среда, 25. јануар 2017.

SALČIĆI


Dobro poznati kolači koje su spremale naše bake divni salčići ili selenjaci i dan danas zauzimaju specijalno mesto na trpezi. Količi koji svojim mirisom vraćaju u detinjstvo, koji se listaju i tope u ustima, kolači koji svojim ukusom oduševljavaju a koji se brzo i lako spremaju. E to, i mnogi više su salčići! Ovo je jedan jednostavan recept koji će dobro doći i početnicima. Jedina mana je što je postupak malo duži, ali neke stvari vredi čekati.
 Pa uživajte :)
SASTOJCI:
Za testo:
600g brašna,
3 žumanca,
1 narendana korica limuna,
200ml kisele vode,
prstohvat soli.

I još:
500g sala,
džem od kajsija ili po želji,
šećer u prahu,
vanilin šećer.

PRIPREMA:
U dublju posudu prosejte brašno, zatim dodajte sve ostale sastojke i jednu kašiku sala.
Zamesite glatko testo.
Rastanjiti testo na pobrašnjenoj radnoj površini u jednu koru.
Premazati je sa jednom trećinom sala.
Preklopiti sa svih strana i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Opet rastanjiti i opet premazati sa polovinom od ostalog sala.
Preklopiti i ostaviti da odstoji.
Ponoviti postupak i treći put.
Rastanjiti koru  debljine 1cm i iseći na željene oblike (kvadrate ili trougliće..)
Na svaki staviti kašiku džema.
Preklopiti i poređati u pleh.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
Kada se prohlade pospite po njima šećer u prahu pomešan sa vanilinim šećerom pa ih poslužite.
Ovi salčići se mogu i zamrznuti nepečeni i to tako što se prvo zamrznu na tacnu razdvojeni pa se kasnije slože u kesu ili kutiju.
Možete ih peći zamrznute ili malo odleđene.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na VANILICE.

Нема коментара:

Постави коментар