Странице

уторак, 3. новембар 2015.

ŽERBO KOCKE

Nedavno se vratih iz Budimpešte sa prelepim utiscima. Jedan od njih je svakako ambijent u njihovoj čuvenoj Žerbo poslastičarnici u kojoj se pored ostalih kolača služi specijalitet kuće žerbo kocke.
Ovo je tradicinalni mađarski kolač koji smo mi usvojili  i podvrgli inovacijama. Čija je verzija bolja to vam ne mogu reći. Stvar ukusa! Ipak, nama prisnija je ova varzija na koju smo navikli.
Žerbo kocke su poslastica koja je izuzetno popularna u Srbiji. Čak se prodaju u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici i moram vam reći da uopše nisu loše. Recept za žerbo kocke je svaka baka imala u svojoj svesci i takvi recepti su se prenosili sa kolena na koleno. Moj recept je takođe od davnina i od kada znam za sebe ovaj kolač se parvio sa domaćim džemom. To znatno utiče na kvalitet samog ukusa kolača. Žerbo kocke se prave sa mašću ali mast ne igra bitnu ulogu sem što kolaču tj korama daje vlašnost. Da bi vam kolač bio kao iz najboljih poslastičarnica najbolje je da ga ostavite da prenoći. Prhko testo, orasi, džem od kajsija, čokolada, sastojci su ovog čuvenog kolača koji zasigurno ima posebno mesto u srcu svih sladokusaca :). Prožimaju se i ukus kajsije, oraha i čokolade. Da li je pita ili torta, ili po malo od svega, u svakom slučaju ovo je jedan ukusan i raskošan kolač u mojoj izvedbi :).
SASTOJCI :
Za kore:
4 žumanaca,
3 kašike šećera,
180g masti,
200ml toplog mleka,
500g brašna,
10g svežeg kvasca.
Za fil:
250g mlevenih oraha,
250g šećera,
6 punih kašika džema od kajsije.
Za preliv:
100g čokolade za kuvanje,
100ml slatke pavlake,
3 kašike meda,
komadić putera oko 20g.


PRIPREMA :
Kvasac potopite u toplom mlku i dodajte šećer i dve kašike od pripremljenog brašna.
Ostavite ga da naraste oko desetak minuta.
Mast umutite sa žumancima. 
Dodajte tu smesu u posudu sa kvascem, pa tek na kraju brašno.
Umesite glatko testo koje se ne lepi za prste. 
Ostavite testo prekriveno krpom da odstoji oko sat vremena. 
Podelite testo na 4 loptice i svaku oklagijom rastanjite na veličinu pleha u kojem ćete peći kore.
Najbolje je da koristite pleh od 20x30cm. 
Pleh dobro podmažite puterom i pospite brašnom. 
Da bi ste bili sigurni da će vam kora biti dobre veličine možete da stavite pleh preko nje i pica sekačem ili oštrim nožem  da odstranite višak.
Prebacite koru preko oklagije i prenesite je u pleh.
Koru izbockajte viljuškom.
Koru prvo premažite sa dve kašike džema. 
Zatim pospite trećinu šećera i na kraju trećinu oraha.
Rasporedite fil ravnomerno po kori da svuda bude ista količina.
Drugu koru izbockajte na stolu i pažljivo je prebacite preko fila.
Ponovite postupak sve do četvrte kore. 
Kolač prekrijte krpom da odmori dok se rerna ne zagreje na 180C. 
Kolač pecite oko dvadesatk minuta ili dok ne porumeni. 
Izvadite ga iz rerne i ostavite ga da se ohladi, pa mu odsecite krajeve. 
Slatku pavlaku zagrejte do vrenja i prelijte je preko kockica čokolade.
Ostavite nekoliko minuta da čokolada omekša pa je promešajte. 
Dodajte med i puter i sve lepo promešajte. 
Ravnomerno je rasporedite po kolaču i ostavite da ohladi pre sečenja. 
Kao što sam napomenula, potrebmo je da kolač odstoji u frižideru preko noći. 
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOBOŠ TORTA.

1 коментар: