Странице

четвртак, 15. децембар 2016.

POSNA POGAČA VENAC


Pogače, posne ili mrsne, su neizostavni deo svečane trpeze. Kada god se nešto slavi ili obeležava trpezu nam krasi neka od divnih pogača. Neke pogače zahtevaju dosta vremena za pripremu, a zaposlenim mamama, ili tatama :D, vremena uvek manjka brzinske pogače su super izbor. Kada želite ukusnu domaću posnu pogaču (ne morate da postite, može da vam se desi da u kući nemate jaja ili mleko) a nemate puno vremena ovo je pravi recept za vas. Nije baš ultra brza, ali se vredi malo više potruditi :). Super izgleda, extra je ukusna i lako se pravi. Dovoljno razloga da je probate?!


PRIPREMA:
U dublju posudu prosejte brašno pa napravite udubljenje u koje ćete sipati 100ml mlake vode.
U vodu izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera.
Promešajte i ostavite da se kvasac fermentiše.
U posudu dodajte mlaku kiselu vodu, ulje i so pa zamesite glatko testo.
Premažite testo uljem i ostavite ga da naraste.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 5 delova.

Svaki deo rastanjite u formu kruga.
Preporučujem da pogaču pečete u šerpi sa višljim zidovima jer će pogača lepo narasti.
Četiri kruga bogato premažite rastopljenim   margarinom i složite ih jedan na drugi.
Preko stavite peti krug koji ne premazujete.
Pažljivo ih prebacite i nauljenu šerpu.
Isecite krug po sredini da dobijete 8 trouglaova ali pazite da ne isečete ivice.
Dakle sečete po sredini ali testo ostaje spojeno. 
Od svakog kruga odvajajte testo  i prebacujte ga prema ivici šerpe tako da dobijete venac.
Znači deo po deo testa prebacujete prema spolja tako da u sredini ostane rupa.
Premažite pogaču rastopljenim margarinom i pospite susam.
Uključite rernu na 200C da se zagreje 15 minuta.
Taman će pogača još malo da odstoji.
Pecite je oko 30 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Pogledajte i VIDEO SNIMAK!


Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNI LISNATI ŠTAPIĆI.

Нема коментара:

Постави коментар