Странице

четвртак, 4. децембар 2014.

PREBRANAC

Posno glavno jelo, prebranac, nije teško spremiti a u njemu uživaju i deca i odrasli. Iako je bez mesa, prebranac je ukusno i jako jelo. Može se poslužiti sa svim vrstama mesa i ribe, a kada ne postite odlično se slaže uz domaće kobasice. Ja ga najviše volim sa posnom projom i salatom od pečenih paprika u ulju a dobra kombinaciji je i sa salatom od kupusa. 
Prebranac najčešće zamiriše kuću u zimskom periodu i to za Badnje veče. Prebranac je takođe neizostavni deo slavske trpeze. Ako se pripremi u grnčariji ukus je još lepši. 
SASTOJCI :
7oo gr pasulja,
4oo gr crnog luka,
2 praziluka,
2 čena belog luka,
1oo~15o ml ulja,
3 kašike aleve paprike,
3~4 lista lovorovog lista,
so,
biber,
suvi začin. 
PRIPREMA :
Pasulj potopite hladnom vodom i ostavite preko noći da odstoji. Prostipte tu vodu pa opet nalijte i stavite da se kuva. Kada proključa sklonite sa šporeta pa opet procedite. Ponovo ga skuvajte i procedite. Treći put ga nalijte ali tek toliko da voda pređe pasulj. Kuvajte ga dok preipremate luk. 
Crni luk i praziluk sitno iseckajte i stavite u šerpicu sa ulje. Pržite ga na vrelom ulju dok ne omekša. Dodajte sitno seckani beli lik i još malo dinstajte. Na kraju dodajte lovorov list i začine. Pre nego što ga sklonite sa šporeta dodajte alevu papriku i lepo promešajte. Pasulj bi do sad trebao da vri. Luk preručite u šerpu pasulja. Promešajte pa izlijte u posudu za pečenje. 
Zapecite prebranac u rerni na 2oo C uz povremeno mešanje. Ja ga ostavim sa malo tečnosti jer mi je tako lepši, a vi ga možete peći dok pasulj ne bude skroz gust. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBARCIMA

Нема коментара:

Постави коментар