четвртак, 30. јул 2015.

ČOKO ORANŽ TORTA

Ima li šta lepše od kremaste čokoladne torte? Za sladokusce nema! Ja sam negde između. Volim čoko torte ali mi se više sviđaju ako su obogaćene nekim voćem :). Ovog puta sam, sebi i dragom mi mužu, za rođendan spremila tortu sa čokoladom i narandžom čiji ukus neodoljivo podseća na jaffa keks. Bila je savršena! Moji degustatori, a bilo ih je jer smo dva dana slavili rođendan, su imali blaženo srećne face i onaj "njaammm" izraz :D. Nisam bila sigurna da li će moja vizija uspeti, ali već posle prvog zalogaja sam se zaljubila. Dakle, ova torta definitvo ide u favorite :). 
SASTOJCI :
Za kore :
200g šećera,
250g maslaca,
4 jaja,
300g brašna,
4 kašike kakaa,
1 kašika sode bikarbone,
350 ml jogurta,
3 kašike marmelade od kajsija,
sok od naradže ili čoko liker za prskanje kora po želji.
Za čoko fil :
250g čokolade,
300 ml slatke pavlake (vrhnja),
200 ml umućene slatke pavlake,
2 šlag fixa.
Za fil od narandže :
4 jaja,
200g šećera,
100g margarina,
2 narandže (sok i izrendana korica),
200 ml umućene slatke pavlake,
2 kesice želatina.
Za dekoraciju :
2 kesice čokoladog šlaga,
čoko mrvice.

PRIPREMA :
Biskvit :
Penasto umutite maslac sa šećerom, dodajte jaja i mikserom sve mutite dok ne dobijete  gusti krem.
Promešajte suve sastojke i neizmenično ih dodajte u posudu sa jogurtom i marmeladom.
Varjačom sve lepo sjedinite i podelite fil za koru na tri dela.
U zagrejanoj rerni na 180 C ispeći tri kore. 
Kore pecite u plehu 30x40 cm veličine.
Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, oko 25 minuta, ali proverite čačkalicom.
Poprskajte kore sokom od naradže ili čoko likerom po želji.
Čoko krem :
Zagrejati na ringli 300 ml slatke pavlake i dodati čokoladu izlomljenu na kockice.
Mešati dok se čokolada lepo ne rastopi.
Isključite ringlu pre čokolade jer ne sme da bude vreo fil.
Kada počne da se zgušnjava sklonite sa šporeta i dodajte u umućenu slatku pavlaku sa krem fixom.
Mutite lagano i pažljivo da bi dobili fin penasti krem.
Krem od narandže :
Jaja, šećer, sok, maslac i koricu narandže penasto umutite. 
Skuvajte fil na pari uz konastatno mešanje.
Sklonite sa šporeta kada fil počne da se zgušnjava.
Dve kesice želatina potopite u 8 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.
Kada se stegne rastopite ga na šporetu.
Rastopljen želatin dodajte u fil od naradže.
Ostavite fil da se malo prohladi i da počne da se želira.
Fil ne sme biti skor želatinast, a ni topao jer se neće lepo sjediniti sa slatkom pavlakom. 
Nežno dodajte umućenu slatku pavlaku. 
Filovanje :
Na tacnu stavite prvu koru. Preko nje rasporedite dve trećine fila od čokolade.
Preko fila od čokolade stavite drugu koru.
Preko kore rasporedite sav fil od naradže. 
Na kraju stavite treću koru i preko nje premažite ostatak čokoladom fila.
Umutite dva čokoladna šlaga sa mlekom i premažite tortu i debljem sloju. 
Stavite tortu u frižider da se ohladi i stegne preko noći.
Od ove mere se dobije veća torta pa ako vas je manje slobodno možete prepolovite mere.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA.


BRZA VOĆNA TORTA SA JOGURTOM I KEKSOM

Voćna torta uvek prija, posebno ako su napolju visoke temperature. Torta sa jogurtom i keksom garantuje osveženje i užitak za nepca, a njena brza priprema će vas oduševiti. S obzirom da je napolju plus 40 stepeni nije mi palo na pamet da palim šporet, a jelo mi se nešto slatko, rešila sam da napravim ovu torticu. Na izgled i ne deluje kao torta, malo je sve nabacano, ali ovo je definitivnno jedna od onih poslastica koju kad kušate iz dna duše vam se otima onaj slatki "mmmmm". Bar je tako meni, svaki put! 
PRIPREMA :
Keks izlomite u dubljoj posudi. 
Dodajte šećer u prahu i jogurt.
Sve lepo promešajte. 
Dok mešate pokušajte da drobite keks da bi lepo upio jogurt. 
Koristite jogurt sa ukusom koji volite (malina, jagoda, šumsko voće...).
Na kraju dodajte maline.
Sve pažljivo promešajte.
U kalup za torte od 26 ili 28 cm rasporedite pola dobijene smese.
Preko prvog dela torte izrendajte čokoladu (crnu ili belu po želji).
Preko čokolade raporedite ostatak torte. 
Tortu stavite u frižider preko noći, pa tek onda skinite kalup.
Na kraju po želji dekorišite šlagom.
Pogledajte i VIDEO RECEPT!
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA SLADOLED TORTA SA BANANAMA.

BRZE PIROŠKE SA SIROM I ŠUNKOM

Piroške, super ukusni doručak ili večera u kojoj moja porodica uživa. Pored brze pripreme i savršenog ukusa još jedan plus je što ne upijaju masnoću. Od ove mere ćete dobiti količinu od koje će se najesti porodica, a ostaće i da počastite prve komšije :D. Kada nemam ideju šta za večeru, a i nemam puno vremena, piroške su uvek dobar izbor.

PIPREMA :
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo. 
Dodajte jaja i izgnječen sir.
Posolite po ukusu i umesite glatko testo.
Testo odmah prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na dva dela.
Prvi rastanjite u oblik pravouganika i isecite na manje pravouganike.
Svaki pravougaonik filujte sa sirom i seckanom šunkom.
Urolajte ih i uvucite krajeve sa strane da fil ne curio prilikom prženja.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje na srednju temperaturu (ako vaša ringla ima 6 onda je stavite na 4).
Ubacite piroške i pržite ih oko 5 minuta ili dok ne dobiju lepu tamno zlatnu boju.
U toku prženja ih okrenite nekoliko puta.
Vadite ih na salvetu i sačekajte da se malo prohlade pa navalite :).
Pogledajte i VIDEO RECEPT!
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUNJENE PRŽENICE.

четвртак, 23. јул 2015.

GRČKA BAKLAVA

Baklava je tipični orijentalni kolač prisutan u bosanskoj, turskoj, grčkoj, bugarskoj, makedonskoj, crnogorskoj i srpskoj kuhinji. Razlike u pripremi su neznatne i svuda je prepoznatiljiv oblik. Kore, orasi, te slatki preliv su ono što je zajedničko kod svake baklave. S obzirom da sam obišla nekoliko mesta u grčkoj svuda sam morala da probam baklavu. Negde je prave kao rolnice a negde podseća na našu, dakle seče se u trougliće.
SASTOJCI :
500g kora sa baklavu,
9 jaja,
300g šećera,
300 ml ulja,
300g mlevenih + 100g seckanih oraha,
300 ml čvrstog jogurta (grčkog).
Za preliv :
500g šećera,
800 ml vode,
2 vanilina šećera,
2 limuna.


PRIPREMA :
Jaja penasto umutiti sa šećerom dok se ne dobije svetlo žuta boja.
Ubacite ulje i dalje muteći.
Umešajte lagano jogurt i orahe.
Na nauljen pleh od rerne poređajte dve kore.
Premažite malo nadeva, pa preko stavite koru.
Opet premažite nadevom, pa prekrijte korom i tako sve dok ne utrošite sav nadev i kore s tim što na kraju poslednji sloj  nadeva treba da se prekrije sa dve kore.
Pre pečenja baklavu treba da isečete na trogliće oštrim nožem.
Zagrejte rernu na 180 C i baklavu pecite oko 4o minuta.
Za to vreme pripremite preliv.
Jedan limun isecite na kolutiće a drugi iscedite.
Sve pomešajte sa vanilin šećerom, šećerom i vodom i stavite u šerpicu da se kuva.
Kada provri kuvajte još desetak minuta.
Pečenu baklavu ravnomerno prelijte sa prelivom i ostavite da se lepo ohladi. 
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na HURMAŠICE.


MAKARONE U SOSU OD GRČKOG JOGURTA SA MESOM

Šta spremati na moru ili po vrućini uopšte? Večita dilema... 
Nedavno se vratih sa mora, puna pozitivnih utisaka i prelepog iskustva. Mada sam i tamo kuvala, jer razume se drugačije ne može, nije mi palo teško. Pre mora sam otišla u šoping i nakupovala potrebne namirnice i več sam u svojoj glavi imala ideju za morski jelovnik. To podrazumeva klopu koja ne oduzima puno vremena, a koju svi članovi moje porodice vole. Makarone su svakako jedno od tih jela. Pre ovih makarona sam spremala ćufte u sosu sa makarona, pa mi je bilo malo glupo da opet spremam nešto u paradajz sosu. U Grčkoj, u svakom marketu, možete kupiti njihov jogurt i neutralnu pavlaku. Meso, makarone, začine sam ponela od kuće (mada i to to može da se kupi ali je nešto skuplje). Dakle, u nedostaku namirnica i ideje setih se da mogu da iskoristim trenutno dostupne sastojke. I tako sam spremila ručak koji ćemo svi pamtiti. Pasta je bila odlična. Sigurno ću je spremati opet.
SASTOJCI :
1 pakovanje makarona (400g),
400g mesa (šnicli po želji),
200 ml grčkog jogurta,
200 ml neutralne pavlake,
2 čena belog luka,
malo malsinovog ulja,
so po ukusu.

PRIPREMA :
Beli luk sitno iseckati i prodinstati na malsinovom ulju nekoliko sekundi.
Meso iseći na kockice i ubaciti u tiganj sa lukom.
Dinstati uz povremeno dodavanje vode dok meso ne omekša.
Dodati grčki jogurt i lepo promešati.
Na kraju dodati neutralnu pavlaku, so i začin po želji i sve krčkati na smanjenoj temperaturi dok se ne dobije lep kremasti sos.
Makarone skuvati i pomešati sa sosom, pa poslužiti. 
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAKARONE SA SPANAĆEM.

DOMAĆI SLADOLED OD MALINE

Tokom vrelih letnjih dana sladoled nam je najbolji prijatelj. Sladoled nam pomaže da prebrodimo uticaj visokih temperatura ali nam takođe priređuje nezaboravne trenutke. Zna se da je domaće najbolje, pa ja kad god mogu napravim domaći sladoled koji je neodoljivo ukusan. Ovog puta sam koristila maline, sveže, mada im vreme već prolazi pa vi možete kupiti i zamrznute (nema razlike). U vrelim letnjim danima svima prija dobro ohlađeni desert.  
SASTOJCI :
300g malina (svežih ili zamrznutih),
400g šećera,
5 jaja,
2 kesice šlaga,
200 ml gazirane vode.

PRIPREMA :
Od dva jajeta odvojiti belanca od žumanca. 
Dva žumanceta umutiti sa preostala tri jaja i 100g šećera.
Belanca penasto umutiti sa postepenim dodavanjem 200g šećera.
Polako dodavati i maline i mutiti.
Šlag umutiti sa kiselom vodom i ostatkom šećera.
Sve tri smese pažljivo sjediniti i izliti u kalupe za sladoled.
Hladiti nekoliko sati pre služenja.
NAPOMENA : Koristite proverena i obavezno sveža jaja.  
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLADOLED OD JAGODE.



ŠOPSKA SALATA

Šopska salata je najpopularnija salata u Srbiji i uglavnom se služi uz specijalitete od mesa. Osvežavajuća je, pa je u letnjem periodu ponekad ručkamo kao obrok, uglavom za večeru. Sastojci su svima dostupni u ovo doba godine, tako da za malo para i malo vremena možete uživati u njoj i kod kuće. Kada svojim ukućanima objavim da spremam šopsku salatu svi se raduju jer je tada na stolu prava gozba :D.
SASTOJCI :
2 paradajza,
2 sveža krastavca,
2 zelene paprike,
1 glavica crnog luka,
1 ljuta papričica (ko ne voli može i bez nje),
soli po ukusu,
2 kašike ulja,
2 kašike sirćeta,
100g feta ili nekog drugodo tvrdog sira.

PRIPREMA :
Svo povrće lepo operite i očistite.
Krastavce iseckajte na kockice ili na kolutiće.
Paradajz takođe iseckajte na kockice ili kolutiće.
Papriku i luk iseckajte na kockice.
Sve sastojke ubacite u jednu činiju i posolite po ukusu.
Dodajte ulje i sirće i pažljivo promešajte. 
Preko povrća izrendajte sir.
Ostavite šopsku salatu u frižider da se lepo ohladi pa je poslužite.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na GRČKA SALATA.