Pogače, posne ili mrsne, su neizostavni deo svečane trpeze. Kada god se nešto slavi ili obeležava trpezu nam krasi neka od divnih pogača. Neke pogače zahtevaju dosta vremena za pripremu, a zaposlenim mamama, ili tatama :D, vremena uvek manjka brzinske pogače su super izbor. Kada želite ukusnu domaću posnu pogaču (ne morate da postite, može da vam se desi da u kući nemate jaja ili mleko) a nemate puno vremena ovo je pravi recept za vas. Nije baš ultra brza, ali se vredi malo više potruditi :). Super izgleda, extra je ukusna i lako se pravi. Dovoljno razloga da je probate?!
PRIPREMA:
U dublju posudu prosejte brašno pa napravite udubljenje u koje ćete sipati 100ml mlake vode.
U vodu izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera.
Promešajte i ostavite da se kvasac fermentiše.
U posudu dodajte mlaku kiselu vodu, ulje i so pa zamesite glatko testo.
Premažite testo uljem i ostavite ga da naraste.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 5 delova.
Svaki deo rastanjite u formu kruga.
Preporučujem da pogaču pečete u šerpi sa višljim zidovima jer će pogača lepo narasti.
Četiri kruga bogato premažite rastopljenim margarinom i složite ih jedan na drugi.
Preko stavite peti krug koji ne premazujete.
Pažljivo ih prebacite i nauljenu šerpu.
Isecite krug po sredini da dobijete 8 trouglaova ali pazite da ne isečete ivice.
Dakle sečete po sredini ali testo ostaje spojeno.
Od svakog kruga odvajajte testo i prebacujte ga prema ivici šerpe tako da dobijete venac.
Znači deo po deo testa prebacujete prema spolja tako da u sredini ostane rupa.
Premažite pogaču rastopljenim margarinom i pospite susam.
Uključite rernu na 200C da se zagreje 15 minuta.
Taman će pogača još malo da odstoji.
Pecite je oko 30 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Pogledajte i VIDEO SNIMAK!
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар