoji od 4 kore. Zato što ima 4 kore i fil koji se kuva na pari nije baš omiljena za spremanje ali ja sam pre neki dan rešila da odem u tu avanturu i srećna sam jer divno izgleda a ukus je fenomenalan. Ne mogu da kažem da je baš jeftina ali s obzirom da se retko sprema toliko može da se odvoji. Uostalom, za te novce dobijete ogromnuuu tortu kojom će svi biti oduševljeni :). Da ne bi napravila grešku kao sa predhodnom tortom ovu sam spremila 24h ranije da bi se lepo stegla i da bi bila reprezentativna za fotografisanje :D. Malo pre sam pojela parče i mogu vam reći dok ovo pišem već razmišljam o još :). A kako i ne bi kad su tako lepi sastojci uklopljeni i savršenstvo. 
 SASTOJCI :
Za  kore :
4 belanca x4,
4 kašike šećera x4,
6 kašika mlevenih oraha x4,
1 vanilin šećer po želji za svaku koru.
 2 kašike brašna x4.
Za fil :
16 žumanaca,
 16 kašika šećera,
2 vanilina šećera,
 1 puding od vanile,
 5ooml mleka,
2 kašike gustina,
 2oo gr margarina,
4ooml slatke pavlake,
 3oo gr višanja,
 1 manja konzerva ananasa,
 15o gr seckanih pečenih lešnika.


PRIPREMA :


 Napraviti 4 ovakve kore : 
Belanca umutiti penasto, postepeno dodavati šećer, dobro umutiti. Dodati orahe i brašno i umešati špatulom lagano dok ne dobijete kompaktnu masu. Peći na 2oo C na pek papiru oko 12 minuta (proverite čačkalicom da li je kora pečena). Ja sam koristila okrugao kalup od 26 cm. Kore staviti jednu preko druge i ostaviti ih do filovanja.
  Fil se kuva na pari, potrebno je spremiti jednu veći i jednu manju šerpu. Manja bi trebalo da može da stane u veću, ali da ne dodiruje dno. Manju šerpicu stavljate u veću kada voda provri, smanjite temperaturu i konstantno mešajte fil.
Žumanca i šećer i vanilin šećer dobro umutiti dok ne dobijete penastu masu, u to dodati razmućen puding i gustin sa malo mleka (uzeti od onih 500ml), dobro promešati i zakuvati u ostatak mleka. Kuvati na pari dok se ne zgusne lepo. Kada se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, dodati umućen margarin. Pre filovanja umutiti slatku pavlaku. Višnje iscediti od soka. Ananas iseckati na kockice, takodje iscediti od soka. Lešnik izdrobiti.
Lešnik podeliti na tri dela. Ananas i višnje izdvojiti po trećinu za poslednje filovanje.
 Ređati tortu sledećim redosledom. 
 prva kora~ žuti fil pa rasporedite višnje~ lešnik ~ slatka pavlaka,
 druga kora ~žuti fil i ananas ~ preko lešnik ~ slatka pavlaka,
 treća kora ~ žuti fil neizmenično višnje i ananas ~ lešnik ~ slatka pavlaka,
na kraju stavite podlenju koru i ostavite bar preko noći da se stegne i ohladi.
 Ukrasite šlagom ili fondanom po želji.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA NAD TORTAMA.

Нема коментара:

Постави коментар