Странице

недеља, 21. август 2016.

SPECULAAS KOLAČ


Momenat kada u kafiću ili restoranu otkrijem da sam dobila speculaas uz kaficu je za mene neprocenjiv. Obožavam tu slatkoću i notu cimeta i prosto mi bude žao što dobijem samo jedan. Sva sreća, već neko vreme ga ima u svim većim marketima, pa se često častim, a počastim i moje drugarice uz kaficu :D. Međutim, ovaj keks se savršeno slaže i uz čaj, ali i uz neki lepi krem. Ma savršen je u svakom smislu, a još savršeniji je kolač sa speculaas keksom :D. Brz i jednostavan, a  toliko ukusan i kremast da ćete se zaljubiti na prvom zalogaju. 
SASTOJCI:
300g speculaas keksa,
300ml slatke pavlake,
500g krem sira ili mascarpone,

150g šećera u prahu,
1 vanilin šećer,
400g crvenog voća (mešano, višnje, jagode, maline po želji).

PRIPREMA:
Slatku pavlaku umutiti čvrsto sa vanilinim šećerom.
Krem sir umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti sa slatkom pavlakom.
Na dno posude u kojoj ćete slagati kolač rasporedite trećinu keksa.

Polovinu fila premažite preko keksa, zatim poređajte drugi sloj keksa.
Preko keksa rasporedite odmrznuto i oceđeno voće.
Preko voća premažite ostatak fila i na kraju poređajte keks.
Najbolje je da kolač preko noći odstoji u grižideru.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KEKS KOLAČ SA JOGURTOM I JAFFA KEKSOM.

BRZE MINI PICE


Mini pice, omiljena hrana na dečijim rođendanima, omiljeni doručak ili večera, ma u svakoj prilici. Ovo je jedna brza varijanta, ali jako ukusna i meka. Ove mini pice se mogu i zarznuti, pa ih po potrebi samo izvadite i pecite. Ali, čak i da to ne uradite, ako vam se najave gosti ovo je odlično posluženje na koje ćete vi potrošiti malo vremena. Super su ukusne, probajte :).
SASTOJCI:
600g brašna,
1 prašak za pecivo,
10g svežeg kvasca,
kašičica šećera,
2 kašičice soli,
50g omekšalog putera ili masti,
100ml kiselog mleka ili jogurta,
250ml vode,
2 kašike maslinovog ulja.

Za fil:
250g šunke,
250g trapista, gaude ili mocarele,
masline,
15 kašika pelata ili kečapa,
origano.

PRIPREMA:
Pomešati brašno sa praškom za pecivo i napraviti udubljenje u sredini u koje treba izmrviti kvasac.
Dodati šećer i malo mlake vode, ostaviti da se kvasac fermentiše.
Dodati sve ostale sastojke i umesiti glatko, meko testo.
Testo odmah prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oblikovati u valjak.
Iseći 15 približno jednakih delova.
Svaki delić oblikovati u lopticu a zatim rukom spljoštiti u krug.
Na sredinu svakog kruga napraviti udubljenje.

Premazati krugove paradajzom, posuti seckanom šunkom, rendanim trapistom i na vrhu sa malo origana.
Po želji dodajte i masline.
Ako želite možete praviti i veće pice da bi dobili 10 komada.
Mini pice pecite u zagrejanoj rerni na 220C oko 20 minuta.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept. Klik na PICA ŠTRUDLA.

LEDENE KOKOS KOCKE


Savršeno osvežavajući, desert nežnog ukusa sa kremastom teksturom i očaravajućom notom kokosa, ledene kokos kocke, garantovano nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ako volite kokos i kremaste kolače pravac u kuhinju, jer ovaj kolač nije težak za napraviti a pravo je zadovoljstvo za nepca.
SASTOJCI:
Za koru:
6 belanaca,
6 punih kašika šećera,
4 kašika brašna,
pola kesica praška za pecivo, 
200ml mleka i kašika ruma za preliv.

