четвртак, 26. јануар 2017.

SLATKE ROLNICE OD OBLANDI


Slatki zalogajčići upakovani u oblandu, ušuškani u čokoladu, obavezni su deo slavske trpeze. Rolnice od obladni su super ukusni sitni kolači koji slatko izgedaju i brzo se prave. Nemam šta posebno da vam kažem o njima sem da ih probate :). 
SASTOJCI:
2 lista manje oblande,
120g maragrina,
120g šećera u prahu,
120g čokolade,
30g kakaa,
2 kašike mlevenih oraha,
1 kašika ruma.
Za glazuru:

50g čokolade,
2 kašike ulja.
PRIPREMA:
Oblande zavijte između dve mokre krpe i ostavite ih da omekšaju.
Margarin treba da odstoji na sobnoj temperaturi da bi se lepo umutio.

Umutite margarin i šećer u prahu penasto pa im dodajte mlevene orahe, kakao prah, kašiku ruma i otopljenu čokoladu.
Dobro promešajte smesu.
Listove oblandi isecite po dužini na dva dela i nafilujte ih.
Pažljivo ih zavijte u rolat i umotajte folijom pa ih ostavite da se stegnu i ohlade.
Isecite svaki rolatić na 4 dela i sa obe strane krajeve umočite u glazuru.
Kada se ohlade spremni su za degustaciju.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KOKOSOV ORAH.

BRZI ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINAMA


 Kremasti kolači, posebno oni iz kućne radinosti, su slatki greh koji se ne odbija. Ovaj brzi čokoladni kolač sa malinama je jedan od takvih. Njegova tekstura klizi po nepcima,  miris mami i opija, dok ukus ostavlja bez daha. Savršenstvo na tacni, ljubav na prvi zalogaj. A vreme pripreme?...pogađate, vrlo brzo je gotov i jednostavno se sprema tako da vam ne reba posebno kuvarsko umeće da bi uživali. Znam da će se mnogima dopasti, neki od vas će ga i probati, a oni verni će mi i javiti koliko su oduševljeni :). 
SASTOJCI:
oko 20 komada petit beurre keksa (ja sam koristila čokoladni),
Za tamni deo:
800ml mleka,
2 pudinga od čokolade,
8 kašika šećera,
100g čokolade,

Za voćni deo:
300g malina ili drugog crvenog voća po želji (kupine, višnje, šumsko voće),
5 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
50ml vode,
3 kašike gustina.
Glazura:
250g čokolade,
400ml slatke pavlake.

PRIPREMA:
Od 800ml mleka odvojiti malo za puding a ostatak staviti sa šećerom da se kuva.
Ukuvati puding po standardnoj proceduri i kada se zgusne skloniti sa šporeta i dodati kockice čokolade.
Mešati dok se čokolada ne rastopi.
Na dno dublje posude (tepsija, vatrostalna činija...) složiti keks.
Preliti topao puding preko keksa.

Maline viljuškom ispasirati (na pola, ne skroz u pire).
Sa vodom pomešati gustin da se razbiju sve grudvice.
Sjediniti maline i vodu, dodati šećer i vanilin šećer i kuvati dok se ne zgusne.
Preliti voćni fil preko pudinga i razmazati da svuda bude ravnomerno nanet.
Slatku pavlaku stavite na srednju temperaturu da se lepo zagreje.
Sklonite sa šporeta pa dodajte kockice čokolade i mešajte dok se čokolada ne rastopi.
Kada se glazura malo ohladi prelijte je preko kolača.
Kolač stavite u frižider da se hladi, pa kada se stegne poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI MAFINI SA JAGODAMA.

SLANA TORTA OD MAKARONA SA MLEVENIM MESOM


Ovaj recept miriše na ukusno, miriše na dobru hranu i specijalitet koji oduševljava svoje degustatore. Ovo je savršeni gastronomski užitak, slana torta od makarona. Brzo se sprema, interesantno izgleda i extra je ukusno. Može se poslužiti i toplo i hladno, za praznike ili jedan sasvim običan dan u kojem želite sebi da ugodite i počastite svoje najmilije. Ja ne bih čekala, već danas bi je spremila :).

