субота, 15. децембар 2018.

ŠTRUDLA SA ORASIMA


Štrudla, sa bilo kojim punjenjem, neodoljivo pdseća na baku i njenu kuhinju. Sva od štrudli mi je omiljena i ne mogu ni jednu posebno izdvojiti. Štrudla sa orasima se rado sprema u mom domu. Njen miris me podseća na detinjstvo, na dom... 
SASTOJCI:
Za testo:
400g mekog brašna,
200ml mleka,
80g putera,
2 žumanca,

1 kockica kvasca,
3 kašičice šećera,
1 manji limun.
Za fil:
400g oraha,
300g šećera,
300ml mleka,
2 kesice vanilinog šećera.

PRIPPREMA:
U vanglu sipati malo toplog mleka i rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se fermentiše.
Zatim u posudu dodati rastopljeni puter i isceđen limun.
Dodati dva žumanca, brašno i ostatak mleka.
Zamesiti glatko testo.
Tasto prekriti krpom i ostaviti da naraste.
Mlevene orahe, šećer i vanilin šećer promešati. 
U tu smesu dodati mleko i sve lepo promešati.

Testo prebaciti na pobrašnejnu radnu površinu i premesiti.
Podeliti ga na dva jednaka dela.
Jedan po jedan deo rastanjiti oklagijom u pravougaoni oblik  na veličinu tj dužinu tepsije u kojoj će se štrudla peći.
Sa pola fila premazati prvi deo testa po celoj površini, a zatim ponoviti i sa drugim.
Pažljivo urolati i prebaciti u pleh obložen pek papirom.
Po želji štrudle premazati jednim umućenim žumancetom.
Ostaviti ih u plehu prekrivene krpom deset minuta, takman dok se rerna zagreje.
Peći ih u zagrejanoj rerni na 160C oko 40 minuta.
Ispečenu i ohlađenu štrudlu iseći na parčiće i poslužiti.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROL BAKLAVA.






POSNE KIFLICE


Mmmm, kiflice, meke, hrskave, pune ili prazne, posne ili mrsne, kada zamirišu retko ko im može odoleti. Ovog puta sam za svoje goste spremala prazne, posne kiflice, a uz njih sam poslužila domaći ajvar, masline, krastavčiće, fetu i suhomesnato za one koji ne poste. Oduševeljenje nije izostalo! Niko nije mogao da veruje da su kiflice posne. Divno su meke i ukusne. Probajte! 
SASTOJCI: 
1 kg mekog brašna,
1 kockica kvasca (40g),
oko 400ml mlake vode,

1 čaša ulja,
3 kašičice šećera,
3 kašičice soli,
kašičica praška za pecivo,
Za premaz:
margarin, 
susam.

PRIPREMA:
U vanglu sipati jednu čašu vode i izmrviti kvasac.
Dodati šećer, promešati i ostaviti da se kvasac fermentiše.
U istu posudu dodati brašno, so, prašak za pecivo, ulje i ostatak vode. 
Ako je testo retko dodati još malo brašna, a ako je tvrdo dodati još malo mlake vode.
Testo treba da bude meko ali da se ne lepi za prste. 
Ostaviti testo da odstoji oko 30 minuta pa prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. 

Podeliti testo na 4 lopte.
Svaku oklagijom rastanjiti u formu kruga.
Napraviti 8 trouglova i urolati ih u oblik kiflice.
Ako želite manje kiflice podelite testo na 16 trouglića. 
Kiflice složiti u pleh obložen pek papirom.
Premazati ih rastopljenim margarinom i posuti susamom. 
Peći ih na 200C oko 20 minuta ili dok lepo ne porumene.
Poslužiti ih tople ili hladne.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA ŠPANSKA PITA.

RAFAELO PRHKA ŠTRUDLA


Volim kokos i sve kolače sa istim! Štrudla sa kokosom tj rafaelo štrudla  je posebni užitak za nepca. Testo je prhko, pahuljasto, i topi se u ustima. Ova štrudla je vansezonska poslastica, leti kada se lepo ohladi baš prija, a i zimi takođe. :D 
Ako ste ljubitelj rafaela, toplo preporučujem da probate. Gotova je za čas, a priprema je jednostavna. 
SASTOJCI:
Za testo:
500g brašna,
200g margarina ili putera,
100g šećera,
200ml jogurta,
50g kokosa,
1 jaje,
1 kesica praška za pecivo,
1 kesica vanilinog šećera,
prstohvat soli. 

