Momenat kada u kafiću ili restoranu otkrijem da sam dobila speculaas uz kaficu je za mene neprocenjiv. Obožavam tu slatkoću i notu cimeta i prosto mi bude žao što dobijem samo jedan. Sva sreća, već neko vreme ga ima u svim većim marketima, pa se često častim, a počastim i moje drugarice uz kaficu :D. Međutim, ovaj keks se savršeno slaže i uz čaj, ali i uz neki lepi krem. Ma savršen je u svakom smislu, a još savršeniji je kolač sa speculaas keksom :D. Brz i jednostavan, a toliko ukusan i kremast da ćete se zaljubiti na prvom zalogaju.
SASTOJCI:
300g speculaas keksa,
300ml slatke pavlake,
500g krem sira ili mascarpone,
150g šećera u prahu,
1 vanilin šećer,
400g crvenog voća (mešano, višnje, jagode, maline po želji).
PRIPREMA:
Slatku pavlaku umutiti čvrsto sa vanilinim šećerom.
Krem sir umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti sa slatkom pavlakom.
Na dno posude u kojoj ćete slagati kolač rasporedite trećinu keksa.
Polovinu fila premažite preko keksa, zatim poređajte drugi sloj keksa.
Preko keksa rasporedite odmrznuto i oceđeno voće.
Preko voća premažite ostatak fila i na kraju poređajte keks.
Najbolje je da kolač preko noći odstoji u grižideru.