Pre nekoliko dana sam izbacila post sa predlozima za predjela i to za slane torte i rolate. Kao što sam obećala sledi nastavak. Ovog puta ću ispisati recepte za pite i kiflice. I jedno i drugo možete zamrznuti, pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i peći. To znato olakšava posao svakoj domaćici :).
Ovo su predjela za slave, rođendane i bilo koje drugo slavlje. Ovo su predjela koje ja spremam za svoje drage goste :).
KIFLICE SA SIROM.
SASTOJCI :
500g~600g mekog brašna,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 jaje,
1 kocka svežeg kvasca,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
200 ml pavlake,
300~400g sira,
susam za posipanje.
PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Ako je testo retko dodajte još malo brašna il ako je čvrsto dodajte mleko.
Staviti testo na toplo mesto da bi naraslo.
U posebnu činiju izmrviti 300g. sira i pomešati sa kiselom pavlakom a dobijenu smesu upotrebiti za filovanje kiflica.
Oklagijom razvući testo na podlogu posutu brašnom i iseći na jednake trouglove.
Najbolje je podeliti testo na 4 jufke, pa svaku jufku na 8 jednakih trouglova.
U svaki trougao staviti kašičicu fila i zavijati u kiflice pa ređati u podmazan pleh.
Kiflice sa sirom premazati umućenim jajetom sa malo pavlake i posuti susamom po želji.
Kiflice staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni do 30 minuta
BRZE KIFLICE MEKE KAO DUŠA.
PRIPREMA :
Kvasac pomešajte sa toplim mleko i šećerom i ostavite da se aktivira.
U brašno dodajte prašak za pecivo i so.
Dodajte ulje i pavlaku i kašikom promešajte.
Dodajte nadošao kvasac i umesite glatko testo.
Testo odmah prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 jufke.
Svaku jufku oklagijom razvijte u krug i isecite na 8 trouglova.
Na svaki trougao stavite po kašičicu sira pomešanog sa pavlakom.
Urolajte kiflice i složite ih plah obložen pek papirom.
Uključite rernu na 200 C da se greje 15 minuta.
Premažite kiflice jajetom pomešanim sa pavlakom i pospite susam ili kim ili semenke koje volite.
Pecite kiflice dvadesetak minuta ili dok lepo ne porumene.
Ove kiflice možete zamrznuti kada se ohlade i kada vam se prijedu ili vam se najave gosti samo ih izvadite, složite na pleh i prekrijete folijom. Zatim ih stavite u rernu na 15 minuta da se podgreju.
Biće sveže i meke kao da ste ih tog momenta spremili.
BRZE FETA KIFLICE.
SASTOJCI :
250~300g brašna,
1 belance,
130g feta sira (ili nekog svežeg ako već imate u kući),
50 ml mleka,
50 ml ulja,
1 kašičica soli,
1 prašak za pecivo,.
Za premaz :
1 žumance,
1 kašika pavlake,
semeke po želji (susam, lan, susncokret...).
PRIPREMA :
Brašno (za početak 25o gr) pomešati sa praškom za pecivo i prosejati ga. Dodati ostale sastojke i mikserom polako sjediniti. Koristite one spiralne nastavke za testo. Prvo mutite najslabijom brzinom pa polako pojačavajte. Isključite mikser i rukama ga još malo obradite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite ga oklagijom.
Sada uključite rernu na 2oo C da se greje.
Testo je mekše od običnog i lepljivo je, pa pospite brašno i preko gornjeg sloja testa da se oklagija ne bi lepila. Rastanjite ga kao za obične kiflice i isecite na trougliće. Ja sam dobila 16 komada od ove količine. Punila sam ih praškom šunkom a vi ih možete filovati po želji (ajvarom, čvarcima, sirom...) ili ne morate, lepe su i ukusne i bez ikakavog fila :).
Urolajte kiflice i poređajte ih u podmazan pleh.
Premažite ih razmućenim žumancetom sa pavlako i pospite mrvice. Ja sam na svaki red druge semenke stavila :).
Stavite ih u rernu i pecite 25~30 minuta, dok lepo ne porumene sa svih strana.
Ove kiflice kao i prethodne možete zamrznuti.
Kada se malo prohlade navalite :D. Lepe su i tople ali su meni čak i lepše hladne.
CARSKA PITA.
SASTOJCI :
PRIPREMA :
PRIPREMA :
PRIPREMA:
PRIPREMA:
SASTOJCI :
4 jaja,
2,5 čaše brašna,
200 ml jogurta,
100 ml ulja,
1 prašak za pecivo,
200g šunke, pečenice ili suvog vrata,
100g trapista,
100g belog sira,
2~3 kisela krastavčića,
2 iseckane kisele paprike,
2 kašičice soli.
PRIRPEMA :
Penasto umutiti jaja pa dodati ulje i jogurt i posoliti. Šunku ili parizer ili kobasicu (šta volite i imate) iseckati sitno. Krastavce i papriku takođe iseckati. Trapist izrendati ili sitno iseckati. U brašno umešati prašak za pecivo. Brašno sjediniti sa jajima i varjačom mešati dok se ne razbiju grudvice, ne mutiti mikserom. Sve iseckane sastojke i beli sir takođe lepo umešati u testo.
Smesu izliti u nauljen pleh ili pleh obložen pek papirom pa ubaciti u zagrejanu rernu na 2oo C da se peče dok ne dobije lepu boju. Čačkalicom proveriti da li je gotova. Carsku pitu iseći na kocke pa poslužiti toplu ili hladnu uz jogurt ili kiselo mleko, salatu i ostalo predjelo.
PROJARICE SA SIROM.
SASTOJCI :
3 jaja,
6 kašika belog brašna mekog,
6 kašika kukuruznog brašna,
200 ml jogurta,
100 ml ulja,
1 prašak za pecivo,
soli po ukusu,
250 g sira ili više ako volite (sitni ili feta).
PRIPREMA :
Rernu uključite na 180 C da se zagreje.
Kalup za mafine premažite puterom, margarinom ili mašću (mast je nabolja varijanta, ne lepe se nikada).
Jaja umutite žicom i dodajte jogurt, ulje i so.
Ubacite pšenično brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Varjačom promešajte dok se ne razbiju grudvice.
Zatim dodajte kukuruzno brašno i opet varjačom ili špatulom mešajte.
Na kraju dodajte sir.
Sve lepo promešajte i kutlačom sipajte u kalupe za mefine.
Pecite dok lepo ne porumene ali svakako kada vam se učini da su gotovi čačkalicom odradite test.
Projice poslužite tople ili hladne, svakako su fantastične!
GIBANICA MAFINI.
PRIPREMA :
Kore izvadite iz zamrzivača (ako vam ostane po koja kora od pite ostavite ih u zamrzivaču).
Izmrvite ih čim ih izvadite u neku dublju posudu.
Dodajte jaja i jogurt, ulje i sir, pososlite, dodajte prašak za pecivo i sve lepo promešajte.
Ako vam se čini da je smesa retka ili nemate dovoljno kora dodajte nekoliko kašika griza.
Ako vam se čini da je smesa retka ili nemate dovoljno kora dodajte nekoliko kašika griza.
Kalupe za mefine nauljite, ako koristite metalne. Ako imate silikonske ovaj korak preskočite.
Sipajte kutlačom u kalupe i pecite gibanica mafine na 200C dok lepo ne porumene.
Ako ipak nemate kore u zamrzivaču možete ih spremiti na drugi način!
Sve sastojke, sem kora, sjedinite.
Umačite jednu po jednu svežu koru i pažljivo prebacite u kalup da mafin pazeći da ništa ne viri.
Gibanica mafine poslužite uz jogurt ili uz meze.
TIROPITA~GRČKA PITA SA SIROM.
SASTOJCI :
5 jaja,
200g brašna,
400g feta sira,
5 jaja,
200g brašna,
400g feta sira,
200g trapista,
1 časa kisele pavlake od 2o % mm,
100 ml. ulja,
1 prašak za pecivo.
1 časa kisele pavlake od 2o % mm,
100 ml. ulja,
1 prašak za pecivo.
PRIPREMA:
U posudi izmutiti jaja. Dodati fetu izmrvljenu viljuškom, trapist izrendan na krupno rende, pavlaku i ulje pa mikserom sve sjediniti. Brašno i prašak za pecivo i izmešati pa umešati varjačom i smesu sa jajima. Tepsiju prečnika 30 cm. malo nauljiti, dno i obode, i izliti smesu. Peći na 18o Co ko 45 minuta.
Pitu iseći na kockice ili rombove i poslužiti je toplu ili hladnu.
PITA SA SIROM, PITA SA MESOM, PITA SA ŠAMPINJONIMA.
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za pitu (500g do 20 komada),
Premaz za sve pite:
2 jaja,
2 čaše jogurta,
2 čaše od jogurta griza,
1 čaša ulja,
soli po ukusu.
2 jajeta,
200g sira,
200g mlevenog mesa,
2 praziluka,
400g šampinjona,
biber, origano, začin po želji.
PRIPREMA:
Prvo napravite fil za pitu sa mesom i fil za pitu sa šampinjonima.
Jedan praziluk iseckajte i propržite ga na malo ulja.
Dodajte mleveno meso i dinstajte 5 minuta.
Posolite, pobiberite i sklonite sa šporeta.
Drugi praziluk sitno iseckajte i prodinstajte ga.
Dodajte iseckane sveže šampinjone i dinstajte dok voda ne ispari.
Posolite, pobiberite i sklonite sa šporeta.
Pomešajte sir sa dva jajeta.
Napravite premaz za pite tako što čete umutiti jaja, dodati jogurt i ulje, umešati griz i malo soli.
Na prvu koru premažite samo malkice ulja.
Preko nje stavite drugu koru i premažite je sa premazom od griza.
Preko premaza stavite pola fila od mesa, ili sira ili pečurki.
Urolajte kore i sklonite ih sa strane.
Na ovaj način napravite po dve pite sa svakim filom.
Možete praviti i druge oblike, trougliće, pužiće i šta već volite.
Pitu možete peći odmah ili je zamrznuti.
Ako je zamrzavate isecite je neposredno posle vađenja iz zamrzivača na rolatiće.
Premažite ih sa mešavinom jednog jajeta i malo jogurta.
Pospite susam po piti i pecite ih odmah na 200C oko 20 minuta.
Fantastične su i tople i hladne. Moji gosti se uvek oduševe i izgledom i ukusom.
Ja ih uvek zarznem i na taj način uvek imam pitice za iznenadne goste :).
Eto, nadam se da sam vam i ovog puta pomogla da odaberete predjelo za svoju svečanu trpezu :).
Uskoro sledi i treći deo...
Eto, nadam se da sam vam i ovog puta pomogla da odaberete predjelo za svoju svečanu trpezu :).
Uskoro sledi i treći deo...