Za fil
600ml mleka,
2 pudinga od vanile,
7 kašika šećera,
100g kokosa.
Za posipanje:
šećer u prahu

PRIPREMA: 
Puter ili margarin, koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi, umutiti lepo sa šećerom i vaniliniim šećerom.
Dodati jaje i sve zajedno lepo umutiti. 
U vanglu sipati jogurt, dodati brašno, so, prašak za pecivo i kokos i umesiti glatko testo.
Oblikovati loptu od testa i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Za to vreme napraviti fil.

U šerpu stipati 500ml mleka i šećer i staviti ih na ringlu da se kuvaju.
Posebno umutiti 100ml sa dva pudinga od vanile.
Skuvati puding po standardnoj proceduri pa dodati kokos i sve lepo promešati.
Odastojalo testo podeliti na tri dela, a i fil podeliti na tri dela.
Rastanjiti testo prečnika 24x30 i premazati toplim filom.
Urolati testo u formu rolata i premestiti na pleh obložen pek papirom.
To ponoviti sa preostala dva komada testa. 
Rafaelo rolat peći na 170C oko pola sata.
Pečene štrudle posuti bogato šećerom u prahu.
Kada se lepo ohlade iseći  i poslužiti.
Ptrijatno! 


Ne propustite i sledeći recept! Klik na  KOKOS BAKLAVA.




петак, 16. новембар 2018.

PITA SA TIKVICAMA I SIROM


Pita sa tikvicama je super ukusni lagani obrok ili predjelo. Podjednako je ukusna sa običnim ili heljdinim korama. U našpj kući je ona favorit, bar što se tiče pita sa povrćem. Gotova za manje od sat vremena, ova   pita će svojim ukusom izamamiti uzdahe zadovoljstva. 
SASTOJCI: 
500g kora za pitu,
1 praziluk,
2 veće tikvice, 
250g sira,
2~3 kašike ulja,
soli po ukusu.

Za premaz: 
3 jajeta,
200ml jogurta,
100ml ulja,
1 kašičica soli,
kašika brašna,
kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo. 

PRIPREMA: 
Praziluk sitno iseckati i prodinstati dva tri minuta na malo ulja.
U posudu sa prazilukom dodati izrendane tikvice. 
Dinstati dok voda je ispari. 
Posoliti i skloniti sa šporeta da se prohladi, pa dodati sir i sve lepo promešati.

Posebno umutiti jaja, zatim im dodati jogurt, ulje, so, brašno i sodu. 
Prvu koru za pitu premazati premazom u tankom sloju.
Preko nje staviti drugu koru i ponoviti.
Preko nje staviti treću i opet uraditi isto.
Na četvrtu koru premazati preliv a zatim rasporediti deo fila. 
Urolati pitu i staviti je u podmazan pleh.
To ponoviti dok se ne potroše sve kore i fil.
Ja sam dobila 4 rolata jer sam imala 16 kora u pakovanju. 
Gotove pite premazati preliv ako vam je ostao, a ako nije u redu je da se premaže samo vodom pomešanom sa malo ulja. 
Pitu peći na 200C oko 20 minuta ili dok lepo ne porumeni. 
Kada se prohladi iseći je poslužiti.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENE MAKARONE SA SIROM


JOGURT KOLAČ SA JABUKAMA


Kada lišće napolju opada i prognoza najavljuje kišu u mom domu je vreme da raspoloženje začinim cimetom. Miris jabuke i cimeta se ovih dana često oseća kod mene u kući. Dobrodošli su svi recepti koji su brzi i jednostavni, a ne zahtevaju prepeličja jaja ili nešto što i nemamo baš često u kući. Dakle, rado spremam kolače koji su gotovi za čas, a sastojke uvek imam u kući. Takav je i ovaj kolač sa jogurtom i jabukama
SASTOJCI: 
3 jaja,
180g brašna,
150g šećera,
1 čaša jogurta (180ml),
200g putera,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,

2 kašičice cimeta,
4 jabuke,
4 kašike šećera za posipanje.

PRIPREMA;
Puter pre upotre treba da omekša na sobnoj temperaturi.
Puter umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom.
Dodavati jedno po jedno jaje sve vreme muteći mikserom.
Dodati jogurt i sve lepo izmututi.
Na kraju varjačom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. 
Jabuke oljuštiti i iseckati na kockice pa ubaciti u testo. 
Začiniti cimetom, po želji. 