Za fil:
6 žumanaca,
6 kašika šećera,
600ml mleka,
2 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake,
200g putera ili margarina,
100g kokosa,
200ml slatke pavlake.

PRRIPREMA: 
Penasto umutiti belanca postepeno dodvajući šećer.
Brašno pomešano sa praškom za pecivo umešati špatulom u belanca.
Smesu izliti u pleh obložen pek papirom (20x30 cm) i peći koru na 180C oko 20 minuta.
Izvaditi je iz pleha i preliti mlekom u koje je umešan rum. 

Sve sastojke za fil, sem kokosa i slatke pavlake, lepo izmešati da se razbiju grudvice.
Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva.
Kada se fil zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti ga da se lepo ohladi.
Kada se fil lepo ohladio sjediniti ga sa umućenim margarinom.
Dodati kokos i sve lepo mikserom sjediniti. 
U fil po želji možete dodati nekoliko kašika belog dela euro ili nekog drugog krema.
Premazati fil preko kore.
Prwko fila premazati umućenu slatku pavlaku i narendati čokoladu ili posuti kokos.
Ostaviti kolač da se lepo ohladi i stegne pa poslužiti.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI KEKS KOLAČ SA JOGURTOM I JAFFA KEKSOM.

уторак, 2. август 2016.

BRZA VOĆNA TORTA



Idealna letnja poslastica, savršenog ukusa, je brza, sočna, voćna torta. Ovo je jedna od onih varijanti smuti i izruči, ali to ne znači da je manje ukusna od onih komplikovanijih. Šta više, toliko je ukusna i kremasta da se maltene uvek traži i drugo parče. Osvežavajuća je i zato je savršeni letnji desert. Mi smo pre neki dan uživali u njoj, čak smo počastili i goste koji su se oduševili, a evo sada, upravo sada dok vam ovo pišem već razmišljam da napravim novu i iznenadim dragog mi muža jer je ovo njegova omiljena torta. Elem, pre nego što se bacim na spremanje, evo receptića a i video receptića :).



PRIPREMA:
Umutite šlag sa hladnim mlekom i tome dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu.
Sve lepo mikserom sjedinite
Želatin rastopite sa 4 kašike vode i ostavite da nabubri, a zatim ga zagrejte na šporetu i umešajte u fil.
Ananas ocedite i iseckajte ako već nije isečen a sok ostavite za umakanje piškota.
Fil podelite na dva dela.

U jedan deo umešajte iseckani a ananas a u drugi iseckan kivi.
Piškote na kratko umočite u sok od ananasa i poređajte ih na dno tacne na kojoj je kalup od 26cm.
Ako nemate kalup ovu tortu možete spremati i u šerpi.
Preko sloja piškota rasporedite fil sa ananasom.
Preko fila opet složite piškote koje ste prethodno umakali u sok.
Preko drugog reda piškota rasporedite fil sa kivijem.
Preko drugog fila poređajte piškote i ostavite u frižider preko noći da se stegne i ohladi.
Skinite kalup, ili ako ste pravili u šerpi samo je prevrnite i dekorišite šlagom.
PS: možete koristiti voće po želji (jagode, višnje, maline, šumsko voće...).
Pogledajte i VIDEO RECEPT:

Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA BELI ANĐEO.


SARMICE OD SLATKOG KUPUSA


Sarmice, omiljeno jelo u svakom domaćinstvu mogu se spremati na razne načine. Zamena klasičnoj sarmi, i to solidna, je upravo ova od svežeg kupusa. U nedostatku kiselog kupusa ili lepih listova zelja, sveži kupus je poslužio i odradio dobar posao. Naravno, klasičnoj sarmi nema slične, ali u nedostatku kiselog kupusa  i ovo jelo može da prođe. Šta više, ukusno je. Kako i ne bi kad su sastojci tako lepo iskombinovani :).
SASTOJCI:
1 glavica kupusa,
500g mesa,
šoljica pirinča,

1 glavica crnog luka,
začini po želji,
100g pančete ili neke druge suve slaninice,
200ml soka od paradajza.

PRIPREMA:
Glavici kupusa odstraniti koren tj izdubiti je.
Kuvati celu glavicu u posoljenoj vodi desetak minuta.
Kada se prohladi odvojiti listove i njima iseći onaj tvrdi deo na sredini.
Pirinač prokuvati malo, nekih 15 minuta.
Luk sitno iseckan propržiti, dodati na kockice isečenu slaninu i na kraju meso.
Sve izmešati i skloniti sa šporeta.
Dodati začine po želji (vegetu, biber, origano, mlevenu papriku...).
U tu smesu umešati prokuvan pirinač.
Od dobijene smese izdvatai po malo i stavljati na list kupusa.
Uviti kao klasičnu sarmu.

Slagati sarmice u nauljenu vatrostalnu posudu i na kraju ih preliti sokom od paradajza.
Sarmice zapeći na 180c oko sat vremena.
Poslužiti ih uz pire krompir, restovani krompir, paradajz salatu ili same.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SARMICE OD ZELJA.

BRZI KEKS KOLAČ SA JOGURTOM I JAFFA KEKSOM


Kolači sa keksom su brzi, izdašni i pre svega ukusni. Jednostavnost pripreme garantuje uspeh, a to znači da ih mogu spremati i oni koji nikada pre nisu pravili kolače. Ovaj keks kolač je osvežavajuć i lagan i idealan je za letnji period, mada verujem da će vam se svideti toliko da ćete ga spremati često, čak i zimi :)
SASTOJCI:
400g keksa (petit ili plazma),
300g jaffa keksa,
500ml jogurta (može i voćnog),

1 čaša kisele pavlake,
10 kašika šećera,
1 vanilin šećer ili kašike arome vanile,
i još 500ml slatke pavlake.

PRIPREMA:
Keks izlomite na veće komade.
Umutite pavlaku i jogurt sa šećerom i vanilinim šećerom.
Umešajte keks u tu smesu.
Jaffa keks iseckajte i takođe umešajte u smesu.

Smesu izručite u kalup ili dublu tepsiju.
Stavite u frižider da se lepo stegne i da keks upije tečnost.
Umutite slatku pavlaku i premažite preko kolača.
Isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PLAZMA TORTA SA BANANICAMA.

PUNJENI KROKETI OD KROMPIRA


Kroketi od krompira su super ukusni prilog, mada ih ja često spremam i za doručak ili večeru uz salaticu ili jogurt i moji ukućani se ne bune. Pre nekoliko dana smo imali goste na ručku, i dok je moj  dragi bio zadužen za roštilj ja sam imala zadatak da smislim šta ćemo im poslužiti kao prilog. Kroketi su mi delovali kao savršeno rešenje, uz salaticu naravno. Oko same pripreme nema puno posla i  svi ih vole tako da sam napravila pun pogodak. Ovog puta sam ih punila i bili su još ukusniji. Dakle, kroketi rules! :)
SASTOJCI:
500g krompira,
oko 150g brašna,
1 jaje,
so po ukusu,

šunka,
trapist,
2 jaja za pohovanje,
brašno za pohovanje,
prezle za pohovanje.

PRIPREMA:
Krompir skuvajte u ljusci.
Kada se ohladi oljuštite ga i ispasirajte.
Dodajte brašno i jaje, posolite i umesite glatko testo.
Na pobrašjnenoj radnoj površini oklagijom istanjite testo i isecite ga na kvadrate.
U svaki stavite po list šunke i sira i umotajte pazeći da je dobro spojeno sa svoh strana.

Krokete uvaljajte prvo u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle.
Pržite ih u dubokom ulju na srednjoj temperaturi dok sa svih strana lepo ne porumene.
Vadite ih na ubrus da se ocedi višak masnoće.
Krokete od krompira možete pre prženja zamrznuti i po potrebi spremati. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PIROŠKE OD PIRE KROMPIRA IZ RERNE.