PRIPREMA:
Makarone skuvati u kipućoj slanoj vodi na pola (ne čekati da skroz omekšaju).
Crni luk izdinstati na mao ulja, zatim dodati sitno seckani beli luk i dinstati još par minuta.
Dodati meso i lepo promešati.

Dodati začine, so i sok od paradajza.
Dinstati sve zajedno na srednjoj temperaturi 10~15 minuta pa skloniti sa šporeta.
Makarone ocediti i pomešati ih sa kašikom maslinovog ulja i parmezanom.
Makarone složiti uspravno u kalup od 24cm.
Preliti preko njih fil od mesa i potruditi se da što više fila uđe u makarone.
Zapeći ih u zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
Izvaditi ih iz rerne, posuti izrendani kačkavalj i vratiti u rernu na desetak minuta.
Kada se malo prohlade skinuti kapup, iseći na parčiće i poslužiti.
Pogledajte i VIDEO RECEPT


Prtijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAKARONE SA JOGURTOM.

PILEĆI MEDALJONI


Piletina na sto načina i nikad ne dosadi. Ovog puta sočna i vrlooo ukusna sa raznim dodacima, piletina koja se topi u ustima. Pileći medaljoni, često servirani po restoranima, pravi su praznik za nepca. Spremani u kućnoj radinosti još su ukusniji jer je u njih uložen tajni sastojak. Koji? Paaa, ljubav naravno :). Ne čekam da mi se najave gosti, često svoje najmilije obradujem nekim specijalitetom koji nije baš svakidašnji na trpezi, i skoro svaki put kada spremim nešto ovako ukusno ja zovem goste. Jer, hrana je najbolji način da se određenim ljudima zahvalite što su u vašem životu. Kroz te slasne zalogaje im poručujete da ih volite. A kada im na licu vidim zadovoljni osmeh ništa me više ne čini srećnijom. A sa piletinom nema greške. Svi je vole i svi uživaju. Ovako servirana je baš svečana i primamljiva. Neko bi rekao da sam se baaaššš potrudila, ali ja ću vam reći da mi spremanje ovog jela nije oduzelo puno vremena  i da sam baš uživala. Ubedila vas da probate? Ajmo na recept :)
SASTOJCI:
500g pilećeg belog mesa,
200g kačkavalja,
6 debljih kolutova pečenice,
20g parmezana,

250ml mleka,
1 kašika putera,
1 kašika brašna,
so po ukusu.

PRIPREMA:
Pileće meso iseći na 6 šnicli, staviti ih pojedinačno u kesu i istanjiti ih čekićem za mesom.
Posoliti, pobiberiti, pa krajeve šnicli preklopiti i rukama pritisnuti tako da se dobije medaljon (okrugla forma).
Propržiti medaljone po nekoliko minuta sa svih strana.
Izvaditi ih iz tiganja i staviti na neko toplo mesto.

Napraviti bešamel sos.
Kockicu putera staviti u šerpicu da se rastopi.
Tu dodati kašiku brašna, promešati i naliti mlekom.
Uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa šporeta i tu umešati parmezan.
Medaljone složiti u pleh, preko njih poređati po list pečenice a preko pečenice preliti po malo bešamel sosa.
Preko medaljona posuti rendani kačkavalj.
Zapeći ih u rerni dok se kačkavalj lepo ne rastopi.
Pileće medaljone poslužiti uz pire krompir ili pomfrit i uz omiljenu salatu.
Prjatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILETINA U SOSU I PROKELJ.

среда, 25. јануар 2017.

POTKOVICE SA MAKOM


Potkovice sa makom su fenomenalni prhki kolači koji se tope u ustima. Njihov miris mami a tek kada se probaju ostavljaju bez daha. Ljubitelji maka će uživati u ovoj divnoći i zato im preporučujem da ih što pre probaju! 
SASTOJCI:
170g brašna,
140g hladnog putera,
85g šećera u prahu,
70g mlevenog maka,
2 žumanca,
1 vanilin šećer,
na vrh noža prašak za pecivo.
Za glazuru:
1 kašika slatke pavlake,
80g čokolade.

