Monte kocke su kolači koji sam probala pre nekoliko godina i odmah se oduševila ukusom. Nisam pre toga ni čula za taj kolač, ali mi je već na prvi pogled privukao pažnju. Deluje izazovno, kremasto i sočno, a tek kad proba ostavlja bez daha. Od tada je rado viđen kod mene na trpezi i zauzima posebno mesto i u svečanim trenutcima, kao što su Nova godina, slava ili nečiji rođendan. Može se praviti i u obliku torte ili kao kolač, svakako je ukus fantastičan i neće nikoga ostaviti ravnodušnim. :) Ako volite ukus lešnika ovo je pravi recept za vas!
SASTOJCI :
Za koru :
5 jaja,
5 kašika šećera,
3 kašike brašna,
1 kašika kakaa,
3 ravne kašike ulja,
1 ravna kašičica praška za pecivo,
50g prženih mlevenih lešnika.
Za beli krem :
1 l mleka,
4 kašika šećera,
9 kašika gustina,
1 vanilin šećer,
2 kašike meda,
250g putera.
Za glazuru ;
500 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag),
200g tamne čokolade sa visokim postotkom kakaa,
100g mlečne čokolade,
50g prženih mlevenih lešnika.
PRIPREMA :
Prvo skuvati beli krem jer mu je potrebno vreme da se ohladi.
Od litre mleka odvojiti oko 100 ml da bi se rastopio gustin.
Ostatak staviti da se kuva sa šećerom i medom.
Kada provri zakuvati gustin i kuvati ga uz konstantno mešanje dok se lepo ne zgusne.
Ostaviti fil da se ohladi.
Kada se lepo ohladi sjedinite fil mikserom sa umućenim maslacom.
Kada se lepo ohladi sjedinite fil mikserom sa umućenim maslacom.
Odmah zatim možete propržiti 100g lešnika (50g za koru i 50g za tamni fil).
Očistite ih od ljuske i lepo sameljite u blenderu.
Sada spremite glazuru tj tamni krem.
Slatku pavlaku stavite na šporet da se zagreje, i čim se malo ugreje dodajte obe vrste čokolade.
Kuvajte uz konstantno mešanje dok se čokolada ne rastopi.
Na kraju dodajte 50g dobro samlevenih lešnika, maltene da budu u tečnom stanju.
Kada slatka pavlaka proključa sklonite sa šporeta i ostavite da hladi.
Treći korak je spremanje kore.
Odvojite belanca od žumanaca.
Umutite penasto belanca sa šećerom.
Dodajte jedno po jedno žumance i dalje muteći.
Dodajte i ulje i mutite mikserom.
Na kraju pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo i umešajte suve sastojke špatulom.
Posle svega umešajte mlevene lešnike.
Ugrejte rernu na 180 C.
Pecite koru za monte kocke oko 15 minuta u plehu 25x30 cm oblaženim pek papriom ili lepo podmazanom plehu.
Na ohlađenu koru raporedite beli fil špatulom da bude svuda ravnomerno.
Preko njega sipajte mlaku glazuru.
Ostavite kolač preko noći u frižideru da se stegne.
Uživajte uz kolač i kaficu sa dragim ljudima.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар