среда, 23. новембар 2016.

GRAŠAK SA ĆUFTAMA


Grašak i ćuftice se savršeno slažu. Ako im dodate pire krompir i neku salaticu sva vaša čula će uživati uz pravi ukusni domaći obrok. Ovo jelo se spremalo još u kuhinjama naših baka a i dan danas je rado viđeno na porodičnoj trpezi. Ja volim da čuvam i održavam tradiciju pa često kuvam naša starinska jela. Jer, za stomačiće mojih najmilijih nema ništa bolje od hrane koju sam za njih pripremila s'ljubavlju :). Ovo, ni malo komplikovao jelo, sasvim opravdano može biti savršen nedeljni porodični ručak.
SASTOJCI:
Za ćufte:
500g mlevenog mesa (po želji i ukusu, mešano, juneće, svinjsko),
1 manja glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašika aleve paprike,
1 jaje,
so po ukusu,
biber, origano ili začin po želji,
3 kašike prezli.

Za varivo od graška:
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
500g graška (svežeg ili zamrznutog),
1L bujona (supe bez testenine),
1 kašika aleve paprike,
1 kašika brašna.

PRIPREMA:
Sve sastojke za ćufte (crni i beli luk sitno iseckati) ubaciti u dublju posudu pa umesiti da se sve lepo sjedini. 
Mokrim rukama oblikovati ćufte.
Pržiti ih na ulju po par minuta sa obe strane.
Na malo ulju u dubljoj šerpi propržiti sitno iseckani crni luk.
Tu dodati seckanu ili renadnu oljuštenu šargarepu.

Dinstati par minuta, dodati grašak, zaliti sa litrom supe i kuvati na umerenoj temperaturi dok grašak ne omekša.
Napraviti zapršku od aleve paprike i brašna (propržiti kašiku brašna na malo ulja pa dodati alevu papriku) i ubaciti u kuvani grašak.
Kuvati još malo, taman dok čorba ne dobije potrebnu gustinu.
U čorbu od graška dodati ispržene ćufte i kuvati još desetak minuta.
Poslužiti toplo uz pire krompir.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILEĆI PAPRIKAŠ

Нема коментара:

Постави коментар