PRIPREMA:
Od svih sastojaka (sem za glazuru) umesiti glatko testo.
Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
Podeliti testo na 10 delova i svaki rastanjiti na debljinu kao olovka.
Napraviti formu potkovice i slagati u pleh lepo razdvojene jedan od drugog.
Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 10~15 minuta.
Mak potkovice možete posuti šećerom u prahu ili krajeve umakati u glazuru koju ste napravili od rastopljene  čokolade sa kašikom slatke pavlake.

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROZEN TORTA SA MAKOM.

SOČNA SALATA OD MAKARONA


Makarone, omiljeni sastojak od kojeg pravim razna ukusna jela. Ovog puta je to sočna salata od makarona koja se može servirati kao predjelo ili lagani letnji obrok. Odlična je i kao prilog, ali mi je najviše volimo uz neko lepo pecivo (iako je testenina :D). O ovoj salati ne moram ništa posebno da vam pišem, predlažem da je probate i priredite sebi pravi gastronosmski užitak :). 
SASTOJCI:
400g makarona,
200g šunke ili parizera, pečenice ili suvog vrata,
150g rendanog trapista,
3 kuvana jaja,

4~5 manjih kiselih krastavčića,
po želji 150g mariniranih šampinjona,
1 čaša pavlake,
500g majoneza.

PRIPREMA:
Makarone skuvati u slanoj vodi sa malo ulja.
Ocediti i malo ohladiti.
Šunku iseckati, krastvčiće takođe, marinirane šampinjone i kuvana jaja.
Sve dodati u posudu sa makaronama.
Tu dodati izrendani kačkavalj.
Ako ne volite krastavčiće možete dodati sitno seclani praziluk.

Dodajte pavlaku i majonez, lepo promešajte, posolite, dodajte biber po želji i ostavite da se ohladi pa poslužite.
Ovo je veća količina pa ako nemate društvo sastojke smanjite na pola.
Takođe, ako spremate par dana ranije nemojte staviti kuvana jaja, njih možete umešati pre posluženja.
Salata od makarona se služi hladna.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAKARONE SA MLEVENIM MESOM.

POGAČICE OD KROMPIRA


Pogačice od krompira, ukusni doručak, večera ili predjelo. Ovo hrskavo meko pecivo se super slaže uz mlečne proizvode. Lepog su ukusa i tople i hladne tako da ih možete poslužiti i kao grickalice uz pivo. 
SASTOJCI:
500g krompira,
250g masti ili maragarina,
2 kašičice soli,
pola kockice kvasca ili jedna kesica,

300ml mlakog mleka,
1 kašičica šećera,
1 žumance,
1 jaje,
jaje za premazivanje i susam po želji.

PRIPREMA:
Krompir skuvati i ispasirati kao za pire.
Kvasac pomešati da mlakim mlekom i kašičicom šećera.
Sjedniti kvasac sa brašnom.
Dodati mast, jedno žumance i jedno celo jaje, posoliti i zamesiti testo.
Rastanjiti testo na pobrašnjenoj radnoj površini 1cm debljine.

Čašom ili modlom vaditi pogačice i složiti ih na pleh.
Premazati jajajetom i posuti susamom po želji.
Pogačice peći u zagrejanoj renri na 200C dok lepo ne porumene.
U testo se može dpdati i tvrđi sir ali su super ukusne i ovako.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POGAČICE SA SIROM.

SALČIĆI


Dobro poznati kolači koje su spremale naše bake divni salčići ili selenjaci i dan danas zauzimaju specijalno mesto na trpezi. Količi koji svojim mirisom vraćaju u detinjstvo, koji se listaju i tope u ustima, kolači koji svojim ukusom oduševljavaju a koji se brzo i lako spremaju. E to, i mnogi više su salčići! Ovo je jedan jednostavan recept koji će dobro doći i početnicima. Jedina mana je što je postupak malo duži, ali neke stvari vredi čekati.
 Pa uživajte :)
SASTOJCI:
Za testo:
600g brašna,
3 žumanca,
1 narendana korica limuna,
200ml kisele vode,
prstohvat soli.

