среда, 24. фебруар 2016.

BUDIMPEŠTA~GRAD U KOJEM DUNAV LJUBI NEBO

Ah, Budim i Pešta, povezani u  celinu čine jedan od lepših evropskih metropola. Teško je Budimepštu opisati jednom rečju, to treba doživeti. Impozantne građevine, grad koji ima dušu, jednostavmo će vas osvojiti čim u njega kročite. Kada se nađete u takvom gradu imate osećaj da ste se vratili nekoliko godina unazad, kao da je vreme stalo, a opet sa toliko urbanih sadržaja da vam ništa neće nedostajati. Grad koji ima sve, grad koji garantovano oduševljava svakoga. 
parlament

Budimepštu smo posetili u oktobru, jednog sunčanog vikenda, organizovano preko agencije Jet Set. Sa našeg kratkog putovanja smo doneli pregršt fotografija i još više lepih uspomena i divnih sećanja. Budimpešta nas je osvojila svojim starovremenskim šarmom, skulpturama koje smo susretali po celom gradu, fontama i spomenicima, svojim mostovima kojih ima ček devet, i naravno svojim građevinama od kojih zastaje dah. U užem centru grada nećete moći da vidite noviju građevinu. Mađari vode računa o izgledu grada, na svakih šest godina se obnavljaju fasade. Svaka zgrada izgleda kao dvorac, što je nama boravak u ovom divnom gradu učinilo bajkovitim.

Sa leve strane Dunava se nalazi  Pešta, ušuškana u ravnici, dok je sa desne strane Budim koji se ponosno uzdiže iznad Dunava. Kada Budim gledate sa Peštanske strane čini vam se da je on lepši deo grada, međutim kada posmatrate Peštu sa brdovitog Budima imate suprotno mišljenje. Jednostavno, oba dela grada su prelepa, oba dela grada imaju svoju čar, oba dela grada vam pružaju nezaboravan pogled...
Na Budimskoj strani grada se nalazi Citadrela, Ribarski bastion, Kraljevska palata, Statua slobode...
Na Peštanskoj strani se nalazi Trg Heroja, Parlament, Bazilika Sv, Ištvana, muzeji, Vaci ulica sa čuvenom poslastičarnicom Žerbo...

Centar grada ima dobru povezanost sa svim ostalim delovima grada, i to tramvajima i metroima. Nas je turistički autobus ostvio kod Trga heroja, a mi smo za manje od 5 minuta žutim metroom stigli do Vaci ulice. Stanica je baš kod Žerbo poslastičarnice, tako da smo uživali u kolačima čim smo došli u grad. Cene u ovoj poslastičarnici su malo višlje, ali prekoputa postoji restoran koji ispred ima postavljenu trafičicu, i tamo možete sesti i popiti kafu i posjesti ukusno parče torte za manje para nego u pomenutoj Žerbo poslastičarnici.
Cene karte za metro su oko 1e u jednom pravcu, a s obzirom da se u Mađarskoj koristi forinta kao valuta moraćete da promenite evre u forinte. Za jedan evro ćete dobiti oko 300 forinti. Ali pazite, u mnogim menjačnicama je kurs niži zbog neke provizije, pa vam preporučujem da se dobro raspitate.
Iza istočne  želežničke stanice, se nalazi veliki tržni centar. Nama su iz agencije ponudili vožnju do tog tržnog centra za 10e po osobi, sa ograničenim vremenom od 2 sata. Nama se ta opcija nije dopala, pa smo rešili da se sami raspitamo kako doći do tog tržnog centra. Vrlo lako i brzo smo ga našli. U blizini je stanica na kojoj se susreću sve tri vrste metroa, tako da iz kog god dela grada da dolazite neće vam biti teško da se snađete.
U tom tržnom centru možete jesti i pazariti krpice. Cene su, više manje, iste kao kod nas.
Jedino što je nas oduševilo je veliki Tesco market, koji se nalazi u prizemlju tog tržnog centra,  i u njemu  su cene niže nego kod nas, za većinu stvari.
Takođe, sa te stanice (ispred istočne železničke stanice), možete metroom krenuti ka Ikei.
S obzirom da smo u Budimpešti bili u oktobru, ne mogu tačno da se setim koji metro ide do Ikee, ali ako se budete poslužili navigacijom i kartom, kao i mi, lako ćete se snaći.
Ikeu vredi posetiti, zaista ima raznolikog sadržaja. Svako za sebe može pronaći nešto.
Na samom ulazu u Ikeu je smešten fast food sa vrlo, vrlo pristupačnim cenama i obilnim porcijama.
Hot dog, recimo košta oko 50 centi...
Cene hrane i pića  u Budimpešti su raznolike. Mi smo odustali od posete Sent Andreji, pa smo imali vremena da obiđemo i širi centar grada u kojem su cene povoljnije. Porcija gulaša se kreće od 7 do 10 evra.