Smesu preliti i dobro podmazan pleh ili obruč za torte od 24cm. 
Pre pečenja posuti šećerom, u debljem sloju.
Peći na 180C oko 50 minuta. 
Kolač treba da dobije zlatnu boju. 
Iseći na željene oblike i poslužiti kada se prohladi.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠNENOKLE


ZEPEČENE MAKARONE SA MLEVENIM MESOM II


Makarone sa mlevenim mesom su super ukusna đakonija koju možete poslužiti svojim najmilijima ili dragim gostima. Čak i oni sa istančanim ukusom će rado uživati u ovom jelu. Na blogu blogu već postoji jedna varijanta ovih makarona, a oni koji su probali su se oduševili. Predstavljam vam drugu varijantu ovog ukusnog jela i toplo preporučujem da probate. 
SASTOJCI: 
200g makarona,

Za fil:
400g mlevenog mesa,
1 veća glavica crnog luka,
2 veća paradajza,
2 kašike maslinovog ulja,
100ml bujona (supe),
so,
biber,
Za bešamel:
kockica putera (20g),
1 kašika brašna (oko 20g),
300ml mleka,
2 jaja. 
I još:
parmezan za posipanje (po želji).

PRIPREMA: 
Makarone skuvati po uputstvu sa kesice. 
U jednom tiganju propržiti sitno iseckan crni luk. 
Dodati meso i dinastati na srednjoj temperaturi nekoliko minuta.
Paradajz potopiti u vrelu vodu i kada omekša oljuštiti ga i iseckati na kockice i dodati u posudu sa mesom. 
Fil preliti sa supom, posoliti i začiniti i dinstati sve zajedno petnaestak minuta. 

U drugoj posudi na ringli otopiti puter, zatim dodati brašno i lepo promešati.
Preliti mlekom i kuvati uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. 
Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. 
U prohlađeni bešamel dodati jaje i lepo promešati. 
Na dno vatrostalne posude rasporediti pola skuvanih makarona i posuti sa malo parmezana.
Preko makarona rasporediti fil.
Preko fila preliti bešamel i posuti sa parmezanom.
Rernu zagrejati na 200C i peći oko 20 minuta, ili dok jelo lepo ne porumeni. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROL PITA SA SIROM.


POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA


Lenja pita, ukusna, mekana i neodljiva, miriše na bakinu kuhinju. Lenja pita potseća na vreme kada smo bili deca, na vreme kada su nas okruživali mirisi domaće hrane. Naše bake, a i mame, su imale više vremena da nam spremaju ukusne đakonije. Ti mirisi su se urezali u sećanje. Jedno od najlpeših sećanja je miris lenje pite u jesen. U ovom postu vam predstavljam recept za posnu lenju pitu sa jabukama.
SASTOJCI: 
(odnosi se na šolje za čaj)
2 šolje brašna, 
2 šolje griza,
1 šolja šećera,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo.

Za fil:
1,5 rendanih jabuka (mera za narendane jabuke, ne cele),
1 šolja šećera,
1 vanilin žećer,
1 narendana korica limuna,
2 kafene kašičice cimeta.
I još:
šećer u prahu za posipanje. 

PRIPREMA: 
Pre svega, pripremiti fil. 
Pomešati izrendane jabuke sa šećerom, vanilinim šećerom i izrendanom koricom limuna. 
Sve suve sastojke za koru pomešati i izdvojiti jednu šolju sa strane.
Na dno posude u kojoj će se lenja pita peći posuti pola smese koja je ostala u vangli. 
Potapkati rukom da se smesa izjednači. 
Preko toga rasporediti pola fila od jabuka. 

Preko fila posuti ostatak smese za koru.
Na kraju posuti brašnom iz šolje koju smo sklonili sa strane. 
Ostaviti pitu da odstoji desetak minuta, a za to vreme uključite rernu da se zagreje na 200C.
Lenju pitu sa jabukama peći oko 40 minuta. 
Kada pita lepo porumeni, posuti šećer u prahu i prekriti je krpom. 
Najbolje je da odstoji preko noći da bi jabuke pustile još više soka i da bi testo omekšalo. 
Prijatno! 

Ne proputite i ovaj recept! Klik na SOČNA ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA


понедељак, 23. јул 2018.