I još:
500g sala,
džem od kajsija ili po želji,
šećer u prahu,
vanilin šećer.

PRIPREMA:
U dublju posudu prosejte brašno, zatim dodajte sve ostale sastojke i jednu kašiku sala.
Zamesite glatko testo.
Rastanjiti testo na pobrašnjenoj radnoj površini u jednu koru.
Premazati je sa jednom trećinom sala.
Preklopiti sa svih strana i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Opet rastanjiti i opet premazati sa polovinom od ostalog sala.
Preklopiti i ostaviti da odstoji.
Ponoviti postupak i treći put.
Rastanjiti koru  debljine 1cm i iseći na željene oblike (kvadrate ili trougliće..)
Na svaki staviti kašiku džema.
Preklopiti i poređati u pleh.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
Kada se prohlade pospite po njima šećer u prahu pomešan sa vanilinim šećerom pa ih poslužite.
Ovi salčići se mogu i zamrznuti nepečeni i to tako što se prvo zamrznu na tacnu razdvojeni pa se kasnije slože u kesu ili kutiju.
Možete ih peći zamrznute ili malo odleđene.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na VANILICE.

KROKETI OD BROKOLIJA I KROMPIRA


Brokoli je ukusno, i pre svega zdravo povrće koje se može spremati na različite načine. Postoji veliki broj ukusnih recepata koji uključuju ovo zdravo povrće. Jedan od njih je i ovaj. Kroketi od brokolija su super ukusni prilog uz mesance ili lagana večera. Može se poslužiti i kao toplo jelo ali su divno ukusni i kada su hladni. Sa ovim jelom se može improvizovati i dodati začine i sastojke po želji i ukusu. Šta god da dodate nećete pogrešiti :)
SASTOJCI:
1 glavica brokolija,
500g krompira,
2 čena belog luka,
5 kašika kukuruznog brašna,
1 jaje,
so po ukusu.

Za pohovanje:
brašno, 2 jajeta, 
100g prezli.

PRIPREMA:
Krompir oljuštiti, iseći na komadiće i skuvati u slanoj vodi.
Brokoli razdvojiti na manje svetove i ubaciti u slanu vodu koja vri na nekoliko minuta.
Brokoli se vrlo brzo skuva pa pazite da ostane sveže zelen.
Lepo ocedite krompir i brokoli.
Propasirajte krompir i brokoli pa ih spojite.
Posolite, dodajte jaje, iseclani beli luk i kukuruzno brašno.
Ovim kroketima možete dodati sir, seckanu slaninu, šunku ili suvo meso...

Sve lepo promešajte da bi dobili kompaktnu smesu koja se može oblikovati.
Rukama oblikujte loptice ili oblik po želji.
Uvaljajte ih u brašno, zatim ih umočite u razmućena jaja pa u prezle.
Pržite ih dk lepo ne porumene sa svih strana.
Vadite krokete na tacnu obloženu ubrusom.
Poslužite ih tople ili hladne uz ručak, kao predjelo ili za večeru.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUNJENI KROKETI OD KROMPIRA.

MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA


Jesen miriše na pečene paprike i ajvar. Taj miris mami na spremanje divnih jela, posebno musake od pečenih paprika. Pored toga što uživam u spremanju ja volim i da ih jedem. Napokon ću sa vama podeliti  recept za vrlo  ukusnu i sočnu musaku od pečenih paprika i mesa, mada smo već uveliko zagazili u zimu. Koliko god da se trudim da vam fotografijom dočaram njenu divnoću, ne uspevam. A ona je zaista divna i savršenog je ukusa i hladna, jednostavno ona je više od musake. Ako sam vas ubedila da je probate trk do zamrzivača po parike :).
 SASTOJCI:
8 većih pečenih paprika,
500g mlevenog mesa,
1 šaka pirinča,
1 glavica crnog luka,

2 čena belog luka,
1 šargarepa,
1 čaša kisele pavlake,
3 jajeta,
so po ukusu,
začin po želji (origano, biber, bosiljak...),
brašno po potrebi.