Mostovi u ovom prelepom gradu su fascinantni. Najpoznatiji, i meni najlepši, je Lančani most, za koji se vezuju brojne legende. Pored njega su Eržebet most, Most slobode, Margitin most, Beli most... Ako dolazite sa Budimske strane na peštansku, do Vaci ulice ćete najlakše stići Lančanim ili mostom Slobode. Vaci ulica je najveća šetališna zona u kojoj se nalazi pregršt restorana, pabova, butika, parfimerija, te suvernica...
Pored Vaci ulice vam preporučujem da posetite Trg heroja, Ribasrku kulu, zgradu Parlamenta, Vajdahunja dvorac koji se nalazi iza Trga heroja, Kraljevsku palatu, Baziliku Svetog Ištvana, kao i Gradski park.
Ono što ne bi trebali da propustite je noćna vožnja brodom. Uz šampanjac, melodiju bečkog valcera, šum talasa i svetla grada, videćete   ovaj čarobni grad iz sasvim drugog ugla.
Vožnja brodom košta oko 10e, ali ako idete preko agencije organizovano, to će biti nešto skuplje.
Zato vam preporučujem da se sami raspitate na doku koji se nalazi u blizini Vaci ulice.
Ako ipak niste romntični tip i želite noćni provod, Budimpešta ima široku ponudu kubova i diskoteka. Mi smo bili isuviše umorni za takvu vrstu akcije. Obišli smo veći deo grada pešške i to nas je prilično iscrpelo.
Šetajući gradom smo se susretali sa raznim skulpturama namenjenim za fotografisanje i zabavu turista. Ja sam prosto morala da se uslukam pored nekih koje su bile vrlo interesantne :D.
Meštani su ljubazni, većina njih govori engleski, a oni koji ne znaju trude se da vam rukama gestikulirajući objasne i pomognu. Negde sam pročitala da su Mađari neljubazni, međutim mi iz tog grada nosimo samo pozitivne utiske...

Iako je u Budimpešti sve lako dostupno, i može se ceo grad obići pešaka (ako ste sportski tip), do tržnog centra Campona ipak morate ići organizovanim prevozom. On se nalazi baš izvan grada, i čak ni metro ne ide u tom pravcu. U tršnom centru Campona se nalazi Tropikarijum i Oceanarijum koji morate posetiti.
Mi smo uživali razgledajući razne vrste životinja i ribica.
Ispred tržnog centra se nalazi trafika sa fast foodom u kojoj smo se počastili čuvenom mađarskom mekikom zvanom Langoš. Ko ne zna šta je Langoš neka klikne na ovaj LINK :).
Cena langoša je oko 1e.
Posle tropikarijuma smo se polako uputili ka Beogradu puni utisaka.
Sa uživanjem mogu da kažem da ćemo uskoro posetiti ovaj divni grad opet, i to sa našom devojčicom. Cena našeg puta je bila više nego povoljna (20e po osobi, prevoz i smeštaj sa doručkom koji je bio vrlo obilan i raznolik). Budimpešta je blizu, samo putovanje ne zahteva puno odricanja jer je zaista jeftino, grad će vas ostaviti bez daha, uživaćete u svakom momentu provedenom u njemu i rado ćete mu se vratiti. Mislim da su to dovoljni razlozi da posetite jednu od najlepših metropola u Evropi :).
Do sledećeg putopisa (a bilo ih je i samo čekaju da budu prepričani :D) xoxoxo

Ne propostite i ove putopise:
AMSTERDAM,
KEFALONIJA,
VENECIJA,

Нема коментара:

Постави коментар