ZLATNI PRAG



Prag, magični grad, grad stotinu tornjeva, zlatni grad...Grad sa dugom tradicijom, velike istorijske vrednosti. Prag je glavni grad Češke Republike i nalazi se u samom srcu Evrope. Kroz njega su prošetali mnoge značajne ličnosti, a mnogi umetnici ga opisali u svojim epohama. 
Slušajući priče i gledajući slike Prag sam svrstala u destinacije koje moram posetiti.
Zvezde su se složile  marta 2016.godine...
Ne možete zamisliti lepši poklon za 08.Mart. :)
A Prag, šarmantni gospodin, me je potpuno osvojio i nije mi dopustio da ostanem ravnodušna iako je zima još uvek trajala...Sada se pitam da nije baš u tome bila čar?! Jer, Prag sam uvek nekako zamišljala kao grad stvoren za zimsku idilu.
Jeste li spremni da krenete samnom u avanturu po Zlatnom Pragu? :)  
U ranim jutarnjim časovima stižemo u Prag. Moj pogled luta po starim, ali dobro očuvanim, zgradama, i dah mi zastaje kako se približavamo samom centru grada.
Prag je veliki i retko očuvan grad, pa je njegovo istorijsko jezgro pod zaštitom UNESCO~a, sa starim gradom za koji se može reći da je prelep. 
Zaista, Prag je bajkovit grad. Sve te kule, mostovi i crkve ponosno se šepure pokazajući svu svoju lepotu. Svaka, ama baš svaka, zgrada je lepota za sebe sa mnoštvo skulptura i ornamenata. Prosto svaka izaziva uzdah oduševljenja.
Prva stanica je bila dugački trg Vaclavske namesti i Narodnog muzeja...
Laganom šetnjom stižemo do Astronomskog sata. To je najveći sat na svetu i pokazuje vreme, horoskopske znake i položaj planeta. Na svakih sat vremena se odigrava predstava figura, ali da bi lepo videli i uživali u igri  najbolje je doći malo ranije kako bi zauzeli pogodno mesto. 
Na satu postoje četiri figure : Narcis sa ogledalom, Turčin sa gitarom koji simboliše muziku i radost, Škrtica sa vrećom para koja predstavlja sebičluk i Smrt u obliku kostura koji poručuje da je sve prolazno. 

Čuveni sat Orloj  postoji od 1410.godine i veruje se da ukoliko stane, grad će zadesiti velika nesreća, zbog čega se dobro čuva i održava.
Levo od sata se nalazi jedna od mnogobrojnih turističkih agencija u kojoj možete dobiti kartu grada, kao i kartu gradskog prevoza. 

Desno od sata smešten je trg Staromestske namesti, okružen tornjevima i prelepim zgradama u gotičkom i baroknom stilu. Tu se nalazi i Tinski hram sa svoja dva prepoznatljiva tornja koji su simbol grada. Na sredini trga nalazi se spomenik posvećen Janu Husu koji se spaljen na lomači zbog njegovih jeretičkih shvatanja. Malo dalje iza trga nalazi se Jevrejska četvrt sa  nekoliko sinagoga i jevrejskim grobljem koje se može obići ako kupite ulaznicu. 

Nama to nije bilo preterano interesantno pa smo nastavili svoj put prema Karlovom mostu. 
Biće da je kriva umetnička crta u meni pa mi pažnju uvek ukrade ne priča, ne legenda, ne istorija, već ono oku vidljivo...

Levo od sata, uskim živopisnim uličicama, stižemo do Kule Starog grada koja predstavlja kapiju između starog grada i Karlovog mosta. 
Na samom mostu se nalazi oko 30 statua svetaca. Najpoznatija od njih statua Jana Nepomuka čija smrt je prikazana na reljefima ispod statue. Legenda kaže da ako se levom rukom protrlja bronzana ploča, ispod statue sa desne strane, želja će vam se ispuniti. Bezbrojni dlanovi turista dali su statui svetlo zlatni sjaj. 
Karlov most prepun je umetnika koji prodaju svoja dela. 
Kada smo došli do kraja mosta stepenicama, levo, smo se spustili i krenuli dalje da istražujemo.
Naišli smo na Lenonov zid, simbol  praške hipi generacije. Zid je ukrašen grafitima i vrlo je fotogeničan za slikanje. :D


Ispod mosta, sa desne strane, se nalazi mostić na kojem su zakačeni katanci. Postoji verovanje da ako se napišu imena zaljubljenih i katanac se zaključa za ogradu, par će ostati zajedno zauvek. :)
Takođe, legenda kaže, da ko se  poljubei ispod velikog luka Karlovog mosta ostaje zauvek zajedno. 
Put nastavljamo prema Hradčanskom brdu na kojem se nalazi Praški zamak, najznačije zdanje po kojem je brdo, kao i deo grada, dobio ime. Impozantna tvorevina, koja ponosno nadgleda grad, je  vekovima bila sedište vladara i predsednika. Danas je zamak rezidencija predsednika Češke.