PRIPREMA:
Paprike očistiti od koštica, oljuštiti i ocediti.
Crni luk sitno iseckati i prodinstati na malo ulja.
Šargarepu oljuštiti i izrendati pa dodati u šerpu sa lukom.
Dodati sitno seckan beli luk i dinstati sve zajedno nekoliko minuta uz postepeno dodavanje vode.
Dodati mleveno meso, so i začin po želji.
Pirinač oprati i dodati u šerpu sa mesom.
Sve promešati i dinatsti par minuta.
Skloniti sa šporeta.

Umutiti jaja i pavlaku.
Paprike uvaljati u brašno.
Četiri paparike poređati na dno vatrostalne posude.
Raporediti fil od mesa a preko njega pola smese od pavlake i jaja.
Prekriti preostalim paprikama uvaljanim u brašno.
Preliti ostatkom preliva i zapeći oko pola sata na 200C.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MUSAKA OD POHOVANIH TIKVICA.

субота, 14. јануар 2017.

SITNI KOLAČI (mrsni)

Svake godine pred slavu sam u dielmi koje sitne kolače da spremam. Ako imam vremena volim da spremim bar desetak vrsti, ali naravno, sve one koji se brzo i lako spremaju. Volim da mi slavska trpeza bude bogata a hrana na tanjiru šarenolika. Počevši od predjela, koje je uvek izdašno, do sitnih slavkih kolača koji mame uzdahe i zadovoljne osmehe. Volim reakciju naših dragih gostiju. Volim i pohvale koje pristižu na moj račun jer mi to najveći dokaz da se moj trud isplatio. Nije mi teško da danima unapred idem u nabavku i spremam jer moji gosti cene moj trud a i svi vole domaće. U ovom postu ću vam napisati deset recepata za odabrane sitne kolače koji se brzo i lako spremaju i uglavnom nisu skupi. O ukusu vam neću pričati, mi smo sladokusci i volimo ih sveeee :).
PS: recepti su pisani po redosledu sa fotografije!



KOKOSOV ORAH:
PRIPREMA:
Prvo spremiti beli deo.
U šerpicu staviti vodu i šećer i kada provri dodati maragarin pa kada se rastopi dodati kokos i mleko u prahu.
Mikserom sve lepo sjediniti pa ostaviti da se ohladi.
Za tamni deo staviti vodu i šećer da se kuvaju.
Kada provri dodati keks i kakao i vrajačom lepo sjediniti.
Smokve potopiti u mlaku vodu na nekoliko minuta. 
Ocediti ih pa ih napuniti orasima.
Preko smokvi rasporedite tamni deo i formirajte kuglicu (od tamnog i belog dela izdvojite po deset kuglica pa ih rastanjite da bi vam sve bile iste i da bi vam bilo lakše da obložite smokve).
Stavite kuglice malo u frižider da se tamni deo stegne.
Tamni deo obložite belim filom pa kuglice uvaljajte u kokos.
Ostavite ih u frižideru oko 2 sata pa ih isecite vrlo oštrim nožem ili skalpelom na 4 ili više kriškica.
Poslužite ih kao slavski desert uz druge kolače ili uz kaficu dragim ljudima.


ROZEN TORTA SA MAKOM:
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za rozen tortu,
400g mlevenog maka,
300g šećera,
300ml mleka,
100g mlevenog keksa (najbolje plazma),
250g maragrina,
1 vanilin šećer.
Za glazuru;
150g čokolade,
3~4 kašike ulja.

