Od kada sam otkrila ludo testo mesim češće nego ranije, ako je to moguće :D. Ono što mi ostane od testa danas, samo spakujem u frižider za sutra. Maltene uvek imam testa u frižideru. Ovog puta sam pravila divnu meku pogaču. Pogače su ona vrsta peciva kojoj niko ne može odoleti. Apetit raste još dok je rerni, pa onako lepo zamiriše kuću. Navalimo na nju još dok je topla i hrskava. U stanju sam samo nju da ručkam sa nekim finim namazom. Pokušaću u tekstu da vam objasnim kako se sprema, a ako vam ipak ne bude jasno pogledajte video snimak :)
PRIPREMA :
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje.
Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom.
Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.
Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.
Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke.
Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste.
Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na tri dela, jedan manji i dva veća.
Manji deo oklagijom istanjiti u formu pravougaonika, iseći višak da se dobiju ravne ivice i to testo skloniti sa strane, pa premazati rastopljenim puterom.
Urolati taj deo i napraviti puža.
Taj deo složiti u centar premazane tepsije.
Jedan od preostala dva dela testa takođe rastanjiti u formu pravougaonika.
Iseći sedam trakica od tog pravougaonika, premazati ih rastopljenim puterom i urolati ih.
Složiti rolatiće oko puža u tepsiji sa razmacima.
Poslednji deo testa razviti u krug i iseci na trougliće za 7 kiflica.
Kiflice premazati putrom, zaseći ih nekoliko puta na vrhu ali da se ne iseče špic, urolati i složiti ih između rolatića u tepsiju i to tako što se krajevi kiflica uviju ka unutra a taj isečeni deo ostaje napolju.
Od testa koje smo sklonili sa strane masnim rukama napraviti 7 loptica.
Loptice rasporediti pored puža između kiflica i rolatića.
Pogača bi trebala da odmara oko pola sata.
Nakon toga je premažite umućenim jajetom i pospite susam po njoj.
Pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 a zatim smanjite rernu na 170 C i pecite je još dvadesetak minuta.
POGLEDAJTE I VIDEO RECEPT!
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар