уторак, 28. фебруар 2017.

BRZI UŠTIPCI SA JOGURTOM


Uštipci, hrskavi, meki, uz slane i slatke namaze, za čas na stolu, su omiljena večera ili doručak. Vikendom uglavnom uživamo u ovoj divnoći, uz jogurt, neko mezence i pavlaku, a kasnije se zasladimo džemom ili kremom. Dakle, super se slažu uz svaku kombinaciju. Spremam ih često jer uvek imam potrebne sastojke za njih, super su ukusni i svi ih volimo. A jel sam napomenula da su gotovi za čas? :D

PRIPREMA:
Umutiti jogurt, jaja i sos.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo pa umesiti glatko testo.
Rastanjiti testo na pobrašnjenoj radnoj površini i iseći pravougaonike.
Uštipke pržiti u dubokom vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.

Vaditi ih na papirni ubrus.
Poslužiti ih tople ili hladne.
Pogledajte i VIDEO SNIMAK!

Prijantno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE ROLNICE SMAZALICE.

ŠARENI KOLAČ SA VIŠNJAMA


Oduševljenje na prvi zalogaj, kremasti kolač sa višnjama. Dovoljno sladak, dovoljno osvežavajuć, dovoljno kremast, ma dovoljno svega za potpuni užitak. Kolač koji zaista ostavlja bez daha. Kolač od kojeg se traži parče više. Kolač koji se brzo i jednostavno sprema. Obavezno probati :).
SASTOJCI:
Za koru:
6 jaja,
250g šećera,
300g brašna,
1 prašak za pecivo,
250g putera li margarina,
100ml mleka,
3 kašike kakaa,
1 kašičica cimeta,
500g višanja iz kompota ili svežih bez koštice.

Za krem:
750ml mleka,
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake,
2 vanilina šećera,
125g putera,
2 kašike šećera u prahu.
Za glazuru:
150g čokolade,
3 kašike ulja.

PRIPREMA:
Odvojiti belanca od žumanaca.
Umutiti belanca u čvrst šne.
Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutiti sa šećerom.
Dodati žumanca i mutiti da se sve lepo sjedini.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutiti.
Na kraju varjačom umešati šne od belanaca.
Smesu podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati kakao i cimet.

Na dno podmazane posude (35x22cm) rasporediti beli deo pa preko njega tamni.
Po testu rasporediti oceđene višnje.
Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 40 minuta, ali proveriti posle 30 minuta čačkalicom.
Dok se kora peče spremiti fil.
Puding skuvati po standardnpj proceduri sa šećerom i vanilinim šećerom.
Puter umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Premazati hladni krem preko hladne kore.
Izravnati krem pa preko njega premazati glazuru.
Ostaviti kolač da se ohladi i stegne pa ga iseći na kocke i poslužiti.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA.

PILETINA SA KIKIRIKIJEM NA KINESKI NAČIN


Kineska hrana je sve popularnija kod nas i već dugi niz godina se može naručiti na kućnu adresu. Ali, meni se često desi da dobijem nešto što nisam očekivala, ili je masno, ili je ljuto, ili mi se neki sastojak ne dopada. Ne znam, možda je problem u tome što nisam navikla na takve ukuse, ili mi je jednostavno ne sviđa ma koliko god se trudila da se naviknem. Ne kažem da mi se sve ne sviđa, ima tu jela koja mi se baš sviđaju. Ne želeći da ostanem na tome ja eksperimentišem i samo se razočaram. Jedno od jela koje mi se posebno dopada je piletina sa kikirikijem. Naravno, samo ako nije preterano masno, a ume da bude...Zato sam rešila da uzmem stvar u svoje ruke i spremim kineski obrok baš po mojoj meri. Tu ima male modifikacije, ali kao što rekoh po mom je ukusu :). Ako volite egzotične ukuse, ovo je pravi recept za vas :).
SASTOJCI:
250g pilećeg belog mesa,
100g sirovog kikirikija,
1 praziluk ili struk mladog luka,

2 veće crvene paprike ili dve zelene,
2 češnja belog luka,
so po ukusu,
1 ravna kašika gustina,
kašičica đumbira u prahu,
100ml vode,
50ml soja sosa,
50ml belog vina,
50ml ulja.

PRIPREMA:
U voku ili nekoj drugoj dubljoj posudi na ulju propržiti sirovi kikiriki.
Posle 5 minuta ga izvaditi iz tiganja šupljom lopaticom na tanjir i u istoj masnoći pržiti piletinu isečenu na kockice.
Propržiti je dok ne dobije lepu boja sa svih strana.
Izvaditi piletinu i u toj istoj posudi propržiti sitno seckan praziluk par minuta pa mu dodati iseckanu papriku.

Pomešati vodu, vino, soja sos i gustin u jednoj posudi.
Dodati sitno seckan beli luk i đumbir.
Vratiti piletinu i kikiriki u vok.
Posoliti po ukusu.
Preliti sosom i kuvati još kratko na smanjenoj temperaturi.
Kinesku piletinu poslužiti uz kuvanu rižu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na LAZANJE SA PILETINOM.


ČOKOLADNI MAFINI SA KREMOM



Mafini su poslastica koja se brzo i lako sprema a koja je uglavnom vrlo ukusna. Poslastica koju svi vole i u kojoj uživaju i mlađi i stariji. Čokoladni mafini su priča za sebe. Oni se nekako izdvajaju od ostalih, bar po meni...Čokoladne mafine kada god spremim uvek se brzo pojedu. Ako ih poslužim gostima svi se oduševe. A skoro uvek ih kombinujem sa nekim super kremom tako da dobijem ozbiljno ukusne kolače. Mafini su ona vrsta kolača koju svi vole i koju uvek možete poslužiti svojim dragim gostima, čak i ako vam se jave da za pola sata ili sat dolaze kod vas :D. 
SASTOJCI:
100g margarina ili putera,
200g šećera,
200ml mleka,
50g rastopljene čokolade,
1 vanilin šećer,
130g brašna,
50g kakaa,
50g pudinga od čokolade,
4 jaja,
pola praška za pecivo,
1 kašičica soda bikarbone,
1 kašičica cimeta po želji.

Za krem:
250ml slatke pavlake,
150g čokolade za kuvanje.

PRIPREMA:
Penasto umutiti puter sa šećerom i vanilinim šećerom.
Dodavati jedno po jedno jaje i dalje muteći.
Dodati rastoljnenu čokoladu i mleko.
Na kraju dodati sve suve sastojke koje je prethodno potrebno sjediniti.
Umutiti sve da se lepo sjedini.

U kalup za mafine postaviti papirne korpice i svaku napuniti skoro do vrha.
Mafine peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta (najbolje da probate čačkalicom da li su gotovi).
Za čokoladi krem je potrebno zagrejati slatku pavlaku pazeći da ne provri.
Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne rastopi.
Kada se krem ohladi i stegne špricem ga naneti na ohlađene mafine.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNE KOCKE.


субота, 18. фебруар 2017.

MILKA ROLAT SA BANANAMA



Poslastica koja je uvek rado viđena na trpezi, rolat sa bananama. U ovaj smo dodali Milku i tako dobili savršen spoj ukusa. Sa ovim rolatom nema greške, svi ga vole, neki čak više od bilo koje torte, a nije težak za spremanje. Rolat sa milkom i bananama je pogodno posluženje za praznike i slave, kada vam dolaze dragi gosti ili kada jednostavno želite da častite sebe i svoje najmilije :). 
SASTOJCI:
Za koru:
5 jaja,
200g šećera,
3 kašike brašna,
3 kašike čokolade u prahu,
pola praška za pecivo.
1 vanilin šećer,
1 kašika vode,
1 kašika ulja.

Za krem:
3 jaja,
200g Milka čokolade,
150g šećera,
3 kašike brašna,
200g putera ili margarina,
i još 4 banane.

PRIPREMA:
Odvojiti belnaca od žumanaca.
Umutiti belnaca postepeno dodavajući šećer.
Dodati žumanca i mutiti.
Dodati vanilin šećer, vodu i ulje i sve lepo umututi.
Na kraju varjačom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i čokoladu u prahu.
Izliti smesu na pleh od rerne obložen pek papirom i ispeći je u zagrejanoj rerni na 180C oko 15~20 minuta.

Gotovu koru  prebaciti na mokru krpu i odmah uviti suprotne krajeve prema sredini.
Dakle, jedan kraj prema unutra i onaj preko puta njega takođe prema unutra.
Jaja, šećer i brašno umutiti i staviti na paru da se skuva i zgusne.
Mešati i kada se zgusne skloniti sa šporeta, ubaciti čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi.
Kada se fil ohladi sjediniti ga umućenim puterom ili margarinom.
Odmotati  rolat, premazati sa pola fila i složiti banane.
Dve na jedan kraj po dužini, a dve na drugi, tako da kad se zavije rolat banane budu razdvojene i umotane u krajeve rolata. 
Rolat staviti na tacnu tako da umotani delovi budu dole i premazati ga sa ostatkom fila.
Kada se rolat ohladi i stegne iseći ga na šnite i poslužiti.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA MILKA TORTA.




LAZANJE SA PILETINOM


Volim da ugodim sebi i častim se ukusnom klopom. Lazanje su definitivno među top deset omiljenih jela. Lazanje sa piletinom su još omiljenije, stvorene za uživanje. Ako želite da razmazite sebe i osetite pravi gastronomski užitak trk u kuhinju :D.
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za lazanje,
500g pilećeg mesa,
200g šampinjona,
1 glavica crnog luka,
1 čen belog luka,
200ml pavlake za kuvanje,
50ml soka od paradajza,
so po ukusu,
začin po želji.

Za bešamel:
kockica putera (oko 20~30g),
kašika brašna,
300ml mleka.

PRIPREMA:
Crni i beli luk sitno iseckati.
Crni luk prodinastati, oko 2 minuta, zatim dodati seckani beli luk i dinstati još minut.
Šampinjone iseckati i ubaciti u posudu sa lukom.
Posoliti ih da bi što pre pustile vodu.
Kada sva voda ispari dodati sitno seckano belo meso.
Dinstati dok meso ne bude gotovo.
Dodati začin po želji (biber, origano, bosiljak...).
Preliti sa pavlakom za kuvanje i dodati sok od paradajza.
Sve promešati i na laganoj vatri kuvati još 5 minuta.
Skloniti sa šporeta.
U drugu šerpicu staviti puter i istopiti ga.
Dodati kašiku brašna i promešati da se lepo sjedini.
Kada su grudvice razbijene sipati mleko.
Kuvati uz mešanje dok se ne zgusne, ali paziti da ne bude previše gusto.
Kore za lazanje na kratko potopiti u provrelu vodu.

Ako pravite u većoj posudi tj široj od kora za lazanjje onda slažete po dve kore tako da sav prostor bude iskoričećen i da fil ne curi.
Na dno posude sipati malo ulja i staviti koru za lazanje.
Na koru rasporediti fil i preko njega bešamel sos.
Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore i filovi.
Pre filovanja je najbolje izbrojati kore i ravnomerno podeliti fil i sos.
Između kora možete posuti i po malo parmezana.
Na poslednju koru se pemaže bešamel u debjem sloju.
Lazanje sa piletinom zapeći u zagrejanoj rerni na 200C oko 45 minuta ili dok lepo ne porumene.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BELE LAZANJE.


BRZI KREMASTI KOLAČ SA KEKSOM


Brzi kolači su super rešenje kada nemate puno vreme, ili vam se jednostavno ne da da se bakćete sa nečim komplikovanim i zahtevnim. Ovaj brzi kremasti kolač je super ukusna poslastica oko koje ćete potrošiti 15~20 minuta vašeg vremena, a u kojem će svi degustatori uživati. Ovo je ona vrsta kolača koja oduševljava. Sladokusci uvek traže i parče više :). 
SASTOJCI:
petit beurre keks (za dno posude u kojoj ćete slagati kolač),
1l mleka,
12 kašika gustina,
8 kašika šećera,
200g margarina ili putera,

300g čokolade za kuvanje,
pola litre slatke pavlake.

PRIPREMA:
Od litre mleka odvojiti 200ml i pomešati ga sa 12 kašika gustina.
Ostatak mleka staviti da se kuva sa 8 kašika šećera.
Kada provri umešati mleko sa gustinom i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne.
Ostaviti fil da se ohladi pa ga hladnog mikserom sjediniti sa umućenim margarinom.

Na dno tepsije, kalupa ili vatrostalne činije poređati keks koji je prethodno umakan u mlako mleko.
Preko keksa premazati beli fil.
Slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice staviti na šporet da se zagreju.
Kada se čokolada rastopi skloniti sa šporeta i preliti preko belog fila.
Po želji po čokoladnom filu možete posuti seckane orahe ili lešnike...
Ostaviti kolač u frižider da se stegne nekoliko sati, iseći na kocke i poslužiti.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA.

ŠARENI SLANI ROLAT


Predjelo je omiljeni deo svečane trpeze, a šereni slani rolat je na oko najiteresantniji. U ovom rolatu preovladavaju boje, spoj tri ukusa, spoj tri omiljena rolata. Umesto sva tri, možete napraviti jedan koji će zaseniti sve ostale rolate. Ovaj slani rolat je extra ukusan jer se sastoji od kombinacije sastojaka koji su se savršeno uklopili. Najbolje od svega je što nije težak za pripremanje i što se zaista brzo spremi. Nadam se da ćete ga probati i da ćete uživati :).
SASTOJCI:
6 jaja,
6 ravnih kašika brašna,
6 kašika kisele pavlake,
6 kašika ulja,
3 kašičice praška za pecivo,
2 kašičice soli,
100g sitnog sira,
2 kašike ajvara,
3 kašike spanaća (obarenog i iseckanog).

Za fil:
krem sir ili pavlaka,
šunka, salama, suvi vrat...

PRIPREMA:
Umutiti dva jaja.
Dodati im kašičicu soli i 2 kašike ulja i dalje mkuteći.
Dodajte dve kašike kisele pavlaku i dve kašike brašna brašna.
Dodati kašičicu praška za pecivo.
Sve lepo umutiti da se sjedini.
Postupak ponoviti još dva puta. 
Dakle da se dobije tri iste smese, u tri različite posude.
U jednu posudu dodati sir, u drugu 2 kašike ajvara a u treću spanać.
Rernu zagrejati na 200C.
Na pleh od rerne, obložen pek papirom, 

Testa za rolat možete sipati u poslastičarske kese radi lakšeg šaranja.
Neizmenično šarati, jedan, drugi pa treći ili kako volite i želite.
Peći koru oko 20 minuta (čačkalicom proveriti da li je gotovo).
Koru uviti u mokru krpu u formu rolata.
Kada se prohladi filovati omiljenim sastojcima.
Rolat uviti, staviti ga na tacnu tako da kraj biskvita koji je urolan bude dole.
Ohladiti rolat pre sečenja.
Iseći na šnite i poslužiti.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROLAT OD SPANAĆA.