PRIPREMA:
Mleko sa šećerom i vanilin šećerom staviti na tihu vatru da provri i da se šećer rastopi.
U tu šerpu dodati mak i pustiti da vri 5 minuta.
Skloniti sa šporeta, dodati mleveni keks i sve lepo izmešati.
Na kraju dodati margarin iseckan na kockice i mešati dok se ne rastopi i dok se sve lepo ne sjedini.
Premazati kore toplim filom i ređati jednu na drugu.
Poslednju koru ne treba mazati.
Preko rozen torte staviti nešto teško (preko cele dužine da se lepo kore i fil i sjedine) i tako ostaviti u frižideru preko noći.
Ujutru napraviti glazuru i preliti je preko poslednje kore.
Kad se glazura stegne iseći kolač na željeni oblik pa poslužiti.
Ako spremate posnu verziju, umesto mleka koristite sojino mleko ili vodu.


ČOKOLADNI ROLAT SA KOKOSOM:
SASTOJCI :
Za rolat :
500g mlevene plazme ili nekog drugog keksa,
250g šećera u prahu,
200 ml toplog mleka,
100g rendane crne čokolade (ako volite može i bela),
kašika kakaa,
50 ml ruma.
Za fil :
200 ml slatke pavlake,
200g kokosa,
100g šećera u prahu.
PRIPREMA :
Pomešajte keks sa izrendanom čokoladom, šećerom, kakaom i rumom.
Zagrejano mleko polako sipajte i mešajte.
Umesite rolat koji ne sme biti ni redak ni previše čvrst.
Slatku pavlaku čvrsto umutite sa šećerom u prahu.
Dodajte kokovo brašno i lepo ga umešajte.
Na radnu površinu postavite prijanjajuću foliju.
Pospite šećer u prahu po njoj.
Smesu za rolat prebacite na foliju i rastanjite je u formu pravougaonika.
Premažite fil od kokosa i pomoću folije urolajte rolat u oblik kobasice.
Rolat podelite na dva, tri dela, zavijte ga u foliju i stavite u frižider da se stegne i ohladi.


LEŠNIK GNEZDA SA KREMOM:
SASTOJCI:
250g mlevenog keksa,
200ml vode,
200g šećera,
150g maragarina,
150g mlevenih pečenih lešnika,
100g čokolade,
i još mlevenih lešnika za dekoraciju,
eurokrem, nutela, linolada...
PRIPREMA:
Vodu sa šećerom, maragarinom i čokoladom staviti na špret da proključa.
Kada su se maragarin i čokolada otopili dodati mleveni keks i mlevene pečene lešnike.
Sve lepo promešati i otaviti da se ohladi.
Kada se smesa ohladila vlažnim rukama oblikovati loprice i uvaljati ih u mleveni lešnik.
Prstom na sredini loptice napraviti udubljenje.
Poslastičarski špric napuniti kremom pa filovati gnezda.
Ostaviti ih da se ohlade i stegnu nekoliko sati pa poslužite.

MAK POTKOVICE:
SASTOJCI:
170g brašna,
140g hladnog putera,
85g šećera u prahu,
70g mlevenog maka,
2 žumanca,
1 vanilin šećer,
na vrh noža prašak za pecivo.
Za glazuru:
1 kašika slatke pavlake,
80g čokolade.

PRIPREMA:
Od svih sastojaka (sem za glazuru) umesiti glatko testo.
Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
Podeliti testo na 10 delova i svaki rastanjiti na debljinu kao olovka.
Napraviti formu potkovice i slagati u pleh lepo razdvojene jedan od drugog.
Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 10~15 minuta.
Mak potkovice možete posuti šećerom u prahu ili krajeve umakati u glazuru koju ste napravili od rastopljene  čokolade sa kašikom slatke pavlake.


PLAZMA BAJADERA:

PRIPREMA :
Vodu i šećer stavite na šporet da prokuvaju.
Sklonite sa šporeta pa ubacite margarin i mešajte dok se ne rastopi. 
Dodajte plazma keks i mlevene orahe i sve lepo promešajte.
Podelite fil na dva dela.
U jedan deo ubacite rastopljenu čokoladu.
Na dno posude u kojoj ćete slagati bajaderu rasporedite prvo deo sa čokoladom.
Preko njega rasporedite svetliji deo.
Napravite glazuru od ulja i čokolade tako što ćete ih rastopiti na šporetu.
Premažite glazuru preko bajadere.
Ostavite preko noći da se ohladi i stegne, pa isecite na željene oblike.

ROZEN TORTA SA PLAZMA KEKSOM :
SASTOJCI :
1 pakovanje rozen kora,
500ml mleka, 
250g šećera,
100g bele čokolade,
150g margarina ili putera,
300g mlevene plazme,
300g mlevenih oraha,
po želji izrendana korica 2 narandže.
Za glazuru ;
100g čokolade za kuvanje,
3 kašike ulja.

PRIPREMA :

Mleko i šećer prokuvati. 

U vrelo dodati čokoladu i margarin i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. 
Ako želite svežiji ukus narandže, dodajte izrendanu koricu. 
Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. 
Poslednju ne premazivati filom.

Na kolač staviti neki lagani predmet (nabolje knjigu) i ostaviti preko noći u frižider.
Za glazuru zagrejati čokoladu i ulje i kada se malo prohladi preliti preko kolača i ravnomerno razmazati. 

Kada se glazura stegne iseći kolač na šnite i poslužiti.



ROLNICE OD OBLANDI:
SASTOJCI:
2 lista manje oblande,
120g maragrina,
120g šećera u prahu,
120g čokolade,
30g kakaa,
2 kašike mlevenih oraha,
1 kašika ruma.
Za glazuru:
50g čokolade,
2 kašike ulja.
PRIPREMA:
Oblande zavijte između dve mokre krpe i ostavite ih da omekšaju.
Margarin treba da odstoji na sobnoj temperaturi da bi se lepo umutio.
Umutite margarin i šećer u prahu penasto pa im dodajte mlevene orahe, kakao prah, kašiku ruma i otopljenu čokoladu.
Dobro promešajte smesu.
Listove oblandi isecite po dužini na dva dela i nafilujte ih.
Pažljivo ih zavijte u rolat i umotajte folijom pa ih ostavite da se stegnu i ohlade.
Isecite svaki rolatić na 4 dela i sa obe strane krajeve umočite u glazuru.
Kada se ohlade spremni su za degustaciju.


RAFAELO GNEZDA SA NUTELOM:
SASTOJCI:
250g mleka u prahu
100ml vode,
150g šećera,
150g margarina,
150g kokosa,
1 vanilin šećer.
I još:
50g kokosa,
nutela ili neki drugi krem za punjenje.
PRIPREMA:
U šerpicu stavite vodu, margarin i šećer.
Pustite da provri i da se lepo sjedini, sklonite sa šporeta pa dodajte mleko u prahu i 150g kokosa.
Umesite rukama pa pšravite kuglice.

Svaku uvaljajte u kokos i napravite udubljenje kao za gnezdo.

Nutelu ili bilo koji drugu krem stavite u špric ili poslastičarsku kesu (mada ovaj deo možete i kašikom ali je meni lepše i dekorativnije da punim špricom)  i punite gnezda.

Ostavite ih u frižider da se ohlade i stegnu pa poslužite.


OBLANDE SA JAFFA KEKSOM:
400g mlevenog keksa,
400g šećera,
300g jaffa keksa,
300ml vode,
250g maragrina,
200g mlevenih oraha,
100g čokolade,
2 lista veće oblande.
PRIPREMA:
U šerpicu sipajte vodu i šećer i stavite na šporet da prokuva.
Kada se šećer rastopi dodajte margarin i čokoladu i mešajte doko se sve lepo ne rastopi i dok se ne sjedini.
Sklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe i mleveni keks i sve lepo promešajte.
Jedan list oblande premažite sa pola ohlađenog gila.
Preko fila poređajte jafaf kes.
Preko jaffe premažite ostatak fila i preklopite drugom oblandom.
Preko oblande stavite neki teži predmet i ostavite da odstoje preko noći.
Ujutru isecite na želejene oblike i poslužite.



Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLAVSKI SITNI KOLAČI.