U okviru Praškog zamka se nalaze brojni muzeji, galerije, crkve, spomenici, kao i reprezentativna katedrala svetog Vida.
Ulaz u katedralu je slobodan pa smo ga sa divljenjem obišli. U njoj se nalazi najveće zvono u Češkoj,  mnogobrojni spomenici i freske, a spoljašnost je ukrašena vrhima u gotičkom stilu.
 Sa Hradčanskog brda se može uživati u pogledu na ceo grad, i onda će vam biti jasno zašto je prag dobio titulu Zlatni! Bezbroj krovova i kula  je zlatne boje, prosto očaravajuće...
 Pogled je još lepši  uz kobasice i kuvano vino koje nas je mamilo svojim opojnim mirisom.
To je bio znak da zastanemo i prepustimo se specijalitetima i pogledu.







Posle degustacije nastavljamo šetnju po Pragu. 
Nailazimo na vinograde i usku uličicu koja se spušta prema tramvajskoj stanici. 
U toj uličici sam pazarila preslatke magnete za 1e, jer kako da se vratim u Beograd bez suvenira. 
Čini mi se da su na tom mestu magneti najjeftiniji.
Obilazimo drugu obalu Vltave i srećemo se jatima labudova. 
Obilazimo Kafkin muzej u Zlatnoj ulici ispred kojeg se nalaze fontana sa dve skulpture koje uriniraju u bazen. 
Inače, po Pragu ćete nailaziti na razne skulpture i fontane, kako stare tako i nove. 
Put nas vodi do Malostranske pivnice gde probavamo praško pivo i perece. 
Polako se smrkava, mi se, puni utisaka, vraćamo u hotel jedvačekajući sutrašnji dan i nove avanture...
Bili smo smešteni u hotelu Best Western Amedia Praha sa 3*. U cenu, koja je bila oko 75e po osobi za  prevoz  i 3 noćenja, je bio uključen doručak koji je zadovoljio sve naše potrebe. Hotel je šmešten na periferiji grada, u blizini stanice metroa Chodov, pa smo vrlo lako i brzo stizali do grada. Pored hotela se nalazi KFC, a u samom hotelu postoji bar u kojem smo se, kada smo se smestili,  počastili Kozel crnim pivom. 
Sobe, kao i kupatila, su vrlo čiste, a kreveti su udobni pa smo mogli da se naspavamo posle duge šetnje. Eto, ako nekom znači, hotel je dobar i, iako je na periferiji, ima odličnu vezu sa gradom. 
Preko agencije je bio organizovan fakultativni izlet u Karlove Vari i nemački grad Drezden, ali smo mi  odlučili da svih 5 dana provedemo u Pragu i upoznamo se svakom uličicom i znamenitosti jer Prag je veliki grad i svašta ima da ponudi. 
Posle doručka i kafe krećemo u istraživanje delova grada koje prethodni dan nismo posetili. 
Vreme nas je poslužilo, sunce je obasjalo grad, a mi odlučismo da odplešemo do dela grada u kojem se susreću novo i staro, istorija i moderno doba...
Spuštamo se na desnu  obalu reke Vltave i krećemo u višesatnu šetnju. 
Moj pogled je usmeren, na gore, prema zgradama sa leve strane reke. Mogla bi satima da gledam i divim se arhitekturi.
Taj deo grada se šareni od fasada. Svaka zgrada je drugačije boje, dobro očuvana, otrgnuta od prošlosti  i smeštena u sadašnjost, za nas, da joj se divimo...


Uz samu Vltavu se prostire lep kej za šetnju, a mi smo srećni, jer smo pobegli od užurbanih reka turista, i laganim korakom suncem obasjani idemo napred. 
Jer napred nas čeka ONA. 
I dok lagano šetamo i upijamo svaki delić grada susrećemo se sa mostovima, a  ispod jednog  vise skulpture. Izgledaju kao da se lagano njišu uz muziku koju vetrić tiho svira. 
Taj momenat deluje čarobno...
Nailazimo na labudove koji uživaju u divnom danu. 
Mislim da nisam ovako zamišljala Prag. Sve je još lepše i osećaj je intenzivniji, valjda zato što sam tu...
I dok tako razmišljam koliko nam je lepo ona se oslikava u daljini.
Da, to je ZGRADA KOJA PLEŠE! 
Hrlim ka njoj da zaplešemo zajedno. Očarala me totalno, još  je lepša nego na fotografijama. 
Otplesamo, ona i ja...A i moj dragi joj je pružio ruku i zaigrao, ne može čovek da odoli. 
Zgrada koja pleše je jedino moderno zdanje koje me je fasciniralo.
Možda ona i nije ništa posebno, ali je mene očaralo to što zgrada pleše.



Vraćajući se u grad, izgubljeni po uskim uličicama, nailazimo na interesantne spomenike, skulpture, fontane. U Pragu na svakom ćošku nešto može da vam skrene pažnju. Šetnja kroz grad je pravi užitak, a mi nemamo pojma koliko smo kilometara prevalili...
Dolazimo do Vaclavcke namesti, najvećeg praškog trga sa kojeg smo krenuli našu šetnju prvog dana.
Krasi ga kip kralja Vaclava, po kojem je dobio ime, te prelepa građevina narodnog muzeja na vrhu trga. Na samom trgu se nalaze mnogobrojne prodavnice, kiosci sa hranom, kao i tramvajska stanica na kojoj staju mnoge linije, a i dve stanice metroa. Mi smo iz hotela, metroom, dolazili upravo na ovaj trg. Vclavske namesti su polazna tačka za sve obilaske po gradu. Od ovog trga do atsronomskog sata se stiže za svega nekoliko minuta šetnje. Sve je blizu, a ako i nije, dobro je povezano prevozom.




Na ovom trgu, pri vrhu sa desne strane, smo pronašli vrlo interesantnu pivnicu. U njoj smo probali razne vrste češkog piva, a pivo nam nisu donosili konobari već vozići sa vagonima idući šinama koje idu kroz ceo lokal. To nam je bilo toliko slatko da smo se  boravili u ovam kafeu svaki dan boravka u Pragu.
Osim piva, ovde možete naručiti i super klopu.
Cena pica, u ovom lokalu je 32czk.


Da bi zadovoljili i gastronomska čula obišli smo još nekoliko pivnica, Irish pub sa Ircima koji dočekuju na ulasku, neke od restorana na trgovima i kioske brze hrane. Probali smo butkicu, Trdelnik tj odžak kolač punjen nutelom, nekoliko vrsti kobasica, tornado krompir, razne vrste piva i  kuvano vino...
U restoranima Švejn cena piva se razlikuje tako da ćete van cetra platiti pivo 38~39czk, dok  u istom restoranu koji se nalazi na trgu pivo košta 98czk.
Sve nam se svidelo, u svemu smo uživali. Da li nas je ponela putnička groznica ili je sve zaista ukusno neću moći da vam kažem dok se ne vratim Zlatnom Pragu, a u planu je...




Osim gore pomenutih turističkih atrakcija obišli smo pijačicu koja se nalazu u blizini centra grada.
Bili smo i kod Ajfelovog tornja koje se nalazi na Petrinom brdu. Do onde se može stići žičarom, a dnevna karta koju kupite za tramvaje i metro važi i za žičaru.
Inače, u Pragu postoji 3 metro linije koje su označene bojom i slovima. Metro je brz i tačan i u vreme špica kompozicije idu na 3 minuta, dok van špica saobraća na 10 minuta.
Karte za prevoz se kupuju na žutim automatima i njihvo poništavanje je obavezno pri ulasku u prevoz.
Karte koštaju:
pojedinačna 30 minuta~24czk
pojedinačna 90 minuta~32czk
dnevna karta~110czk
trodnevna karta~310czk

Jedan evro iznosi 27 čeških kruna.
Što se novca tiče, u Pragu se koriste krune. Najpouzdanija menjačnica je prekoputa metro stanice Mustek. Na toj stanici takođe, se plaća toalet 10czk i tu postoji automat u kojem se može usitniti novac koji vam je potreban za kupovinu karte.

Još toliko toga bih vam rekla, još mnogo fotografija našim rukama napraljenih čeka da ugleda svetlost dana, ali danas smo obišli najznačajnije destinacije i umorili se šetajući i razgledajući grad.
Nadam se da vam se tekst svideo i da će vam značiti ako se krenuli putem Praga.
Ako vas ne osvoje istorija i kultura, sigurno će vas osvojiti noćni život, jer Zlatni Prag nudi za svakoga po nešto.

 










Do sledećeg čitanja...