Странице

среда, 4. март 2015.

PRHKA PITA SA JABUKAMA I CIMETOM

Kolači sa jabukama i cimetom definitvno zauzimaju posebno mesto u mom domu. Čini mi se da ih svi sladokusci vole. Ovo je jedna divna pita od prhkog testa koja se može svrstati u omiljene. Jabuke uglavnom imam izrendane u zamrzivaču, hvala mojoj svekrvi, i kada nam se prijede nešto slatko prhka pita sa jabukama i cimetom je odličan izbor. Ranije sam pravila prhka testa ali ovo je testo iskorišćeno od ostatka testa za domaći keks. Nisam znala kakav će ishod biti na kraju, samo se nadala da će biti pristojno za ručkanje. Moja nadanja su se ispunila. Šta više, mnogo je lepša i ukusnija od očekivanog. Jabuke su pustile sok i testo je dovoljno mrvičasto i meko. S obzirom da se u testu za keksiće nalazila čokolada, ova pita je obogaćena hrskavim komadičima čokolade. 
I evo, dok vam pišem, sladim se parčetom ove divnoće. 
Ova pita nije skupa, lako se pravi i izizetno je ukusna. Dovoljno razloga da je napravite posle čitanja ovog teksta? :D

SASTOJCI :
Za testo :
2 jaja,
15og margarina (ja sam koristila margarin sa ukusom vanile),
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
5oog brašna,
25og šećera,
5 kašika mleka,
1 narendana korica narandže,
5og sitno iseckane čokolade.
Za fil :
oko 5oog izrendanih jabuka,
2~3 kašičice cimeta,
1 čaša šećera (od 2oo ml),
1 vanilin šećer,
po želji  ako imate 5o~1oog suvog grožđa.

PRIPREMA :
U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer.
Margarin izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko.
Izrendajte koricu narandže i iseckajte čokoladu pa dodajte u posudu sa brašnom. 
Zamesiti glatko testo.
U početku će vam biti potrebno malo više snage ali posle 5 minuta gnječenja i mešenja će postati lakše.
Ovo testo je odlično za trošenje negativne energije :D. 
Podelite testo na dva dela.
Jedan deo rastanjite i postavite na dno posude za pečenje. 
Što se tiče veličine pleha to je proizvoljno. Ako želite deblje testo koristite manji pleh i obrnuto. 
Jabuke, ako nisu izrendane, izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom.
Na mrvici ulja prodinstajte. Jabuke će pustiti vodu pa nije potrebno dodavati neku tečnost.
Možete dodati suvo grožđe ako imate i ako ga volite. U svakom slučaju, lepo se slaže uz jabuke i cimet.
Kada voda ispari sklonite sa šporeta. 
Neka se fil malo prohladi.
Rasporedite ga preko testa.
Drugi deo testa rastannjite i prekrijte jabuke.
Izbockajte ga viljuškom.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite pitu dok lepo ne porumeni.
Mojoj rerni je trebalo 2o minuta. 
Pospite šećer u prahu preko pite pre služenja.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na LENJA PITA SA JABUKAMA.

Нема коментара:

Постави коментар