Kolač praško čudo je kao što mu sam naziv govori čudo od kolača. Sočno moćan, topi se u ustima. Iako na izgled deluje komplikovano i zahtevno, za malo iskusnije domaćice je to jedan vrlo lagan i brz kolač. Za one koje prvi put spremaju nešto kompleksnije ovaj kolač je super da se probije led. Ako se odlučite za ovu avanturu vaš trud će se isplatiti, garantujem! :)
SASTOJCI:
Za kore:
450g brašna,
150g šećera,
50g putera,
2 kašike mleka,
2 kašike meda,
1 kašika soda bikarbone,
i kašika kakaa,
1 jaje.
Za krem:
400ml mleka,
150g putera,
3 kašike brašna,
2 kašike šećera,
2 kašike šećera u prahu,
1 vanilin šećer.
Za glazuru:
100g čokolade,
3 kašike ulja.
PRIPREMA:
Sve sastojke za koru, sem brašna, staviti u neku dublju šerpu i umutiti mikserom.
Staviti šerpu na šporet na laganu temperaturu i mešati.
Kada soda počne da peni skloniti sa šporeta.
U tu posudu dodati brašno i umesiti glatko testo.
Tasto odmah podelite na 4 dela i rastanjite ih na kvadrate veličine pleha.
Ako vam se čini da će pucati probajte sa tri kore za početak.
Ne moraju biti toliko tanke.
Svaku koru pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko 5~8 minuta.
Dok se kore peku pripremite fil.
U mleku zakuvajte brašno, šećer i vanilin šećer.
Kad se zgusne skloniti sa šporeta.
Kad se fil ohladi sjedini se sa puterom umućenim sa šećerom u prahu.
Dakle, puter treba da odstoji na sobnoj temperaturi da bi omekšao i da bi mogao lepo da se umuti sa šećerom u prahu.
Fil podeliti na 3 dela.
Svaku koru premazati sa filom i ređati jednu preko druge.
Kore će biti nešto tvđe prilikom mazanja pa zato pazite da ne puknu.
Posle nekoliko sati će omekšati i kolač će biti divno sočan.
Na poslednju možete premazati malo fila da bi glazura lepo legla.
Otopite čokoladu sa uljem pa premažite preko kolača.
Ostavite kolač praško čudo nekoliko sati, ili najbolje preko noći da odstoji u frižideru, pa ga isecite na kocke ili štanglice i poslužite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар